Crumble ze śliwkami, to nic innego, jak śliwki pod kruszonką. Śliwkowe crumble jest idealne na jesień – rozgrzewa i rozpieszcza wybornym smakiem. Cynamon nadaje mu pięknego aromatu, śliwki słodyczy, a sok z cytryny charakteru. Crumble ze śliwkami najlepiej smakuje na ciepło od razu po przygotowaniu. Jeśli szukasz łatwych przepisów tylko z kilku składników, to czytaj dalej.
Crumble ze śliwkami możesz serwować z gałką lodów lub kleksem bitej śmietany, ale samo w sobie też jest wyborne. Dodatkowo, jeśli masz w domu bardzo dojrzałe śliwki ze zwiotczałą skórką, to do tego deseru będą idealne. Nic nie wyrzucisz, a jeszcze coś pysznego zjesz. Więcej na temat kuchni bez marnowania przeczytasz tu [KLIK]
Crumble ze śliwkami – przepis:
Składniki na 6 małych kokilek po 150 ml każda:
- 6 dużych śliwek (ok 500g)
- 1 duże jabłko
- odrobina masła do wysmarowania foremek
- sok z ½ cytryny
- 2 płaskie łyżki syropu klonowego
- płaska łyżeczka cynamonu
- szczypta kardamonu (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Wypestkuj śliwki i pokrój każdą na 8 części. Jabłka obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i pokrój je na średniej wielkości cząstki.
- Do rondla wlej sok z cytryny i syrop klonowy, całość dopraw cynamonem i kardamonem. Podgrzewaj przez około 1 minutę, aż płyn delikatnie się skarmelizuje.
- Następnie wrzuć owoce do słodkiego sosu i wymieszaj je. Całość podgrzewaj pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok 3 minuty.
- Kokilki posmaruj niewielką ilością tłuszczu, dodaj do nich owoce i polej je pozostałym w rondelku syropem.
- Zagnieć kruszonkę z masła, cukru oraz mąki i posyp nią owoce. Całość piecz ok 20 minut w 180°C (grzanie góra-dół) do zarumienia się kruszonki.
Crumble ze śliwkami – rady:
Owoce – ten deser możesz przygotować z samych śliwek, jabłek lub gruszek. Jeśli Twoje owoce straciły już na jędrności, to takie ciepłe desery będą dla nich idealne.
Ilość – ja podzieliłam owoce i kruszonkę na 6 kokilek, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby zapełnić nimi po brzegi 4 naczynia.
Fit – ten deser jest bardzo słodki, ale jeśli szukasz alternatywy bez cukru lub zdrowszej kruszonki, to niebawem pojawi się na Blogu fit wersja tego przepisu.
Zachęcam również do zapisania się na:
I pamiętaj, jeśli upieczesz lub przygotujesz jaką potrawę z tego Bloga, to koniecznie pochwal się tym na Fanpage’u Zjem Cię na Facebooku, Instagramie lub w Zamkniętej Grupie Kulinarnej
Smacznego dnia życzę!:)
Anna Lena
ze Zjem Cię!
Zobacz też:
Proste ciasto drożdżowe ze śliwkami
Kisiel z jabłek – ciepły deser w domowym zaciszu 🙂
Bez marnowania. Kuchnia Zero Waste – 100 sposób na gotowanie bez zbędnych resztek