Majonez z blendera, to majonez z całego jajka. Robi się go bardzo szybko – poniżej jednej minuty. Zawsze wychodzi i nie warzy się. A jego sekretem jest blender. Wszystkie składniki umieszcza się w słoiku, blenduje i gotowe. Potrzebne produkty masz w domu. Jeśli jeszcze szukasz przepisu na majonez, to już go znalazłaś.
Sprawdź koniecznie i ciesz się gęstym i kremowym majonezem na święta (i nie tylko). Pamiętaj, że majonez własnej roboty jest najlepszy 🙂
Majonez z blendera – przepis:
Składniki na 1 średniej wielkości słoik majonezu:
- 1 całe jajko (białko + całe żółtko),
Majonez z blendera - 225 ml oleju rzepakowego,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 łyżka musztardy Dijon (u mnie awaryjnie delikatesowa),
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Jajko dokładnie umyj, połóż na sicie i zlej wrzątkiem, a następnie zimną wodą (ochrona przed salmonellą).
- W wysokim i wąskim słoiku umieść wszystkie składniki majonezu. Włóż do środka blender żyrafę, oprzyj o dno naczynia blenduj przez 10 sekund, aż pojawi się zaczątek majonezu.
- Nie przerywając blendowania powoli podnieś końcówkę urządzenia. A wraz z nią uniesie się majonez i odpowiednio wymiesza. Następnie nieco szybszym i płynnym ruchem opuść blender na dno naczynia.
- Powtórz powyższą sekwencję 2-3 razy (góra-dół) i Twój majonez będzie gotowy.
Majonez z blendera – rady:
Przechowywanie – gotowy majonez zakręć i przechowuj do 2 tygodni w lodówce.
Gęstość – jeśli uznasz, że majonez jest za gęsty, to wymieszaj go z 1 łyżką wrzątku, to przy okazji również go zakonserwuje.
Dodatki – ja swój majonez przygotowałam z odrobiną posiekanej natki pietruszki, ale można też dodać np: czosnek, kapary – ktoś co lubi.
Przyprawy – u mnie jest gruboziarnisty kolorowy pieprz, ale jeśli chcesz aby majonez miał jednolity kolor, to dodaj zwykły lub biały pieprz. Sok z cytryny możesz wymienić na ocet winny.
Ciasto – w następnym wpisie pokażę Ci przepis na pyszną babkę na majonezie. Dzięki niemu jest puszysta, wilgotna i długo zachowuje świeżość.



Zobacz przepisy z majonezem:
Babka na majonezie – słodka babka z klasą
Placuszki z piersi kurczaka – mięsne racuszki 🙂
Męska pasta z makreli i jajka w damskiej kuchni:)
Więcej wielkanocnych przepisów znajdziesz w tym Bezpłatnym E-booku
Wystarczy poniżej podać adres e-mail, na jaki mam Ci go wysłać
A jeśli Ci mało…
To zapraszam Cię do mojej kulinarnej gruby lub na Fan Page na FB.
Pozdrawiam smacznie!
Anna Lena
ze Zjem Cię!