Na wielkanocnym stole nie może również zabraknąć paschy – to słodkie danie pochodzi z kresów. Kuchnia kresowa jest wielokulturowa i doskonale wpisała się w naszą kulinarną tradycję. Podstawą paschy jest twaróg oraz bakalie. Ja prezentuję ekspresową wersję tego dnia. Jej wykonania nie jest kłopotliwe. W smaku jest niezwykle aksamitna i delikatna.
Składniki:
- 500 g twarogu sernikowego,
- 1/2 śmietany 18%,
- 1/2 szklanki cukru pudru,
- 1 cukier waniliowy,
- 1 cytrynowa galaretka,
- 3 żółtka,
- czubata szklanka rozdrobnionych bakali (skórka pomarańczowa, żurawina, rodzynki, potłuczone orzechy, itp.)
Wykonanie:
- Galaretkę przygotowujemy zgodnie z przepisem producenta, z tym, że ilość wody umniejszamy o pół szklanki. Odstawiamy do wystudzenia.
- Żółtka wraz z cukrem pudrem ucieramy na kogel-mogel.
- Wszystkie składniki miksujemy na gładka masę, a następnie wlewamy do zwilżonej wodą salaterki lub kompotierek. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Jak widać przepis jest bardzo prosty, zachęcam do skuszenia się:)
Tak przygotowana pascha rozpływa się w ustach.



Życzę smacznego.
Ps. Jeśli przepis na Paschę przypadł Ci do gustu, to może skusisz się jeszcze na zbiór 12 przepisów na (min: mazurki, paschę klasyczną, psztety, babki, chlebki do koszyczka) i wiele innych). Wystarczy, że poniżej podcza maila na jaki mam wysłać ten wielkanoicny E-book. Wysyłka następuje ręki 🙂