Baba Ghanoush – pasta z pieczonego bakłażana

Dzień dobry!

Mamy dziś piękny słoneczny dzień, więc zapraszam na słoneczną i kolorową przekąskę – Baba Ghanoush, pastę z bakłażana. Świetnie sprawdzi się, jako dip do chrupiących warzyw, smarowidło do pieczywa, tortilli, czy jako dodatek do makaronu.

Baba Ghanoush, to doskonała przekąska – warto jej skoszotować 🙂 Jej największym atutem (poza smakiem oczywiście) jest prostota i szybkość przygotowania.

 

Składniki:

– 1 bakłażan,

– 1,5 łyżki soku z cytryny,

– 1,5 łyżki pasty tahini,

– kilka suszonych pomidorów z zalewy,

– 1 rozgnieciony ząbek czosnku,

– pół łyżeczki soli,

– 5 listków bazylii

 

 Przygotowanie:

1. Bakłażana włożyć do piekarnika i piec w całości przez około 20 – 25 minut w temperaturze 235°C.

2. Upieczonego bakłażana ostudzić i zblendować z pozostałymi składnikami.

Prawda, że proste?

Zatem nie pozostaje nam nic innego, jak tylko sięgnąć po tę pyszną pastę Baba Ghanoush i schrupać ją z warzywami.

Pasta z pieczonego bakłażana świetnie sprawdzi się, jako przekąska, czy dodatek do kolacji lub śniadania.

Moj dzisiejsza propozycja jest odrobinę orientalana, ale też prosta, więc gorąco zachęcam do wyprówania jej! 🙂

Życzę smacznego dnia!

(Odwiedzono 216 razy, 1 wizyt dzisiaj)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *