Crumble ze śliwkami – jesienny deser na ciepło

Crumble ze śliwkami, to nic innego, jak śliwki pod kruszonką. Śliwkowe crumble jest idealne na jesień – rozgrzewa i rozpieszcza wybornym smakiem. Cynamon nadaje mu pięknego aromatu, śliwki słodyczy, a sok z cytryny charakteru. Crumble ze śliwkami najlepiej smakuje na ciepło od razu po przygotowaniu. Jeśli szukasz łatwych przepisów tylko z kilku składników, to czytaj dalej.

Crumble ze śliwkami możesz serwować z gałką lodów lub kleksem bitej śmietany, ale samo w sobie też jest wyborne. Dodatkowo, jeśli masz w domu bardzo dojrzałe śliwki ze zwiotczałą skórką, to do tego deseru będą idealne. Nic nie wyrzucisz, a jeszcze coś pysznego zjesz. Więcej na temat kuchni bez marnowania przeczytasz tu [KLIK]


Crumble ze śliwkami – przepis:

Składniki na 6 małych kokilek po 150 ml każda:

  • 6 dużych śliwek (ok 500g) Śliwki pod kruszonką
  • 1 duże jabłko
  • odrobina masła do wysmarowania foremek
  • sok z ½ cytryny
  • 2 płaskie łyżki syropu klonowego
  • płaska łyżeczka cynamonu
  • szczypta kardamonu (opcjonalnie)

  Przygotowanie:

  1. Wypestkuj śliwki i pokrój każdą na 8 części. Jabłka obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i pokrój je na średniej wielkości cząstki.
  2. Do rondla wlej sok z cytryny i syrop klonowy, całość dopraw cynamonem i kardamonem. Podgrzewaj przez około 1 minutę, aż płyn delikatnie się skarmelizuje.
  3. Następnie wrzuć owoce do słodkiego sosu i wymieszaj je. Całość podgrzewaj pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok 3 minuty.
  4. Kokilki posmaruj niewielką ilością tłuszczu, dodaj do nich owoce i polej je pozostałym w rondelku syropem.
  5. Zagnieć kruszonkę z masła, cukru oraz mąki i posyp nią owoce. Całość piecz ok 20 minut w 180°C (grzanie góra-dół) do zarumienia się kruszonki.


Śliwki pod kruszonką przed pieczeniem
Crumble ze śliwkami przed pieczeniem
Śliwki pod kruszonką
Crumble ze śliwkami, to nic innego, jak śliwki pod kruszonką.

Crumble ze śliwkami – rady:

Owoce – ten deser możesz przygotować z samych śliwek, jabłek lub gruszek. Jeśli Twoje owoce straciły już na jędrności, to takie ciepłe desery będą dla nich idealne. 
Ilość – ja podzieliłam owoce i kruszonkę na 6 kokilek, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby zapełnić nimi po brzegi 4 naczynia. 
Fit – ten deser jest bardzo słodki, ale jeśli szukasz alternatywy bez cukru lub zdrowszej kruszonki, to niebawem pojawi się na Blogu  fit wersja tego przepisu.

Zachęcam również do zapisania się na:

Zapis na Newslettera www.Zjem-Cie.pl

I pamiętaj, jeśli upieczesz lub przygotujesz jaką potrawę z tego Bloga, to koniecznie pochwal się tym na Fanpage’u Zjem Cię na Facebooku, Instagramie lub w Zamkniętej Grupie Kulinarnej 

Smacznego dnia życzę!:)

Anna Lena
ze Zjem Cię! 

Zobacz też:

Proste ciasto drożdżowe ze śliwkami
Kisiel z jabłek – ciepły deser w domowym zaciszu 🙂
Bez marnowania. Kuchnia Zero Waste – 100 sposób na gotowanie bez zbędnych resztek

(Odwiedzono 2 797 razy, 1 wizyt dzisiaj)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *