Majonez z blendera dla spryciarzy – gotowy w 1 minutę

Majonez z blendera, to majonez z całego jajka. Robi się go bardzo szybko – poniżej jednej minuty. Zawsze wychodzi i nie warzy się. A jego sekretem jest blender. Wszystkie składniki umieszcza się w słoiku, blenduje i gotowe. Potrzebne produkty masz w domu. Jeśli jeszcze szukasz przepisu na majonez, to już go znalazłaś.

Sprawdź koniecznie i ciesz się gęstym i kremowym majonezem na święta (i nie tylko). Pamiętaj, że majonez własnej roboty jest najlepszy 🙂


Majonez z blendera – przepis:

Składniki na 1 średniej wielkości słoik majonezu:

  • 1 całe jajko (białko + całe żółtko),
    Majonez z całego jajka
    Majonez z blendera
  • 225 ml oleju rzepakowego,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 łyżka musztardy Dijon (u mnie awaryjnie delikatesowa),
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Jajko dokładnie umyj, połóż na sicie i zlej wrzątkiem, a następnie zimną wodą (ochrona przed salmonellą).
  2. W wysokim i wąskim słoiku umieść wszystkie składniki majonezu. Włóż do środka blender żyrafę, oprzyj o dno naczynia blenduj przez 10 sekund, aż pojawi się zaczątek majonezu.
  3. Nie przerywając blendowania powoli podnieś końcówkę urządzenia. A wraz z nią uniesie się majonez i odpowiednio wymiesza. Następnie nieco szybszym i płynnym ruchem opuść blender na dno naczynia.
  4. Powtórz powyższą sekwencję 2-3 razy (góra-dół) i Twój majonez będzie gotowy.

Majonez z blendera – rady:

Przechowywanie – gotowy majonez zakręć i przechowuj do 2 tygodni w lodówce.

Gęstość – jeśli uznasz, że majonez jest za gęsty, to wymieszaj go z 1 łyżką wrzątku, to przy okazji również go zakonserwuje.

Dodatki – ja swój majonez przygotowałam z odrobiną posiekanej natki pietruszki, ale można też dodać np: czosnek, kapary – ktoś co lubi.

Przyprawy – u mnie jest gruboziarnisty kolorowy pieprz, ale jeśli chcesz aby majonez miał jednolity kolor, to dodaj zwykły lub biały pieprz. Sok z cytryny możesz wymienić na ocet winny.

Ciasto – w następnym wpisie pokażę Ci przepis na pyszną babkę na majonezie. Dzięki niemu jest puszysta, wilgotna i długo zachowuje świeżość.

Majonez z całego jajka
Majonez z blendera

Zobacz przepisy z majonezem:

Babka na majonezie – słodka babka z klasą
Placuszki z piersi kurczaka – mięsne racuszki 🙂
Męska pasta z makreli i jajka w damskiej kuchni:)

Więcej wielkanocnych przepisów znajdziesz w tym Bezpłatnym E-booku

Wystarczy poniżej podać adres e-mail, na jaki mam Ci go wysłać

A jeśli Ci mało…

To zapraszam Cię do mojej kulinarnej gruby lub na Fan Page na FB.

Pozdrawiam smacznie!

Anna Lena

ze Zjem Cię!

(Odwiedzono 5 565 razy, 2 wizyt dzisiaj)
Polubienie, udostępnienie - na co masz ochotę? 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *