Ciasto drożdżowe z rabarbarem bez wyrabiania, to absolutny hit w moim domu. Wszystkie składniki miksuje się ze sobą i wrzuca do piekarnika. To tylko 4 minut pracy i ok 40 minut czekania, aż się upiecze. I to właśnie czekanie jest najtrudniejsze w tym przepisie 🙂
Jestem fanką ciast drożdżowych, ale nie zawsze mam czas na przygotowywanie zaczynu i czekania, aż ciasto podwoi swoją objętość. Dlatego tak chętnie piekę drożdżowce bez wyrabiania. W smaku niczym się nie różnią od ciasta wykonanego klasyczną metodą.
Szybki placek drożdżowy z rabarbarem – przepis:
Składniki:
Ciasto:
- 40 g świeżych drożdży + 3 łyżki cukru,
- 60 g masła,
- 2/3 szkl. Mleka,
- 2 jajka
- 2 żółtka,
- 2 szkl. Maki pszennej typ 650,
Dodatki:
- 2 pałki rabarbaru
- Kruszonka:
- ½ szkl. Mąki pszennej,
- 4 łyżki cukru,
- 60 g zimnego masła.
- Opcjonalnie kilka kropelek ekstraktu z wanilii
Przygotowanie:
- Drożdże rozkrusz i posyp cukrem. Odstaw na 3 minuty, a następnie dokładnie je wymieszaj, aby rozpłynęły się w cukrze.
- Masło z mlekiem delikatnie podgrzej, tak aby mało się rozpuściło.
- Do letniego płynu dodaj pozostałe składniki: drożdże z cukrem, jaka, żółtka, cukier i mąkę. Całość zmiksuj.
- Ciasto przelej do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (wym: ok 8 x 22 cm) i posyp pociętym rabarbarem. Łyżką dociśnij go, aby delikatnie zanurzył się w cieście.
- Przygotuj kruszonkę – wszystkie składniki ręcznie wyrób do uzyskania słodkich okruszków i posyp nimi ciasto.
- Placek włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz do „suchego” patyczka przez około 35-40 minut.
*Moja szklanka ma pojemność 250 ml
Szybki placek drożdżowy z rabarbarem – rady:
Zamiast rabarbaru możesz użyć jabłek, śliwek, truskawek, czy innych ulubionych owoców.
Po przygotowaniu tego ciasta zostaną Ci 2 nadmiarowe białka. W następnym artykule podam Ci pyszny i szybki przepis na ich wykorzystanie.



Zobacz też inne szybkie drożdżowe wypieki:
Proste ciasto drożdżowe ze śliwkami
Ciasto drożdżowe BEZ WYRASTANIA – placek Pięknej Kobiety
Chleb z naczynia żaroodpornego – rośnie, jak na drożdżach 🙂
.
A ponieważ mamy już sezon na rabarbar…
Mam dla Ciebie bezpłatny E-book z 8-ma przepisami na słodkości z rabarbaru. Częstuj się 🙂
Pozdrawiam smacznie
Anna Lena
z Zjem-Cie.pl