Dziś zapraszam Cię na lekką przyjemność dla podniebienia – naleśniki kukurydziane. To doskonałe ciasto, pozwala się rolować, więc jeśli unikasz glutenu lub zwyczajnie szukasz odmiany, to zachęcam Cię do skosztowania. Są miękkie i elastyczne. Smakują zarówno z nadzieniem słodkim, jak i wytrawnym.
Ja jednak dziś chcę Ci zaproponować farsz z masła orzechowego, bananów i cynamonu. To istna rozpusta dla podniebienia, nie dość, że jest słodko, to jeszcze zdrowo i bezglutenowo. Osoby, które unikają mleka krowiego śmiało mogą zastąpić je wodą lub napojem roślinnym – ja rekomenduję kokosowy lub orkiszowy.
Naleśniki kukurydziane z masłem orzechowym – przepis:
Składniki na ok 8 porcji:
- 1 szkl. mąki kukurydzianej
- 1,5 szkl. wody lub mleka roślinnego/krowiego, ważne, aby płyn był zimny
- 1 szt. jajko
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki soli
- 8 łyżek masła orzechowego
- 1 szt. banan pokrojony w talarki
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki (poza niedzianiem) należy razem połączyć do uzyskania jednolitej masy.
- Na mocno rozgrzaną patelnie teflonową wlej porcje ciasta, tak aby powstał cienki naleśnik. W związku z wysoką temperaturą na naleśniku będą powstawać dziurki i tak ma być
- Naleśniki odwracaj na drugą stronę, gdy jego brzegi będą odstawać od patelni. Drugą stronę smaż tylko chwilę.
- Przed wlaniem ciasta na patelnię, należy je zamieszać, ponieważ szybko się rozwarstwia – mąka kukurydziana już tak ma
- Jeszcze ciepłe naleśniki posmaruj masłem orzechowym, obłóż plasterkami banana i posypać cynamonem. Można je wówczas zrolować, złożyć na pół lub w kopertę.
- Tak przygotowane naleśniki kukurydziane można jeszcze odrobinę podgrzać lub od razu zjeść.
Naleśniki kukurydziane – rady:
Naleśniki kukurydziane z masłem orzechowym i bananem są moim ulubionym drugim śniadaniem oraz słodką przekąską. Dzieci za nimi szaleją, a je jestem zachwycona, że jedzą zdrowo i smacznie. Na ich plus działa fakt, że doskonale się rolują i składają. Są bezglutenowe i można je przygotować zarówno z mlekiem kokosowym (polecam zrobić własne, tu jest przepis), orkiszowym czy tradycyjnym krowim. Fajna alternatywa, gdy ma się w domu alergika lub szuka się odmiany.
Zobacz też:
Jeśli upieczesz/przygotujesz jaką potrawę z tego Bloga, to koniecznie pochwal się tym na Fanpage’u Zjem Cię na Facebooku, Instagramie lub w Zamkniętej Grupie Kulinarnej
Smacznego dnia życzę!:)
Anna Lena
ze Zjem Cię!
Moje dzieci bardzo lubią naleśniki, więc często przygotowuje je im na śniadanie. Najbardziej lubię je z czekoladą lub z owocami. Naleśników kukurydzianych jeszcze nigdy nie przygotowywałam, ale bardzo mnie zaciekawiły. Warto próbować czegoś nowego i dzięki temu urozmaicać codzienną dietę. Na pewno skorzystam z przepisu 🙂
Proszę dać znać, jak dzieciom smakowały takie naleśniki 🙂 Jestem bardzo ciekawa ich opinii, bo dzieci to świetni krytycy kulinarni – szczerzy do bólu 🙂
Mi rzadko kiedy wychodzą naleśniki, ale te są naprawdę proste 🙂 Wersja na słodko super, ale czy takie też będą dobre z farszem na słono?
Prószę próbować 🙂
👍 super pomysł na obiad