Ciasto drożdżowe bez wyrastania, to przepis który dostałam od Cioci Basi. Na moim weselu otrzymała ksywkę „Piękna Kobieta”. I już wież skąd nazwa tego placka :). Ale wracając do ciasta – jest niezwykle szybkie, ekstremalnie wyrasta w piekarniku, więc nie musisz się bawić w drożdżowe zaczyny, mieszanie i czekanie. Możesz je zrobić z ulubionymi owocami lub bez. Kolejnym atutem jest fakt, że gdy podwoisz liczbę składników, to otrzymasz 2 blachy, które równocześnie upieczesz. Czyli zyskujesz cenny czas. Ten przepis jest klasyczny, a ciasto drożdżowe bez wyrastania pyszne! 🙂
Składniki – 1 blacha:
Ciasto:
- Pół kg mąki
- 2 jaja,
- 1 białko
- pół kostki drożdży,
- pół kostki masła,
- 3 łyżki oliwy,
- 1 szk. mleka,
- pół szkl. cukru lub innego słodziwa
Obłożenie:
- 4 duże jabłka,
- 2 łyżki cynamonu,
Kruszonka:
- 1 żółtko,
- pół cukru waniliowego,
- 1/4 kostki masła,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- pół szkl. cukru,
- pół szkl. mąki
Przygotowanie:
I. Ciasto:
- Włącz piekarnik na 180°C – bez termoobiegu.
- Mleko podgrzej razem z cukrem, gdy będzie letnie dodaj drożdże – całość wymieszaj.
- Jajka i białko ubij mikserem na puch.
- Połącz ze sobą wszystkie składniki ciasta i ręcznie wyrabiaj. Prawidłowo wyrobione ciasto powinno odchodzić od ręki. Jeśli uparcie będzie się kleić, to dodaj mąkę.
- Ciasto wyłóż na blachę z papierem do pieczenia – będzie dość płaskie i tak ma być (wyrośnie podczas przygotowywania kruszonki i jabłek, a później w piekarniku).
II. Obłożenie:
- Jabłka zetrzyj ma tarce o grubych oczkach i wymieszaj je z cynamonem.
III. Kruszonka:
- Wszystkie składniki ręcznie wyrób, jeśli ciasto będzie zbyt tłuste, to dodaj więcej mąki.
IV. Pieczenie:
- Ciasto posyp mąką i rozsmaruj na nim jabłka, a na koniec dodaj kruszonkę.
- Gotowe ciasto włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C i natychmiast podkręć temperaturę do 200°C grzanie góra-dół. Piecz około 25 minut do uzyskania rumianego koloru.
Ciasto drożdżowe bez wyrastania – porady:
– pamiętaj, aby piekarnik był ustawiony na grzanie góra-dół,
– możesz dodać inne owoce, np. śliwki, ale obtocz je w mące i połóż skórką do góry na placku,
– odradzam mrożone owoce, bo ciasto nie wyrośnie,
– ciasto drożdżowe świetnie smakuje też bez owoców, tylko z kruszonką – to ulubiony wariant mojego męża 🙂
– jeśli potrzebujesz na już 2 blachy ciasta, to z tego przepisu śmiało je przygotujesz i co ważne równocześnie upieczesz w piekarniku – czas pieczenia i temperatura bez zmian. Składniki podwajasz, tylko 1 białko zostaje w cieście bez zmian, a w kruszonce 1 żółtko. Reszta składników x 2.
Zobacz też inne przepisy z wykorzystaniem drożdży:
Szneka z galncem i jabzem ( drożdżówki z jabłkami i kruszonką )- i kalafa Ci się otworzy 🙂
https://zjem-cie.pl/babka-drozdzowa-idealna-nie-tylko-na-wielkanoc/
Drożdżowe racuchy z serem białym – można je zrobić bez cukru i też pieknie wyrosną 🙂
Pozdrawiam smacznie 🙂
Anna Lena
ze Zjem Cię!
Chętnie przygotuję, zostawiam sobie przepis 🙂
Cudownie, życzę smacznego 🙂
Wydaje się proste do wykonania także mogę śmiało przetestować, a wygląda bardzo apetycznie 🙂
Klasyczne polskie ciasto – musi wyjść 🙂
Ale mi narobiłaś apetytu! 🙂
Super, bo to znaczy, ze dobry przepis ?
Jutro pikę ale pytanko czy moge uzyc droży suszonych ?
Przyznam, ze tego przepisu jeszcze nie realizowalam z suszonymi drozdzami. Sugeruje dodac 6 g, jedyne ryzyko jakie widze, to mozliwosc, ze ciasto nie wyrosnie na suchych drozdzach…?
Już wiem co będę piekła w weekend:] Dzięki za pomysł
Zycze smacznego i frajdy podczas pieczenia ?
Uwielbiam zapach świeżo upieczonego ciasta drożdżowego. Poza tym takie z masłem i z dżemem smakuje nieziemsko.
Hmmm, tak to taki smak, ktory sie pamieta na lata ?
Wygląda super, ale i tak pewnie z postanowień robienia ciasta skończy się u mnie na kupnie jakiegoś w sklepie haha 😀
Haha, zawsze mozna komus zlecic pieczenie, wreczyc przepis i chwile poczekac ?
Pierwszy raz wyszlo mi takie puszyste , soczyste i po prostu pyszne ciasto drożdżowe! I co najważniejsze takie proste i nie trzeba czekać aż wyrośnie czego nie lubię! A za to lubię dobre ciasto drożdżowe.
Serdecznir dziękuję za przepis!
Trochę zmodyfikowałam początek. Zagrzałam lekko trochę mleka i dodalam lyżeczke cukru. Do tego wkruszyłam i rozrobiłam drożdże. To mi szybo wyrosło zanim przygotowałam resztę i dodalam z innymi składnikami do mąki. Szybko wyrobiłam trochę podsypując mąką jak w przepisie. I co dla mnie ważne nie trzeba dlugo wyrabiać by napompować powietrzem. Super wyrosło, jest wspaniale i smakuje! Cieszę się że znalazlam ten przepis bo ja nie jestem dobra w pieczeniu. Ja zrobiłam z porzeczkami, które optoczylam w mące zanim wyłożyłam na ciasto. Po upieczeniu posypałam cukrem pudrem po wierzchu bo porzeczki są kwaśne. Mniam…Myślę że z rabarbarem też będzie dobre