Babka na majonezie jest bardzo puszyste, słodka i delikatna w smaku. A co ważne, długo zachowuje świeżość. Nie obawiaj się majonezu, bo to tylko 4 łyżki, a dzięki niemu uzyskasz cudowną konsystencję ciasta. Dla mnie babka majonezowa, to pozycja obowiązkowa w Wielkanoc. W przeciwieństwie do babki drożdżowej robi się ją błyskawicznie.
Z tym ciastem jest związana pewna historia:
Pewnego dnia na rodzinnej impresie podałam babkę na majonezie. Nieskromnie napiszę, że wszystkim bardzo smakowała. Tylko jeden wujek odmówił jej skosztowania twierdząc, że od ciast woli mięso… Ale gdy usłyszał, że w babce jest majonez, to od razu zmienił zdanie i zjadł większość ciasta 🙂
Babka na majonezie – przepis:
Składniki:
- 4 jajka (białka i żółtka oddzielnie),
Babka na majonezie - 1 szkl. cukru,
- 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej,
- 1/2 szkl. mąki pszennej,
- kilka kropelek ektraktu z wanilii lub aromatu,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 4 łyżki majonezu ( Zobacz jak zrobić własny [KLIK] )
- tłuszcz i bułka tarta do formy
Przygotowanie:
- Białka ubij na sztywno.
- Żółtka utrzyj z cukrem i majonezem na pulchną masę.
- Do żółtek dodaj: mąki, proszek i olejek – zmiksuj.
- Na koniec dodaj sztywne białka i delikatnie zmiksuj.
- Formę posmaruj tłuszczem i posyp bułką tartą, a następnie wlej do niej ciasto.
- Piecz do „suchego patyczka” ok 30-40 min w 180ºC (góra-dół).



Babka na majonezie – rady:
Babkę możesz jeszcze polać lukrem i udekorować kandyzowaną skórką pomarańczową . Ale zapewniam Cię, że bez ozdób jest równie urocza i smaczna.
.
Zobacz też inne wielkanocne przepisy:
Majonez z blendera dla spryciarzy – gotowy w 1 minutę
Sałatka z jajkiem i szpinakiem – czyli poświąteczne wietrzenie lodówki
Pascha bez żółtek – wielkanocny przysmak
Ekspresowa pascha dla leniwych
Mazurek śliwkowy
Królewski mazurek – pozycja obowiązkowa podczas Wielkanocy
Mazurek kajmakowy z orzechami
Sernik pływający – lekki, pyszny i oszczędny
Żurek wielkanocny na zakwasie – tradycyjnie pyszny 🙂
Schab w jabłkach – bardzo prosta pieczeń nie tylko od święta:)
Jak zrobić zrobić wielkanocnego baranka z masła?
Więcej wielkanocnych przepisów znajdziesz w tym Bezpłatnym E-booku
Wystarczy poniżej podać adres e-mail, na jaki mam Ci go wysłać i gotowe 🙂
A jeśli Ci mało…
To zapraszam Cię do mojej kulinarnej gruby lub na Fan Page na FB.
Pozdrawiam smacznie!
Anna Lena
ze Zjem Cię!
Wygląda pysznie!
Pięknie dziekuje ? U nas ta babka to podstawa w Wigilie