Warzywa zapiekane pod beszamelem, to idealny dodatek do obiadu, ale śmiało może stać się samodzielnym posiłkiem. Danie jest pyszne, kolorowe i łatwe w wykonaniu. Idealne dla dużych i tych mniejszych smakoszy 😉
Ostatnio podałam na obiad placuszki z piersi z kurczaka z zapiekanymi warzywami i to był strzał w dziesiątkę. Dosłownie wszystko zniknęło ze stołu 🙂 Myślę, że to dobra i celna rekomendacja, ale najlepiej przekonaj się sama.
Warzywa zapiekane pod beszamelem – przepis:
Składniki:
- 450g mrożonego bukietu warzyw (czekam z utęsknieniem na warzywa z ogórka),
- 3 łyżki masła,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 1 szkl. mleka,
- 2 łyżki posiekanego koperku,
- do smaku: sól, pieprz i gałka muszkatołowa,
- bułka karta i tłuszcz do formy
Przygotowanie:
- Naczynie żaroodporne posmaruj tłuszczem i posyp je wewnątrz bułką tartą.
- Ugotuj na parze lub w wodzie warzywa – mogą być z wczorajszego obiadu jeśli Ci zostały. A następnie umieść je w naczyniu żaroodpornym.
- Na patelni rozpuść masło, dodaj mąkę i całość podgrzewaj często mieszając, do uzyskania złotego koloru mąki.
- Całość zalej mlekiem wymieszanym z przyprawami i koperkiem. Wymieszaj składniki i podgrzewaj jeszcze przez 30 sekund.
- Warzywa zalej sosem beszamelowym i zapiekaj przez ok 25 minut w 180ºC grzałka góra-dół.
Warzywa zapiekane pod beszamelem – rady:
Zamiast mieszanki warzyw (kalafior, brokuł i marchewka) możesz dać tylko jedno, rekomenduje brokuł lub kalafior.
Na warzywa przed zapieczeniem możesz położyć żółty ser, wtedy danie stanie się nieco konkretniejsze 🙂
Zobacz też:
Inne przepisy na warzywne frykasy 😉
Polecam Ci też warzywny E-book
Tylko moi Czytelnicy otrzymuję go bezpłatnie, wystarczy podać poniżej na jaki adres e-mail mam Ci wysłać to smaczne wydawnictwo 🙂
Uwielbiam sos beszamelowy. To danie musi być przepyszne.
Dokładnie takie jest: proste, smaczne i szybkie 🙂
Do tej pory beszamelu używałam tylko do lasagne.
Polecam spróbować również takiego połączenia – jest obłędne i bardzo proste w wykonaniu 🙂
Bardzo lubię dania z sosem beszamelowym, tak samo jak i warzywa. Dziękuję za przepis 🙂
Pozdrawiam
Beszamel i warzywa, to połączenie idealne 🙂 Pozdrawiam smacznie 🙂
Mniam, uwielbiam takie frykasy! Chociaż nigdy nie zapiekałam warzyw pod beszamelem
Nie lubię tego sosu, ale warzywka robię często na parze.
Pieczone warzywa jak najbardziej, jemy często. Sos beszamelowy już zdecydowanie rzadziej, nie jestem jego fanką.
Naprawdę suoer sprawa 🙂
Narobiłaś mi straszną ochotę na takie zapiekane warzywka 🙂 Dawno czegoś takiego nie jadłam…;(((