Ciasto drożdżowe BEZ WYRASTANIA – placek Pięknej Kobiety

Ciasto drożdżowe bez wyrastania, to przepis który dostałam od Cioci Basi. Na moim weselu otrzymała ksywkę „Piękna Kobieta”. I już wież skąd nazwa tego placka :). Ale wracając do ciasta – jest niezwykle szybkie, ekstremalnie wyrasta w piekarniku, więc nie musisz się bawić w drożdżowe zaczyny, mieszanie i czekanie. Możesz je zrobić z ulubionymi owocami lub bez. Kolejnym atutem jest fakt, że gdy podwoisz liczbę składników, to otrzymasz 2 blachy, które równocześnie upieczesz. Czyli zyskujesz cenny czas. Ten przepis jest klasyczny, a ciasto drożdżowe bez wyrastania pyszne! 🙂

Składniki – 1 blacha:

Ciasto:

  • Pół kg mąki
  • 2 jaja,
  • 1 białko
  • pół kostki drożdży,
  • pół kostki masła,
  • 3 łyżki oliwy,
  • 1 szk. mleka,
  • pół szkl. cukru lub innego słodziwa

Obłożenie:

  • 4 duże jabłka,
  • 2 łyżki cynamonu,

Kruszonka:

  • 1 żółtko,
  • pół cukru waniliowego,
  • 1/4 kostki masła,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • pół  szkl. cukru,
  • pół  szkl. mąki

Przygotowanie:

I. Ciasto:

  1. Włącz piekarnik na 180°C – bez termoobiegu.
  2. Mleko podgrzej razem z cukrem, gdy będzie letnie dodaj drożdże – całość wymieszaj.
  3. Jajka i białko ubij mikserem na puch.
  4. Połącz ze sobą wszystkie składniki ciasta i ręcznie wyrabiaj. Prawidłowo wyrobione ciasto powinno odchodzić od ręki. Jeśli uparcie będzie się kleić, to dodaj mąkę.
  5. Ciasto wyłóż na blachę z papierem do pieczenia – będzie dość płaskie i tak ma być (wyrośnie podczas przygotowywania kruszonki i jabłek, a później w piekarniku).

II. Obłożenie:

  1. Jabłka zetrzyj ma tarce o grubych oczkach i wymieszaj je z cynamonem.

III. Kruszonka:

  1. Wszystkie składniki ręcznie wyrób, jeśli ciasto będzie zbyt tłuste, to dodaj więcej mąki.

IV. Pieczenie:

  1. Ciasto posyp mąką i rozsmaruj na nim jabłka, a na koniec dodaj kruszonkę.
  2. Gotowe ciasto włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C i natychmiast podkręć temperaturę do 200°C grzanie góra-dół. Piecz około 25 minut do uzyskania rumianego koloru.

Ciasto drożdżowe bez wyrastania – porady:

– ciasto wyrabiaj ręcznie – nawet nie patrz na mikser 🙂

– pamiętaj, aby piekarnik był ustawiony na grzanie góra-dół,

– możesz dodać inne owoce, np. śliwki, ale obtocz je w mące i połóż skórką do góry na placku,

– odradzam mrożone owoce, bo ciasto nie wyrośnie,

– ciasto drożdżowe świetnie smakuje też bez owoców, tylko z kruszonką – to ulubiony wariant mojego męża 🙂

– jeśli potrzebujesz na już 2 blachy ciasta, to z tego przepisu śmiało je przygotujesz i co ważne równocześnie upieczesz w piekarniku – czas pieczenia i temperatura bez zmian. Składniki podwajasz, tylko 1 białko zostaje w cieście bez zmian, a w kruszonce 1 żółtko. Reszta składników x 2.

Zobacz też inne przepisy z wykorzystaniem drożdży:

Szneka z galncem i jabzem ( drożdżówki z jabłkami i kruszonką )- i kalafa Ci się otworzy 🙂

Szybkie rogaliki drożdżowe dla niecierpliwych

https://zjem-cie.pl/babka-drozdzowa-idealna-nie-tylko-na-wielkanoc/

Drożdżowe racuchy z serem białym – można je zrobić bez cukru i też pieknie wyrosną 🙂

Włoska pizza po polsku – na cienkim cieście i na bogato 🙂

Pozdrawiam smacznie 🙂

Anna Lena

ze Zjem Cię!

(Odwiedzono 16 411 razy, 1 wizyt dzisiaj)

15 Replies to “Ciasto drożdżowe BEZ WYRASTANIA – placek Pięknej Kobiety”

    1. Przyznam, ze tego przepisu jeszcze nie realizowalam z suszonymi drozdzami. Sugeruje dodac 6 g, jedyne ryzyko jakie widze, to mozliwosc, ze ciasto nie wyrosnie na suchych drozdzach…?

  1. Pierwszy raz wyszlo mi takie puszyste , soczyste i po prostu pyszne ciasto drożdżowe! I co najważniejsze takie proste i nie trzeba czekać aż wyrośnie czego nie lubię! A za to lubię dobre ciasto drożdżowe.
    Serdecznir dziękuję za przepis!
    Trochę zmodyfikowałam początek. Zagrzałam lekko trochę mleka i dodalam lyżeczke cukru. Do tego wkruszyłam i rozrobiłam drożdże. To mi szybo wyrosło zanim przygotowałam resztę i dodalam z innymi składnikami do mąki. Szybko wyrobiłam trochę podsypując mąką jak w przepisie. I co dla mnie ważne nie trzeba dlugo wyrabiać by napompować powietrzem. Super wyrosło, jest wspaniale i smakuje! Cieszę się że znalazlam ten przepis bo ja nie jestem dobra w pieczeniu. Ja zrobiłam z porzeczkami, które optoczylam w mące zanim wyłożyłam na ciasto. Po upieczeniu posypałam cukrem pudrem po wierzchu bo porzeczki są kwaśne. Mniam…Myślę że z rabarbarem też będzie dobre

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *