Warzywa zapiekane pod beszamelem – wiosna na talerzu

Warzywa zapiekane pod beszamelem, to idealny dodatek do obiadu, ale śmiało może stać się samodzielnym posiłkiem. Danie jest pyszne, kolorowe i łatwe w wykonaniu. Idealne dla dużych i tych mniejszych smakoszy 😉

Ostatnio podałam na obiad placuszki z piersi z kurczaka z zapiekanymi warzywami i to był strzał w dziesiątkę. Dosłownie wszystko zniknęło ze stołu 🙂 Myślę, że to dobra i celna rekomendacja, ale najlepiej przekonaj się sama.


Warzywa zapiekane pod beszamelem – przepis:

Składniki:

  • 450g mrożonego bukietu warzyw (czekam z utęsknieniem na warzywa z ogórka),Pieczonme warzywa z beszamelem
  • 3 łyżki masła,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 1 szkl. mleka,
  • 2 łyżki posiekanego koperku,
  • do smaku: sól, pieprz i gałka muszkatołowa,
  • bułka karta i tłuszcz do formy

 

Przygotowanie:

  1. Naczynie żaroodporne posmaruj tłuszczem i posyp je wewnątrz  bułką tartą.
  2. Ugotuj na parze lub w wodzie warzywa – mogą być z wczorajszego obiadu jeśli Ci zostały. A następnie umieść je w naczyniu żaroodpornym.
  3. Na patelni rozpuść masło, dodaj mąkę i całość podgrzewaj często mieszając, do uzyskania złotego koloru mąki.
  4. Całość zalej mlekiem wymieszanym z przyprawami i koperkiem. Wymieszaj składniki i podgrzewaj jeszcze przez 30 sekund.
  5. Warzywa zalej sosem beszamelowym i zapiekaj przez ok 25 minut w 180ºC grzałka góra-dół.

 


Warzywa zapiekane pod beszamelem – rady:

Zamiast mieszanki warzyw (kalafior, brokuł i marchewka) możesz dać tylko jedno, rekomenduje brokuł lub kalafior.

Na warzywa przed zapieczeniem możesz położyć żółty ser, wtedy danie stanie się nieco konkretniejsze 🙂

Zobacz też:

Inne przepisy na warzywne frykasy 😉

wegańska pizza

Sprytna pizza z kalafiora , https://www.zjem-cie.pl/pizza-z-kalafiora/
Frytki z dyni z piekarnika
Frytki z dyni – pyszne i szybkie 🙂https://www.zjem-cie.pl/frytki-z-dyni/
Pieguski z ciecierzycy
Ciastka z ciecierzycy ala pieguski 😉https://www.zjem-cie.pl/ciastka-z-ciecierzycy/

Polecam Ci też warzywny E-book

Tylko moi Czytelnicy otrzymuję go bezpłatnie, wystarczy podać poniżej na jaki adres e-mail mam Ci wysłać to smaczne wydawnictwo 🙂

(Odwiedzono 1 981 razy, 2 wizyt dzisiaj)

11 Replies to “Warzywa zapiekane pod beszamelem – wiosna na talerzu”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *