Pizza po polsku tym różni się od włoskiej, że ma wszystkiego dużo 🙂 I przyznam, że to w niej najbardziej lubię. Dodaję na ciasto dosłownie wszystko, różne sery, wędliny i duuuużo warzyw. Genialnie sprawdzają się do tego celu kończące się produkty w lodówce.
Każdy miewa sytuacje, że w lodówce zalega jakieś warzywo z obiadu, czy kawałek mięsa – za dużo, żeby naraz to zjeść samemu, ale za mało na pełnowartościowy obiad. Wtedy polecam zrobić pizze na cienkim cieśnie i uraczyć jej spód takimi właśnie produktami 🙂 Nic się nie zmarnuje, a my przygotujemy coś pysznego i taniego.
Włoska pizza po polsku – przepis:
Klasyczne cienkie ciasto na pizze – składniki na 2 duże blachy:
Ciasto:
350 g mąki (u mnie pszenna pełnoziarnista),
2 łyżeczki suszonych drożdży,
1 łyżeczka oliwy z oliwek,
1 szkl. letniej wody,
1 łyżeczka soli
Sos:
polecam sos pomidorowy z czosnkiem z tego przepisu
Dodatki – ja dałam to co mi się kończyło w lodówce:
kilka plasterków szynki z kurczaka,
kilka różyczek ugotowanego brokuła,
parę oliwek,
ser – żółty, pleśniowy i mozzarella,
garstka obranych i pokrojonych pieczarek,
tymianek lub zioła prowansalskie
Przygotowanie:
- Drożdże wymieszaj z wodą i odstaw na 10 minut – niech popracują trochę 🙂
- Mąkę wymieszaj z solą, dodaj wodę z drożdżami i oliwę.
- Całość wymieszaj, uformuj kulkę, posmaruj ją oliwą i przykryj ściereczką. Odstaw do wyrośnięcia na 15-20 minut.
- Gotowe ciasto podziel na 3 części, rozwałkuj na cienkie placki i wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Ciasto posmaruj sosem, dodaj ulubione składniki, posyp ziołami i włóż na około 15-20 minut do piekarnika nagrzanego do 200ºC.
Twoja pizza po polsku gotowa 🙂
Z tradycyjnego charakteru tego włoskiego przysmaku zachowałam klasyczne cienkie ciasto na pizze.
Ale jeśli wolisz grube i puszyste ciasto na pizze, to daj znać w komentarzu 🙂
Pizza po polsku – rady:
Ciasto na pizze możesz też posmarować majonezem (zamiast sosem pomidorowym) i dopiero wtedy obłożyć je dodatkami.
Sprawdzone zestawy dodatków na pizze:
- sos pomidorowy + czerwona papryka słodka + papryczka chilli + salami + oliwki + mozzarella + oregano+ bazylia
- sos pomidorowy + grillowana/upieczona pierś z kurczaka + pieczarki + oscypek + cebula + czosnek
- majonez + brokuł + szynka + pomidorki + mozzarella kulka + posiekany czosnek + suszony tymianek,
A dla Czytelników, którzy lubią eksperymentować w kuchni mam pizze na spodzie z kalafiora – jest pyszna i mega warzywna. Można ją przygotować w wariancie bez jajek, czy nawet sera, a i tak będzie pyszna 🙂
Jeśli już można o warzywach, to jeśli jeszcze nie masz, to koniecznie zgarnij Bezpłatnego E-booka mojego autorstwa z 10-ma przepisami na warzywne szaleństwa. Wystarczy, że podasz poniżej maila, a ja od ręki wyślę Ci E-booka „Legalny Przemyt Warzyw” na wskazany przez Ciebie adres e-mail 🙂
Pozdrawiam smacznie
Anna Lena!
🙂
Uwielbiam pizzę! Dzisiaj miałam na kolacje 😀
Mam w domu smakoszy, którzy ciągłe by ją jedli 🙂
Pizza super. Uwielbiam pizzę więc zawsze mam na nią ochotę 🙂
Czyli z przepisem trafiłam w punkt 🙂
Już dawno nie robiłam pizzy, a swego czasu dość często rozrabiałam ciasto. Też dodawałam swoje ulubione składniki, ale nigdy nie przyszło mi do głowy, żeby położyć brokuły :O
W sumie dobry sposób na nie zmarnowanie resztek. A dobra pizza nigdy nie jest zła 🙂
To ja praktycznie zawsze dodaje borkuła, a jeszcze niegdy nie dodałam anansa 😛
Na bogato. Dużo wszystkiego. Oj jadła bym, jadła … Mój mąż jak robi pizzę domowa to też daje wszystkich składników sporo 🙂
Na pizzę zazwyczaj chodzimy na miasto – ale taką domową tym bardziej bym zjadła 🙂
Po powrocie do domu muszę wypróbować ten przepis
Ostatnio zwłaszcza takie na bogato cieszą się uznaniem w naszym domu, zatem przepis chętnie wykorzystam. 🙂
Koniecznie muszę spróbować ☺
Polecam, zwłaszcza, że to proste danie 🙂
Też lubię pizzę a jeszcze na bogato 🙂
Jak dla mnie pizza po polsku jest najlepsza. Bywa, że istne kopce dodatków na niej robię:) Niby to profanacja, ale co tam – dla mnie to najpyszniejsza opcja 🙂
Wprost przepadam za pizzą na cienkim cieście 🙂 a teraz zrobiłam się głodna i ślinię telefon ha ha
Pizza wyglada bardzo zachecajaco, ostatnio robilam na grubym ciescie taka z dziecinstwa 😉
Ale mi narobiłaś apetytu 🙂
Uwielbiam takie pizze na bogato.
Pizza na cienkim cieście i na bogato to idealna pizza dla mnie .
Uwielbiam pizze.
Przepysznie wygląda ta pizza! 🙂
Bardzo miło mi to słyszeć od znawcy kuchni włoskiej 🙂