Grillowany camembert

Grillowany camembert, to element obowiązkowy każdego przyjęcia. Ta elegancka i prosta przystawka świetnie się sprawdzi jako dodatek do romantycznej kolacji. Podgrzany ser jest lejący w środku, a z zewnątrz ma ciepłą i twardą skórkę, która nie będzie się nam zbyt długo opierać ;). Do tego słodycz żurawiny i jesteśmy w niebie. I pomyśleć, że 5 minut wystarczy, aby przygotować tak pyszne i eleganckie danie! Camemberta możemy podgrzać na patelni lub na klasycznym grillu – w obu przypadkach będzie pyszny

 

Składniki:

1 krążek sera camembert

łyżeczka oliwy (na patelnię)

łyżka konfitury z żurawiny, borówki lub czarnej porzeczki

 

Przygotowanie:

Patelnię grillową rozgrzewamy wraz z oliwą.

Następnie na średnim ogniu podgrzewamy ser z obu stron po 5 minut.

Ciepły camembert delikatnie przekładamy na talerz i podajemy go z kleksem konfitury.

 

Grillowany camembert – ciekawostki i porady:

Camembert możesz podgrzać na tradycyjnym grillu – wówczas tacka do grillowania będzie miała swoje 5 minut.

Ser możesz namoczyć w roztrzepanym jajku, a następnie obtoczyć go w tartej bułce i usmażyć na patelni – będzie świetny!:)

28-go kwietnia przypada Dzień sera Camembert – wiedzieliście o tym?:) To już jutro :),

 

Polecam Ci też inne przepisy z camembertem:

 

Tarta szpinakowa z makaronem ryżowym

 

 

 

 

 

Oszczędne risotto z serem

 

 

 

 

 

A na deser sernik na zimno – nie z camemberta 😛

 

 

 

 

A jeśli szukasz pomysłu na ciekawe przekąski z warzyw, to…

mam dla Ciebie Bezpłatny E-book z 10-ma przepisami – wystarczy, że poniżej podasz adres e-mail, a ja od ręki wyślę na niego E-booka “Legalny Przemyt Warzyw”.

(Odwiedzono 20 194 razy, 1 wizyt dzisiaj)

21 Replies to “Grillowany camembert”

  1. Trafiłam tu akurat 2 lata później, też dzień przed świętem Camemberta. Dla mnie to ulubiony ser i mogłabym go jeść codziennie <3

  2. Właśnie skończyliśmy pyszny, kremowy,otoczony roztrzepanym jajkiem i tartą bułką z kleksem żurawiny, a do tego chrupiące kromki chleba z patelni, pychota 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *