Pizza z patelni – kontrowersyjnie pyszna i oszczędna

Pizza z patelni, to szybka pizza! A dodatkowo nie trzeba mieć piekarnika, aby się nią zajadać. Jest prosta w przygotowaniu i przepyszna. Na puszyste ciasto możesz położyć ulubione dodatki lub to co aktualnie masz w lodówce :) Dzięki temu nic się nie zmarnuje w Twojej kuchni!

 Zdaję sobie, że wielbiciele włoskiej kuchni teraz przecierają oczy ze zdumienia. A Włosi mogą uznać, że zdewastowałam ich kulinarne uczucia, bo jak: pizza z patelni i jeszcze nie z mąki 00? No cóż… tak też się da. A jak kiedyś będę grzeczna, to przygotuję typowo włoską pizze, możemy się tak umówić? 🙂


Pizza z patelni – przepis:

puszysta pizza z patelniSkładniki dla patelni ok Ø 27 cm:

Ciasto:

  • 30 g świeżych drożdży + 3 łyżki ciepłej wody,
  • szczypta cukru,
  • 2 szkl*. Mąki pszennej typ 650,
  • ¾ szkl*. ciepłej wody,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1 łyżeczka soli

Dodatki:

  • ok 10 plasterków szynki,
  • ok pół prędka kiełbasy (u mnie mix: chorizo + inna sucha),
  • 1 średniej wielkości cebula,
  • pół czerwonej papryki,
  • żółty ser według uznania (drobno posiekany lub tarty),
  • 2 łyżki kukurydzy konserwowej,
  • sól, pieprz i zioła prowansalskie do smaku,
  • 1 łyżka oleju do smażenia

Sos pomidorowy:

  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 50 ml wody,
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz do smaku

 

Przygotowanie:

  1. Zaczyn: rozkrusz drożdże i połącz je ze szczyptą cukru i 3 łyżkami ciepłej wody. Całość wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia się drożdży. Odstaw na 15 minut do wyrośnięcia.

  2. Dodatki: szynkę, kiełbaskę i paprykę pokrój w kostkę i wrzuć na rozgrzaną patelnie z olejem. Dodaj kukurydzę i całość przypraw. Podsmażaj na delikatnym ogniu przez kilka minut i pamiętaj o częsty mieszaniu.

  3. Sos pomidorowy: czosnek przeciśnij przez praskę i wymieszaj z pozostałymi składnikami.

  4. Ciasto: do miski wsyp mąkę, olej, ciepłą wodę i zaczyn. Ciasto wyrabiaj ręcznie przez kilka minut. Powinno powstać przestać się kleić do ręki, w razie potrzeby dosyp do niego odrobinę mąki. Przełóż je do miski, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok 25-30 minut. Ciasto w tym czasie podwoi swoją masę.

  5. Po wskazanym czasie podsyp stolnicę mąką i rozwałkuj ciasto na placek o średnicy Twojej największej patelni (u mnie to ok 27 cm). Tak przygotowany płóż na rozgrzaną patelnie z nieprzewiercającym dnem i smaż na małym ogniu pod przykryciem przez około 3-4 minuty.

  6. Następnie odwróć pizze, posmaruj ją sosem, posyp dodatkami i żółtym serem. Znów przykryj pokrywką i smaż około 5 minut, do całkowitego rozpuszczenia się sera.

_____________________________________

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.


 

Szybka pizza z patelni
Pizza z patelni
puszysta pizza z patelni
Szybka pizza z patelni

Pizza z patelni – rady:

Dodatki – do przygotowania takiej pizzy genialnie nadają się kończące się już produkty z lodówki. Wszelkiego rodzaju sery, wędliny i poczęte pomidory, czy pieczarki będą stanowić pyszne urozmaicenie tak przygotowanej pizzy. Dzięki temu nic nie zmarnujesz, a jeszcze coś pysznego zjesz.

Mąka – możesz też uszyć mąki pszennej 00 lub tortowej, ale według mnie taka pizza najładniej wyrasta na mące pszennej o typie 650.

Drożdże – ja użyłam mrożonych, wyjęłam je z zamrażarki i zalałam ciepłą wodą. Dokładną instrukcję, jak mrozić i później rozmrażać drożdże znajdziesz tu [KLIK]. A jeśli jesteś szczęśliwą posiadaczką suszonych drożdży to, do tego przepisu wystarczy 12 g.Sos czosnkowy

Sos czosnkowy – polecam Ci podawać tę pizze polaną sosem czosnkowym. Wystarczy pół szklanki jogurtu wymieszać z rozmiażdżonym ząbkiem czosnku oraz łyżeczką soku z cytryny oraz szczyptą soli, pieprzu i odrobiną posiekanej natki pietruszki. Można też dodać 1 łyżkę majonezu [KLIK – przepis].

Zobacz też:

Włoska pizza po polsku – na cienkim cieście i na bogato 🙂
Pizza z kalafiora – bardzo sprytna
Sos pomidorowy do pizzy, makaronu, warzyw, zapiekanek i na grilla

A na koniec mam dla Ciebie małą ankietę

 

Wybierz właściwą dla siebie odpowiedź:

  Zdarza Ci się kupić więcej niż jesteś w stanie zjeść?

  Szukasz pomysłu na dania z tego co aktualnie masz w lodówce?

  A może zastanawiasz się co można bezpiecznie zamrozić?

Jeśli na któreś z powyższych pytań odpowiedziałaś TAK, to pozwól sobie pomóc i zapisz się na smacznego Newslettera:) ⇓⇓⇓

Zapisuję się

Pozdrawiam smacznie!

Anna Lena

ze Zjem Cię!

(Odwiedzono 1 191 razy, 1 wizyt dzisiaj)

2 Replies to “Pizza z patelni – kontrowersyjnie pyszna i oszczędna”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *