Pizza z patelni, to szybka pizza! A dodatkowo nie trzeba mieć piekarnika, aby się nią zajadać. Jest prosta w przygotowaniu i przepyszna. Na puszyste ciasto możesz położyć ulubione dodatki lub to co aktualnie masz w lodówce :) Dzięki temu nic się nie zmarnuje w Twojej kuchni!
Zdaję sobie, że wielbiciele włoskiej kuchni teraz przecierają oczy ze zdumienia. A Włosi mogą uznać, że zdewastowałam ich kulinarne uczucia, bo jak: pizza z patelni i jeszcze nie z mąki 00? No cóż… tak też się da. A jak kiedyś będę grzeczna, to przygotuję typowo włoską pizze, możemy się tak umówić? 🙂
Pizza z patelni – przepis:
Ciasto:
- 30 g świeżych drożdży + 3 łyżki ciepłej wody,
- szczypta cukru,
- 2 szkl*. Mąki pszennej typ 650,
- ¾ szkl*. ciepłej wody,
- 3 łyżki oleju rzepakowego,
- 1 łyżeczka soli
Dodatki:
- ok 10 plasterków szynki,
- ok pół prędka kiełbasy (u mnie mix: chorizo + inna sucha),
- 1 średniej wielkości cebula,
- pół czerwonej papryki,
- żółty ser według uznania (drobno posiekany lub tarty),
- 2 łyżki kukurydzy konserwowej,
- sól, pieprz i zioła prowansalskie do smaku,
- 1 łyżka oleju do smażenia
Sos pomidorowy:
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 50 ml wody,
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
- 1-2 ząbki czosnku,
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Zaczyn: rozkrusz drożdże i połącz je ze szczyptą cukru i 3 łyżkami ciepłej wody. Całość wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia się drożdży. Odstaw na 15 minut do wyrośnięcia.
Dodatki: szynkę, kiełbaskę i paprykę pokrój w kostkę i wrzuć na rozgrzaną patelnie z olejem. Dodaj kukurydzę i całość przypraw. Podsmażaj na delikatnym ogniu przez kilka minut i pamiętaj o częsty mieszaniu.
Sos pomidorowy: czosnek przeciśnij przez praskę i wymieszaj z pozostałymi składnikami.
Ciasto: do miski wsyp mąkę, olej, ciepłą wodę i zaczyn. Ciasto wyrabiaj ręcznie przez kilka minut. Powinno powstać przestać się kleić do ręki, w razie potrzeby dosyp do niego odrobinę mąki. Przełóż je do miski, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok 25-30 minut. Ciasto w tym czasie podwoi swoją masę.
Po wskazanym czasie podsyp stolnicę mąką i rozwałkuj ciasto na placek o średnicy Twojej największej patelni (u mnie to ok 27 cm). Tak przygotowany płóż na rozgrzaną patelnie z nieprzewiercającym dnem i smaż na małym ogniu pod przykryciem przez około 3-4 minuty.
Następnie odwróć pizze, posmaruj ją sosem, posyp dodatkami i żółtym serem. Znów przykryj pokrywką i smaż około 5 minut, do całkowitego rozpuszczenia się sera.
_____________________________________
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Pizza z patelni – rady:
Dodatki – do przygotowania takiej pizzy genialnie nadają się kończące się już produkty z lodówki. Wszelkiego rodzaju sery, wędliny i poczęte pomidory, czy pieczarki będą stanowić pyszne urozmaicenie tak przygotowanej pizzy. Dzięki temu nic nie zmarnujesz, a jeszcze coś pysznego zjesz.
Mąka – możesz też uszyć mąki pszennej 00 lub tortowej, ale według mnie taka pizza najładniej wyrasta na mące pszennej o typie 650.
Drożdże – ja użyłam mrożonych, wyjęłam je z zamrażarki i zalałam ciepłą wodą. Dokładną instrukcję, jak mrozić i później rozmrażać drożdże znajdziesz tu [KLIK]. A jeśli jesteś szczęśliwą posiadaczką suszonych drożdży to, do tego przepisu wystarczy 12 g.Sos czosnkowy
Sos czosnkowy – polecam Ci podawać tę pizze polaną sosem czosnkowym. Wystarczy pół szklanki jogurtu wymieszać z rozmiażdżonym ząbkiem czosnku oraz łyżeczką soku z cytryny oraz szczyptą soli, pieprzu i odrobiną posiekanej natki pietruszki. Można też dodać 1 łyżkę majonezu [KLIK – przepis].
Zobacz też:
Włoska pizza po polsku – na cienkim cieście i na bogato 🙂
Pizza z kalafiora – bardzo sprytna
Sos pomidorowy do pizzy, makaronu, warzyw, zapiekanek i na grilla
A na koniec mam dla Ciebie małą ankietę
Wybierz właściwą dla siebie odpowiedź:
Jeśli na któreś z powyższych pytań odpowiedziałaś TAK, to pozwól sobie pomóc i zapisz się na smacznego Newslettera:) ⇓⇓⇓
Pozdrawiam smacznie!
Anna Lena
ze Zjem Cię!
To ciasto na pizzę wychodzi naprawdę super! Przepis z powodzeniem przetestowany w dniu wczorajszym i trafił na stałe do mojego “zeszytu”:)
Wygląda pysznie 🙂