Grillowany camembert, to element obowiązkowy każdego przyjęcia. Ta elegancka i prosta przystawka świetnie się sprawdzi jako dodatek do romantycznej kolacji. Podgrzany ser jest lejący w środku, a z zewnątrz ma ciepłą i twardą skórkę, która nie będzie się nam zbyt długo opierać ;). Do tego słodycz żurawiny i jesteśmy w niebie. I pomyśleć, że 5 minut wystarczy, aby przygotować tak pyszne i eleganckie danie! Camemberta możemy podgrzać na patelni lub na klasycznym grillu – w obu przypadkach będzie pyszny
Składniki:
1 krążek sera camembert
łyżeczka oliwy (na patelnię)
łyżka konfitury z żurawiny, borówki lub czarnej porzeczki
Przygotowanie:
Patelnię grillową rozgrzewamy wraz z oliwą.
Następnie na średnim ogniu podgrzewamy ser z obu stron po 5 minut.
Ciepły camembert delikatnie przekładamy na talerz i podajemy go z kleksem konfitury.
Grillowany camembert – ciekawostki i porady:
Camembert możesz podgrzać na tradycyjnym grillu – wówczas tacka do grillowania będzie miała swoje 5 minut.
Ser możesz namoczyć w roztrzepanym jajku, a następnie obtoczyć go w tartej bułce i usmażyć na patelni – będzie świetny!:)
28-go kwietnia przypada Dzień sera Camembert – wiedzieliście o tym?:) To już jutro :),
A jeśli szukasz pomysłu na ciekawe przekąski z warzyw, to…
mam dla Ciebie Bezpłatny E-book z 10-ma przepisami – wystarczy, że poniżej podasz adres e-mail, a ja od ręki wyślę na niego E-booka “Legalny Przemyt Warzyw”.
(Odwiedzono 20 830 razy, 1 wizyt dzisiaj)
21 Replies to “Grillowany camembert”
Apetycznie wygląda 🙂 Lubię camembert, będzie inspiracja na grilla 😉
Właśnie skończyliśmy pyszny, kremowy,otoczony roztrzepanym jajkiem i tartą bułką z kleksem żurawiny, a do tego chrupiące kromki chleba z patelni, pychota 🙂
Apetycznie wygląda 🙂 Lubię camembert, będzie inspiracja na grilla 😉
Super, niech smakuje ?
Uwielbiam ? niebo w gębie ☺
Dokladnie i to jeszcze takie szybkie niebo ?
Oh, a ja akurat dziś sobie kupiłam camemberta! Idealnie się zgrało, że widzę ten post, żurawina też w planach!
Oj, bedzie pysznie ?
Ale musi być pysznie! Jeeeej :))
Oj tak, jest obledne ?
Absolutnie uwielbiam ten ser więc może spróbuję!
koniecznie, bo to niebo w gębie 🙂
Jutro świętujemy 🙂
Ja uwielbiam Camembert, ale tylko grillowany 😉 Super! Będę musiał spróbować z żurawiną 😉
Będzie pysznie – wspaniałości życzę 🙂
pyszności, chętnie bym zjadła !
Nigdy nie próbowałam, ale wygląda bardzo smakowicie! <3
te sery jakoś mi nie wchodza ale może spróbuje tyle tu nad nim zachwytu może polubie kto wie 😀
Dzięuję Ci za ten post bo brakowało mi pomysłu co z grilla dla bezmięsnej istoty takiej jak ja 😉
Świetny i prosty przepis. Z góry wiem, że będzie mi smakować. 🙂 Pozdrawiam serdecznie. 🙂
Trafiłam tu akurat 2 lata później, też dzień przed świętem Camemberta. Dla mnie to ulubiony ser i mogłabym go jeść codziennie <3
Też bardzo lubię ten ser, jest pyszny solo lub z dodatkami 🙂 Pozdrawiam smacznie 🙂
Właśnie skończyliśmy pyszny, kremowy,otoczony roztrzepanym jajkiem i tartą bułką z kleksem żurawiny, a do tego chrupiące kromki chleba z patelni, pychota 🙂