Dzień dobry!
Mamy dziś piękny słoneczny dzień, więc zapraszam na słoneczną i kolorową przekąskę – Baba Ghanoush, pastę z bakłażana. Świetnie sprawdzi się, jako dip do chrupiących warzyw, smarowidło do pieczywa, tortilli, czy jako dodatek do makaronu.
Baba Ghanoush, to doskonała przekąska – warto jej skoszotować 🙂 Jej największym atutem (poza smakiem oczywiście) jest prostota i szybkość przygotowania.
Składniki:
– 1,5 łyżki soku z cytryny,
– 1,5 łyżki pasty tahini,
– kilka suszonych pomidorów z zalewy,
– 1 rozgnieciony ząbek czosnku,
– pół łyżeczki soli,
– 5 listków bazylii
Przygotowanie:
1. Bakłażana włożyć do piekarnika i piec w całości przez około 20 – 25 minut w temperaturze 235°C.
2. Upieczonego bakłażana ostudzić i zblendować z pozostałymi składnikami.
Prawda, że proste?
Zatem nie pozostaje nam nic innego, jak tylko sięgnąć po tę pyszną pastę Baba Ghanoush i schrupać ją z warzywami.
Pasta z pieczonego bakłażana świetnie sprawdzi się, jako przekąska, czy dodatek do kolacji lub śniadania.
Moj dzisiejsza propozycja jest odrobinę orientalana, ale też prosta, więc gorąco zachęcam do wyprówania jej! 🙂
Życzę smacznego dnia!