Ciasto jak Kinder Country – nic tylko jeść i o dokładkę pytać :)

Ciasto jak Kinder Country – nie dość, że jest łatwe, to jeszcze bez pieczenia i obłędnie pyszne. Jak raz je zrobisz, to już nie zapomnisz o jego smaku. Przepis na ten torcik dedykuję wszystkim amatorom Kinder Country – zamiast skromnego batonika będziesz mieć całą blachę słodyczy.

Słodkie, warstwowe i bez pieczenia ciasto inspirowane batonikiem Kinder Country. Robię je na urodziny, sylwestra i bez okazji, bo jest szybkie i tak pyszne, że nie zostaje po nim nawet 1 okruszek. Przepis dostałam od Martyny z mojej rodziny i tak został już z nami na dobre 🙂


Ciasto jak Kinder Country – przepis:

Składniki na tortownicę o średnicy ok 20-24 cm:

Ciasto Kinder Country
 
  • 3,5 szkl. pszenicy ekspandowanej w miodzie
  • 200 g herbatników
  • 400 ml śmietany 30%
  • 2 tabliczki mlecznej czekolady (łącznie 200g)
  • 2 tabliczki białej czekolady (łącznie 200g)
  • 250 g mascarpone

Przygotowanie:

  1. Tortownicę  wyłóż papierem do pieczenia, a na jej dno połóż połowę herbatników.  Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej*, a następnie ją ostudź.
  2. Ubij na sztywno 400 ml śmietany i podziel ją na 2 równe części.
  3. Do połowy bitnej śmietany dodaj mascarpone oraz białą czekoladę – całość delikatnie zmiksuj, tak aby pozbyć się grudek. Następnie do kremu wsyp 3 szkl. pszenicy ekspandowanej i całość wymieszaj łyżką, tak aby powstał gęsty krem.
  4. Słodką masę połóż na dno tortownicy i połóż na nią pozostałe herbatniki.
  5. Teraz rozpuść w kąpieli wodnej mleczną czekoladę, ostudź ją i zmiksuj z pozostałą bitą śmietaną. Posmaruj nią tort i posyp połową szklanki pszenicy ekspandowanej. Gotowe ciasto włóż na 1h do lodówki do stężenia. Przed podaniem wyjmij je z lodówki.

Ciasto Kinder Country
Ciasto jak Kinder Country
Tort Kinder Country
Ciasto jak Kinder Country – bardzo smaczne i bez pieczenia

Ciasto jak Kinder Country – rady:

Papier do pieczenia – warto go w dłoniach zmiąć, wtedy łatwiej go uformować w tortownicy.

Forma – do tego ciasta może też posłużyć mała prostokątna forma.

Pszenica ekspandowana – możesz ją wymieć na płatki śniadaniowe, np. Nestle Kangurus lub wymieszać z ryżem preparowanym – polecam!

Kąpiel wodna* – czekoladę pokrusz do szklanego lub metalowego naczynia, które połóż na garnku z gotującą się wodę. Ważne, aby woda nie dotykała naczynia z czekoladą. Delikatnie podgrzewaj naczynie i mieszaj jego zawartość do całkowitego rozpuszczenia się czekolady.

Kinder Country bez pieczenia
Ciasto Kinder Country – bardzo poste i szybkie

Zobacz też inne słodkości bez pieczenia:

.

Blok kakaowy
https://www.zjem-cie.pl/blok-czekoladowy-z-orzechami/Blok czekoladowy z orzechami – słodki smak dzieciństwa 🙂

.

Nie lubisz marnować jedzenia?

 Zdarza Ci się wyrzucić czerstwe pieczywo?

 Szukasz pomysłu na dania z tego co aktualnie masz w lodówce?

 A może zastanawiasz się co można bezpiecznie zamrozić lub zjeść po terminie?

Jeśli na któreś z powyższych pytań odpowiedziałaś TAK, to pozwól, że zaproponuję Ci moją najnowszą książkę „Bez marnowania. Kuchnia Zero Waste”. Znajdziesz w niej moc kulinarnych porad i trików na odświeżanie jedzenia oraz ponad 100 przepisów na dania z tego co masz w domu.  Zachęcam też do zapisania się na smacznego Newslettera ⇓⇓⇓

Zapis na Newslettera www.Zjem-Cie.pl

Dziękuję, że doczytałaś do końca ten post. Jeśli szukasz więcej kulinarnych inspiracji, to zapraszam Cię również na Fanpage Zjem Cię na Facebooku,Instagramie lub do  Zamkniętej Grupie Kulinarnej

Pozdrawiam smacznie

Anna Lena 

ze Zjem Cię!

(Odwiedzono 2 038 razy, 1 wizyt dzisiaj)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *