Dzień dobry w ten piękny i ciepły dzień 😀
W tak cudowną pogodę do szczęścia brakuje tylko odrobiny czegoś słodkiego 😉 .
Zapraszam na rabarbarowe racuszki. Przygotowałam specjalnie dla Ciebie dużą porcję – idealną na słodki obiad lub spory deser dla gromadki łasuchów.
Ciasto jest super proste w przygotowaniu – bez drożdży za to ze smakiem 😉
Składniki:
– 2 szk. Kefiru,
– 3 jajka,
– 400 g pokrojonego młodego rabarbaru,
– masło klarowane do smażenia,
– płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
– szczypta soli
Przygotowanie:
- Starannie połączyć mąkę z kefirem, jajkami, solą i sodą.
- Do ciasta dodać rabarbar i dokładnie wymieszać.
- Smażyć (na maśle klarowanym) niewielkie porcje z obu stron na złoty kolor.



Tak przygotowane racuszki genialnie smakują na ciepło.
Na zimno również są niezłe – uwielbiam je w każdej postaci!
Ewentualnie można przed podaniem posypać je cukrem pudrem, ale dla mnie to zbytek.
Same z siebie są wystarczająco słodkie.
Spróbuj i sam oceń, czy trzeba je jeszcze dosładzać.
Życzę smacznego dnia!
pyszne:)
i bez cukru 😉
To musi być obłędne! 🙂 Pozdrawiam serdecznie. 🙂
Zdecydowanie jest, i do tego takie proste. Przepisy babci wymiatają 😉
Placuszki wyglądają fajnie. Nigdy nie robiłam niczego z rabarbaru, więc muszę wypróbować przepis.
Rabarbar jest super dodatkiem do ciast, naleśników czy kompotów – zachęcam do eksperymentów 🙂
Cudne! Musiały smakować wybornie 🙂
U nas podałabym je na podwieczorek 🙂
Cieszy mnie brak cukru w cieście, za to posypane pudrem smakują wg mnie idealnie! Rewelacyjne! 🙂
A ile placuszków ok.z tego wyjdzie?:)
Jeśli będzie Pani formować racuszki łyżką, to z podanych ilości produktu powinno wyjść ok 25 szt, racuszków średniejwielkości – takich jak na zdjęciu 🙂