Lekki tort z owocami i galaretką to moje marzenie – piekę go zawsze na specjalne okazje. Czekoladowy biszkopt jest puszysty i miękki, galaretka i owoce nadają całości słodyczy. A krem śmietankowy i masa jogurtowa sprawiają, że tort rozpływa się w ustach. Umil sobie i innym czas tak pysznym tortem. Zwłaszcza, że truskawki i borówki są teraz słodkie, jak nigdy. A może upieczesz go swojej mamie na Dzień Mamy?
Lekki tort z owocami i galaretką – przepis:
Składniki:
Biszkopt:
- 3 jajka,
- 3 łyżki cukru,
- 4 łyżki mąki pszennej tortowej,
- 1 łyżka kakao,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Krem śmietankowy:
- 200 g schłodzonej śmietany 30%,
- 2 czubate łyżki mascarpone,
- 1 łyżka prawdziwego cukru waniliowego,
- garść borówek
Masa jogurtowa:
- 1 duży jogurt naturalny (400 ml),
- 2/3 szkl. Mleka,
- ¼ szkl. Cukru pudru,
- 1 łyżeczka prawdziwego cukru waniliowego,
- 3 łyżeczki żelatyny + 3 łyżki zimnej wody
Dodatkowo:
- 1 galaretka truskawkowa,
- spora garść truskawek
*Moja szklanka ma pojemność 250 ml.
Przygotowanie:
I. Galaretka:
Jedną galaretkę przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W upalne dni możesz dodać mniej wody. Całość odstaw do wystygnięcia. Zimną galaretkę możesz włożyć do lodówki.
II. Biszkopt:
Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywno.
Następnie dodawaj do nich powoli łyżka po łyżce cukier i całość miksuj na najwyższych obrotach.
Nie przerywając miksowania dodaj żółtka.
Na koniec dodaj w jednej góra dwóch turach mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia.
Ciasto wlej do tortownicy o średnicy ok 20 cm, której dno jest wyłożone papierem do pieczenia. Biszkopt piecz ok 16-18 minut w 180ºC (grzanie góra-dół) do uzyskania czekoladowego koloru i suchego patyczka.
Ostudzony biszkopt wyjmij z formy i przetnij na 2 równe blaty.
III. Masa jogurtowa:
Żelatynę wymieszaj z zimną wodą i odstaw do napęcznienia.
W rondelku delikatnie podgrzej mleko z cukrem i ekstraktem z wanilii.
Do ciepłego (nie gorącego) mleka dodaj żelatynę – całość wymieszaj trzepaczką rózgą, aby żelatyna dobrze się rozpuściła.
Następnie dodaj jogurt i znów całość wymieszaj – do uzyskania jednolitej masy.
IV. Składanie tortu:
Połóż jeden blat na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj go kremem śmietankowym i posyp borówkami. Przykryj drugim blatem i dobrze dociśnij.
Na biszkopt wlej masę jogurtową. Całość odstaw na około 15 minut do lodówki. Po tym czasie połóż na masie truskawki – warto je trochę docisnąć, aby lekko zanurzyły się w masie. Tak przygotowany biszkopt odstaw do lodówki na około 1 godzinę.
Gdy masa jogurtowa będzie już zestalona delikatnie wlej na nią galaretkę truskawkową. Rób to ostrożnie, najlepiej łyżka po łyżce, żeby nie uszkodzić masy jogurtowej.
Tort odstaw do lodówki na około 5 godzin, do całkowitego zestalenia się.
.
Lekki tort z owocami i galaretką – rady:
Jeśli nie masz czasu możesz upiec z tego przepisu sam biszkopt i ozdobić go kremem śmietankowym i “górą” owoców.
Biszkopt możesz dzień wcześniej upiec.
Biszkopt przed przełożeniem możesz dodatkowo posmarować herbatą malinową.
.
Zachęcam do zapisania się na:
.
.
I pamiętaj, jeśli upieczesz/przygotujesz jaką potrawę z tego Bloga, to koniecznie pochwal się tym na Fanpage’u Zjem Cię na Facebooku Instagramie lub w Zamkniętej Grupie Kulinarnej
Smacznego dnia życzę!:)
Anna Lena
ze Zjem Cię!:)
Zobacz też:
Tort panna cotta bez pieczenia (i cukru) – daj się oczarować 🙂
Prosty sernik na zimno z twarogu z wiaderka l bez pieczenia – klasyczny, lekki i delikatnie słodki
Tort marchewkowy “Daj mi jeszcze” 😉
Jogurtowiec z mango – bez pieczenia i tylko 5 składników
Owoce mogą być mrożone do masy ?
Niestety nie, bo puszcza sok i całość będzie bardzo nieestetyczna.