Pszenna tortilla – domowa, elastyczna i trwała

Pszenna tortilla wykonana w domu, a nie kupiona, zachwyci Cię bez reszty. Jest łatwa, nie łamie się, bez problemu można ją rolować, a nawet trzymać kilka dni w lodówce.

Tak przygotowana tortilla jest pyszna i daje się rolować zarówno na zimno, jak i na ciepło.


Pszenna tortilla – przepis:

Składniki na ok 8 szt:Domowa tortilla przepis

  • 2 szkl. mąki pszennej,
  • 3/4 szkl. mleka (u mnie 3,2%),
  • 50 g masła
  • pół łyżeczki soli

Przygotowanie:

  1. W rondelku podgrzej mleko z masłem – aż do rozpuszczenia tłuszczu.
  2. Połącz ze sobą wszystkie składniki, dokładnie je wymieszaj i uformuj z nich kulę.
  3. Ciasto włóż do miseczki, przykryj folią spożywczą i odstaw na 30 minut.
  4. Po tym czasie uformuj z ciasta wałek, podziel go na 8 części i każdą z nich rozwałkują najcieniej, jak potrafisz.
  5. Smaż tortille na suchej porządnie rozgrzanej patelni 1 minutę. Następnie odwróć placek i smaż jeszcze przez około pół minuty. Kontroluj w tym czasie temperaturę patelni.


Pszenna tortilla – rady:

Tak przygotowaną tortille można przechowywać w lodówce do 7 dni. Trzeba je jednak włożyć do foliówek i niezbyt szczelnie zamknąć. Dzięki temu nic nie stracą na swojej sprężystości.

Tortille smażymy na suchej patelni.

Podczas wyrabiania ciasta i formowania placków nie trzeba blatu podsypywać mąką. Przynajmniej u mnie nie ma takiej potrzeby 😉

Tortille można wykonać też z mieszanki mąk. Ja bardzo lubię połączenie mąki pszennej i żytniej w stosunku 1:1. Jednak tak przygotowane placki trzeba zjeść tego samego dnia, bo w lodówce staną się kruche.

Tortille można też zrobić na bazie samej mąki, wrzątku, soli i oliwy. Jednak moje doświadczenia są w tym zakresie negatywne.

Zobacz też inne domowe pieczywa:

Wystarczy “kliknąć” wybrane zdjęcie 😉

Chleb z garnka
Chleba z naczynia żaroodpornego
https://www.zjem-cie.pl/chleb-z-naczynia-zaroodpornego/
Chleb gryczany
Chleb z kaszy gryczanej – bezglutenowy

https://www.zjem-cie.pl/chleb-z-kaszy-gryczanej
wegański chleb bananowy od zjem-cie.pl
Wegański chleb bananowy

https://www.zjem-cie.pl/chleb-bananowy-weganski/

Nie lubisz wyrzucać chleba?

Nie masz pomysłu na chleb, który niepostrzeżenie skamieniał? A wyrzucanie pieczywa przyprawia Cię o wyrzuty sumienia?

Dobrze trafiłaś, bo właśnie tworzę Kulinarny E-book “Zjem Cię do końca”, gdzie pokazuję, jak ze smakiem wyjść z takiej sytuacji oraz podpowiadam, jak nie marnować jedzenia. Zapisz się na Listę Oczekujących, a gdy E-book będzie już gotowy, to pierwsza się o tym dowiesz i dostaniesz przyjemny rabat! Wystarczy, że “klikniesz” poniższy przycisk.

Zapisuję się na listę oczekujących

Pamiętaj, że zapis jest niezobowiązujący, ale uprawnia Cię do atrakcyjnego rabatu.

(Odwiedzono 1 676 razy, 1 wizyt dzisiaj)
Polubienie, udostępnienie - na co masz ochotę? 🙂

8 Replies to “Pszenna tortilla – domowa, elastyczna i trwała”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *