Imbirowa herbata z kurkumą to domowy środek na odporność i walkę z infekcjami. Niezastąpiona jesienią, gdy nadchodzi fala przeziębień i grypy. Do zrobienia w kilka minut! Głównymi składnikami są: imbir, kurkuma, miód oraz słodka papryka. Reszty dowiesz się z przepisu.
Miód – ma właściwości antybakteryjne i doskonale sobie radzi z przeziębieniem. Cytryna – to fabryka witaminy C i wzmacnia odporność. Imbir – rozprawia się z przeziębieniem, grypą i bólem gardła. Kurkuma działa antybakteryjnie, a czerwona papryka wzmacnia jej działanie w sposób ekstremalny. Warto je spożywać w parze.
Poniżej przepis na Twoją odporność.⇓.⇓.⇓
Imbirowa herbata przepis:
Składniki:
- 2 łyżeczki herbaty czarnej lub rooibos
- 1 mały kawałek imbiru
- 1 łyżka kurkumy i słodkiej czerwonej papryki
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1,5 litra wody
- 4 łyżki miodu do smaku według własnych preferencji
Przygotowanie:
Imbir obierz, pokrój w plasterki i przypraw papryką z kurkumą. Całość zalej 2 szkl. wody i gotuj przez 10 minut od czasu zagotowania.
2 łyżeczki herbaty zalej litrem wrzątku i parz przez 3 minuty, następnie usuń fusy.
Do gotowej herbaty wlej imbir z przyprawami.
Gdy herbata nie będzie już gorąca dodaj do niej sok z cytryny oraz miód do smaku.
Imbirowa herbata rady:
Jeśli nie masz liściastej herbaty, to możesz ją zastąpić 2 saszetkami.
Do kurkumy zamiast słodkiej pryki możesz dodać w tej samej ilości czarny pieprz. Nie bój się, herbata nie jest ostra, ma przyjemnie jesienną nutę.
Nie lubisz marnować jedzenia?
Jeśli na któreś z powyższych pytań odpowiedziałaś TAK, to pozwól, że zaproponuję Ci moją najnowszą książkę „Bez marnowania. Kuchnia Zero Waste”. Znajdziesz w niej moc kulinarnych porad i trików na odświeżanie jedzenia oraz ponad 100 przepisów na dania z tego co masz w domu.
Pozdrawiam smacznie
Anna Lena
ze Zjem Cię!
Zobacz też:
Domowa mikstura na odporność
Syrop z kwiatów czarnego bzu – naturalnie pyszny lek
Bez marnowania. Kuchnia Zero Waste – 100 sposób na gotowanie bez zbędnych resztek
Dziękuję, że doczytałaś do końca ten post. Jeśli szukasz więcej kulinarnych inspiracji, to zapraszam Cię również na Fanpage Zjem Cię na Facebooku, Instagramie lub do Zamkniętej Grupie Kulinarnej
No to bierzemy się do robienia, bo wirusy szaleją 😉
Wszystkiego smacznego dla Was i dużo zdrowia! 🙂
U mnie taka herbata jesienią to podstawa. Niestety często zmagam się z infekcjami. To dodatkowy wspomagacz w walce z przeziębieniem. Poza tym lubię też jej smak. W moim domu pije ją cała rodzina. Nawet moja nastoletnia córka przekonała się do niej. Zdecydowanie polecam, zwłaszcza tym, których szybko dopadają infekcje 🙂
Moje dzieci herbatę piją tylko zimną i jesienią. Bardzo też lubią z sokiem z aronii lub malin, bo jak same mówią to dla zdrowia 🙂