Naleśniki kukurydziane – wyrolujesz je i zjesz z bananem ;-)

Dziś zapraszam Cię na lekką przyjemność dla podniebienia – naleśniki kukurydziane. To doskonałe ciasto, pozwala się rolować, więc jeśli unikasz glutenu lub zwyczajnie szukasz odmiany, to zachęcam Cię do skosztowania. Są miękkie i elastyczne. Smakują zarówno z nadzieniem słodkim, jak i wytrawnym.

Ja jednak dziś chcę Ci zaproponować farsz z masła orzechowego, bananów i cynamonu. To istna rozpusta dla podniebienia, nie dość, że jest słodko, to jeszcze zdrowo i bezglutenowo. Osoby, które unikają mleka krowiego śmiało mogą zastąpić je wodą lub napojem roślinnym – ja rekomenduję kokosowy lub orkiszowy.


Naleśniki kukurydziane z masłem orzechowym – przepis:

Składniki na ok 8 porcji:

Naleśniki z mąki kukurydzianej

Ciasto:
  • 1 szkl. mąki kukurydzianej
  • 1,5 szkl. wody lub mleka roślinnego/krowiego, ważne, aby płyn był zimny
  • 1 szt. jajko
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki soli
Nadzienie
  • 8 łyżek masła orzechowego
  • 1 szt. banan pokrojony w talarki
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki (poza niedzianiem) należy razem połączyć do uzyskania jednolitej masy.
  2. Na mocno rozgrzaną patelnie teflonową wlej porcje ciasta, tak aby powstał cienki naleśnik. W związku z wysoką temperaturą na naleśniku będą powstawać dziurki i tak ma być 😉
  3. Naleśniki odwracaj na drugą stronę, gdy jego brzegi będą odstawać od patelni. Drugą stronę smaż tylko chwilę.
  4. Przed wlaniem ciasta na patelnię, należy je zamieszać, ponieważ szybko się rozwarstwia – mąka kukurydziana już tak ma 😉
  5. Jeszcze ciepłe naleśniki posmaruj masłem orzechowym, obłóż plasterkami banana i posypać cynamonem. Można je wówczas zrolować, złożyć na pół lub w kopertę.
  6. Tak przygotowane naleśniki kukurydziane można jeszcze odrobinę podgrzać lub od razu zjeść.
     

Naleśniki z mąki kukurydzianej
Pyszne naleśniki z mąki kukurydzianej. Są bezglutenowe, łatwe i pyszne

Naleśniki kukurydziane – rady:

Naleśniki kukurydziane z masłem orzechowym i bananem są moim ulubionym drugim śniadaniem oraz słodką przekąską. Dzieci za nimi szaleją, a je jestem zachwycona, że jedzą zdrowo i smacznie. Na ich plus działa fakt, że doskonale się rolują i składają. Są bezglutenowe i można je przygotować zarówno z mlekiem kokosowym (polecam zrobić własne, tu jest przepis), orkiszowym czy tradycyjnym krowim. Fajna alternatywa, gdy ma się w domu alergika lub szuka się odmiany.

Zobacz też:

Naleśniki budyniowe bezglutenowe
Pyszne i szybkie naleśniki budyniowe czekoladowe
Bezglutenowe naleśniki z kaszy gryczanej
Naleśniki z kaszy gryczanej – proste, smaczne i bezglutenowe
Naleśniki z kaszy jaglanej
Naleśniki jaglane

Jeśli upieczesz/przygotujesz jaką potrawę z tego Bloga, to koniecznie pochwal się tym na Fanpage’u Zjem Cię na Facebooku, Instagramie lub w Zamkniętej Grupie Kulinarnej 

Smacznego dnia życzę!:)

Anna Lena
ze Zjem Cię! 

(Odwiedzono 590 razy, 20 wizyt dzisiaj)

One Reply to “Naleśniki kukurydziane – wyrolujesz je i zjesz z bananem ;-)”

  1. Moje dzieci bardzo lubią naleśniki, więc często przygotowuje je im na śniadanie. Najbardziej lubię je z czekoladą lub z owocami. Naleśników kukurydzianych jeszcze nigdy nie przygotowywałam, ale bardzo mnie zaciekawiły. Warto próbować czegoś nowego i dzięki temu urozmaicać codzienną dietę. Na pewno skorzystam z przepisu 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *