Dziś przedstawiam moją wielkanocną babkę. Zachęcam do jej wykonania, zwłaszcza, że smakuje wyśmienicie. Pieczenie na święta drożdżowego ciasta jest piękną tradycją. Zapach świeżej babki cudownie oplata wszystkie zakamarki naszego domu. Ten aromat, to zapowiedź pysznych świąt!
Składniki (ciasto):
· 3,5 szklanki przesianej mąki,
· ½ szklanki cukru,
· 1 szklanka ciepłego mleka,
· ½ szklanki rodzynek,
· ½ szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej,
· 50 g drożdży,
· 6 żółtek,
· 1 jajko,
· skórka otarta z 2 cytryn (olejek cytrynowy nie zapewni odpowiedniego aromatu),
· ½ kostki rozpuszczonego masła,
Składniki (lukier):
· 1/4 szklanki soku pomarańczowego,
· 400 g cukru pudru
Wykonanie:
1. Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem i odstawiamy na 15 minut.
2. Żółtka i całe jajko ucieramy z cukrem na gładką masę. Do mąki dodajemy masę jajeczną, drożdże, mleko oraz sok z cytryny. Całość mieszamy i odstawiamy na 20 minut.
3. Po wskazanym czasie unosimy ciasto i wlewamy na dno miski masło. Wyrabiamy masę, aż ciasto wchłonie cały tłuszcz. Następnie dodajemy opłukane rodzynki oraz skórkę pomarańczową. Ciasto wyrabiamy i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia – powinno potroić swoją objętość.
4. Formę do babki natłuszczamy masłem oraz szczodrze posypujemy bułką tartą. Wypełniamy ją ciastem, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 30 minut. Po wskazanym czasie umieszczamy formę z ciastem w piekarniku nagrzanym do 170°C i pieczemy przez 30-35 minut (termoobieg).
5. Lukier ucieramy z sokiem pomarańczowym, a następnie dekorujemy nim babkę.
Aromatyczna drożdżowa babka to ulubione ciasto tych większych, jak i mniejszych dzieci. Pozwólmy sobie na odrobinę dziecięcej radości i skuśmy się na ciasto;)



Życzę smacznego!:)
Ps. A jesli szukasz inspiracji na wielkanocne dania, to pobierz bezplatny E-book z 12 przepisami na dania slodkie i wytrawne. Wystarczy podac mail na jaki mam Ci wyslac ten Bezplatny E-book ?
Wygląda zachwycająco 🙂
Dziękuję i również tak smakuje:)
Super przepis mam podobny i kocham babki
Babka musi być na Wielkanoc 🙂
Babki mają branie na Wielkanoc! 🙂 Twoja propozycja prezentuje się bardzo apetycznie 😉
mam tyle zapisanych przepisów, że nie wiem z którego skorzystać 😛 a ten kolejny 😛
Wygląda bardzo smakowicie i taka urocza, ja z obrazka. Zjadłabym z ogromną przyjemnością, zwłaszcza że jest drożdżowa, bo uwielbiam ten rodzaj ciasta 🙂
Nigdy sie nie odważyłam spróbować upiec drożdżowego ciasta, może czas najwyższy, bo wygląda niebiańsko