Domowa granola – przepis podstawowy i bardzo niezbędny

Domowa granola jest chrupiąca, słodka i ma dokładnie takie składniki jakie lubisz. W moim wydaniu jest niezwykle prosta i aromatyczna, idealna na jesienne poranki. Ten przepis jest podstawowy, możesz go modyfikować pod zawartość swoich szafek. Idealna przekąska lub śniadanie dla wielbicieli orzechów, musli lub płatków owsianych.

Moja granola jest bez cukru, miodu i oleju. Niektórzy mogą powiedzieć, że jest fit lub wege – a ja twierdzę, że jest nieziemsko pyszna. Razem z córką wyjadamy ją garściami prosto ze słoika… Tak niewiele czasem do szczęścia potrzeba 🙂

 


 

Domowa granola – przepis podstawowy:

Składniki na 1 duży słoik:

  • 1 szklanka płatków owianych

    Granola bez oleju

  • 1/3 szkl. nasion słonecznika
  • 1/3 szkl. suszonej żurawiny
  • ½ szkl. suszonych śliwek lub daktyli
  • ½ szkl. ulubionych orzechów (włoskich, laskowych, nerkowca, czy migdały)
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 3 łyżki syropu klonowego

Przygotowanie:

  1. Posiekaj śliwki i orzechy na średniej wielkości kawałki.
  2. Wszystkie składniki wymieszaj stopniowo dodając do nich syrop klonowy.
  3. Granolę przesyp na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz ok 15-20 min w 150°C do uzyskania złoto brązowego koloru. Czas jest uzależniony od stopnia rozdrobienia składników.

Wystudzoną i chrupiącą granolę możesz przesypać do słoika i przechowywać nawet kilka miesięcy. Ale umówmy się, ona jest tak pyszna, że szybciej zniknie 🙂

 


 

fit granola
granola – składniki

Domowa granola przepis podstawowy – rady:

Bakalie – możesz praktycznie dodać tu wszystko, dzięki czemu to też świetny sposób na wykorzystanie kończących się suszonych owoców.

Orzechy i pestki – polecam też dodać pestki dyni lub odrobinę siemienia lnianego, które jest polskim superfood. Wracając do orzechów, to wiedziałaś, że migdały nimi nie są, tylko nasionami migdałowca? 🙂 Jednak w kulinarnym świecie często są nazywane „królem orzechów” 🙂 Ot, taka mała ciekawostka 🙂

Miód – zamiast syropu klonowego możesz użyć w tej samej ilości miód, ale pamiętaj, że miód pod wpływem wysokiej temperatury traci swoje cenne właściwości odżywcze.

Patelnia – granolę można też przygotować na patelni, to opcja awaryjna, gdy np. piekarnik odmówi posłuszeństwa.

Z czym podać granolę? – pyszna jest jourtem kokosowym lub klasycznym. Można ją też zatopić w ciepłym mleku.

 

Granola bez oleju
Domowa granola
granola bez cukru
Wystudzoną granole przechowuj w słoiku

Nie lubisz marnować jedzenia?

Bez Marnowania zjem cie 

 Zdarza Ci się wyrzucić czerstwe pieczywo?

 Szukasz pomysłu na dania z tego co aktualnie masz w lodówce?

 A może zastanawiasz się co można bezpiecznie zamrozić lub zjeść po terminie?

Jeśli na któreś z powyższych pytań odpowiedziałaś TAK, to pozwól, że zaproponuję Ci moją najnowszą książkę „Bez marnowania. Kuchnia Zero Waste”. Znajdziesz w niej moc kulinarnych porad i trików na odświeżanie jedzenia oraz ponad 100 przepisów na dania z tego co masz w domu.

 

Pozdrawiam smacznie

Anna Lena 

ze Zjem Cię!

 

Zobacz też:

Siemianka – pyszna owsianka bez płatków owsianych
Pieczona owsianka z bananem – Twoje śniadanie na wynos 🙂
Nocna owsianka z owocami

I pamiętaj, jeśli upieczesz lub przygotujesz jaką potrawę z tego Bloga, to koniecznie pochwal się tym na Fanpage’u Zjem Cię na Facebooku, Instagramie lub w Zamkniętej Grupie Kulinarnej 

 

(Odwiedzono 2 069 razy, 7 wizyt dzisiaj)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *