Risotto dyniowe lub raczej risotto z dynią jest pysznym i szybkim obiadem, który zrobisz w 30 minut. Ma piękny słoneczny kolor, kremową konsystencję i delikatny smak. Łatwość jego wykonania zachwyca, a smak zwala z nóg. Koniecznie skosztuj tego jesiennego hitu!
Risotto dyniowe jest świetną propozycją na bezmięsny obiad. Dodatek wina nadaje mu charakteru i przyjemnego aromatu. Nie przejmuj się, procenty ulatują wraz z obróbką termiczną i mają za zadanie tylko doprawić Twoje danie. Teraz mamy dyniowy sezon i jeśli został Ci kawałek dyni po ostatnim obiedzie, to już wiesz, jak go nie zmarnować 🙂
Risotto dyniowe – przepis:
Składniki na 2 porcje:
- 100 g ryżu do risotto
- 2 szkl. dyni startej na tarce o dużych oczkach
- ½ średniej cebuli – poszatkowanej
- 1/3 szklanki wytrawnego białego wina
- 800 ml bulionu warzywnego
- 2 łyżki masła klarowanego
- 3 łyżki startego sera np. Grana Padano
- ½ pęczka zielonej pietruszki – posiekanego
- spora szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta papryki słodkiej wędzonej
- szczypta chili dla odważnych
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła, dodaj cebulę i ją delikatnie zeszklij.
- Następnie dodaj ryż, dobrze go wymieszaj i całość smaż przez około 1 minutę.
- Dolej do ryżu wino, wymieszaj i poczekaj chwilę, aż wino odparuje.
- Dolej ½ szklanki bulionu, dobrze wymieszaj i znów poczekaj, aż ryż wchłonie większość bulionu. Analogicznie dodawaj kolejne porcje bulionu (po ½ szkl.), czyli dopiero wtedy, gdy poprzednia porcja zostanie wchłonięta.
- Wraz z ostatnią dawką bulionu dodaj dynię, gałkę muszkatołową, paprykę oraz odrobinę pieprzu i soli (tej ostatniej symbolicznie, ponieważ ser jest słony). Jeśli wolisz bardziej kremowe risotto, to możesz teraz dodać dodatkową łyżkę masła.
- Gdy bulion się zredukuje wyłącz gaz pod patelnią, dodaj ser i całość wymieszaj. Tak przygotowane risotto pozostaw pod przykryciem przez 2 minuty. Podawaj oprószone słuszną dawką natki pietruszki.
Risotto dyniowe – rady:
Wino – jeśli jednak chcesz z niego zrezygnować, to wymień je w tej samej ilości na bulion warzywny.
Ser – ja użyłam Grana Padano, bo jest on dla mnie łatwo dostępny, ale jeśli masz Parmezan, to jesteś zwycięzcą!
Papryka – proponuję wędzoną i odrobinę chili, ale nic się nie stanie, jeśli wymienisz je na poczciwą czerwoną ostrą paprykę.
Nie lubisz marnować jedzenia?
Jeśli na któreś z powyższych pytań odpowiedziałaś TAK, to pozwól, że zaproponuję Ci moją najnowszą książkę „Bez marnowania. Kuchnia Zero Waste”. Znajdziesz w niej moc kulinarnych porad i trików na odświeżanie jedzenia oraz ponad 100 przepisów na dania z tego co masz w domu.
Pozdrawiam smacznie
Anna Lena
ze Zjem Cię!
To może Cię zainteresować:
Pikantna zupa dyniowa z piekła rodem
Frytki z dyni – dobre na urodę i odporność
Sernik z dynią i orzechami włoskimi
Dziękuję, że doczytałaś do końca ten post. Jeśli szukasz więcej kulinarnych inspiracji, to zapraszam Cię również na Fanpage Zjem Cię na Facebooku, Instagramie lub do Zamkniętej Grupie Kulinarnej Zachęcam też do zapisania się na smacznego Newslettera 🙂
Kolejny inspirujący przepis z dynią w roli głównej <3 Może się w końcu do niej przekonam 😉
Pierwszy raz robiłam cokolwiek z dynią…. Może trochę za mało doprawiłam – ale risotto pyszne 😉
Dziękuje za przepis 😉
Przyprawianie to już kwestia gustu, każdy lubi trochę inaczej :). Cieszę, że risotto smakowało, ja mam je w planie zrobić po świętach, aby wrócić do nieco lżejszej kuchni 🙂