Lekki tort z owocami i galaretką – delikatny niczym pocałunek Elfa

Lekki tort z owocami i galaretką to moje marzenie – piekę go zawsze na specjalne okazje. Czekoladowy biszkopt jest puszysty i miękki, galaretka i owoce nadają całości słodyczy. A krem śmietankowy i masa jogurtowa sprawiają, że tort rozpływa się w ustach. Umil sobie i innym czas tak pysznym tortem. Zwłaszcza, że truskawki i borówki są teraz słodkie, jak nigdy. A może upieczesz go swojej mamie na Dzień Mamy?


Lekki tort z owocami i galaretką – przepis:

Składniki:

Czekoladowy biszkopt z galaretką i owocami
Lekki tort z owocami i galaretka

Biszkopt:

  • 3 jajka,
  • 3 łyżki cukru,
  • 4 łyżki mąki pszennej tortowej,
  • 1 łyżka kakao,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Krem śmietankowy:

  • 200 g schłodzonej śmietany 30%,
  • 2 czubate łyżki mascarpone,
  • 1 łyżka prawdziwego cukru waniliowego,
  • garść borówek

Masa jogurtowa:

  • 1 duży jogurt naturalny (400 ml),
  • 2/3 szkl. Mleka,
  • ¼ szkl. Cukru pudru,
  • 1 łyżeczka prawdziwego cukru waniliowego,
  • 3 łyżeczki żelatyny + 3 łyżki zimnej wody

Dodatkowo:

  • 1 galaretka truskawkowa,
  • spora garść truskawek
*Moja szklanka ma pojemność 250 ml.

Przygotowanie:

I. Galaretka:

  1. Jedną galaretkę przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W upalne dni możesz dodać mniej wody. Całość odstaw do wystygnięcia. Zimną galaretkę możesz włożyć do lodówki.

II. Biszkopt:

  1. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywno.

  2. Następnie dodawaj do nich powoli łyżka po łyżce cukier i całość miksuj na najwyższych obrotach.

  3. Nie przerywając miksowania dodaj żółtka.

  4. Na koniec dodaj w jednej góra dwóch turach mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia.

  5. Ciasto wlej do tortownicy o średnicy ok 20 cm, której dno jest wyłożone papierem do pieczenia. Biszkopt piecz ok 16-18 minut w 180ºC (grzanie góra-dół) do uzyskania czekoladowego koloru i suchego patyczka.

  6. Ostudzony biszkopt wyjmij z formy i przetnij na 2 równe blaty.

III. Masa jogurtowa:

  1.  Żelatynę wymieszaj z zimną wodą i odstaw do napęcznienia.

  2.  W rondelku delikatnie podgrzej mleko z cukrem i ekstraktem z wanilii.

  3. Do ciepłego (nie gorącego) mleka dodaj żelatynę – całość wymieszaj trzepaczką rózgą, aby żelatyna dobrze się rozpuściła.

  4. Następnie dodaj jogurt i znów całość wymieszaj – do uzyskania jednolitej masy.

IV. Składanie tortu:

  1. Połóż jeden blat na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj go kremem śmietankowym i posyp borówkami. Przykryj drugim blatem i dobrze dociśnij.

  2. Na biszkopt wlej masę jogurtową. Całość odstaw na około 15 minut do lodówki. Po tym czasie połóż na masie truskawki – warto je trochę docisnąć, aby lekko zanurzyły się w masie. Tak przygotowany biszkopt odstaw do lodówki na około 1 godzinę.

  3. Gdy masa jogurtowa będzie już zestalona delikatnie wlej na nią galaretkę truskawkową. Rób to ostrożnie, najlepiej łyżka po łyżce, żeby nie uszkodzić masy jogurtowej.

  4. Tort odstaw do lodówki na około 5 godzin, do całkowitego zestalenia się.

    .

Lekki tort z owocami i galaretką

Czekoladowy biszkopt
Czekoladowy biszkopt z kremem i owocami

Lekki tort z owocami i galaretką – rady:

Jeśli nie masz czasu możesz upiec z tego przepisu sam biszkopt i ozdobić go kremem śmietankowym i “górą” owoców.

Biszkopt możesz dzień wcześniej upiec.

Biszkopt przed przełożeniem możesz dodatkowo posmarować herbatą malinową.

.

Zachęcam do zapisania się na:

.

Zapis na Newslettera www.Zjem-Cie.pl

.

I pamiętaj, jeśli upieczesz/przygotujesz jaką potrawę z tego Bloga, to koniecznie pochwal się tym na Fanpage’u Zjem Cię na Facebooku Instagramie lub w Zamkniętej Grupie Kulinarnej  ?

Smacznego dnia życzę!:)

Anna Lena
ze Zjem Cię!:)

Zobacz też:

Tort panna cotta bez pieczenia (i cukru) – daj się oczarować 🙂
Prosty sernik na zimno z twarogu z wiaderka l bez pieczenia – klasyczny, lekki i delikatnie słodki
Tort marchewkowy “Daj mi jeszcze” 😉
Jogurtowiec z mango – bez pieczenia i tylko 5 składników

(Odwiedzono 4 311 razy, 1 wizyt dzisiaj)

2 Replies to “Lekki tort z owocami i galaretką – delikatny niczym pocałunek Elfa”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *