Pszenna tortilla wykonana w domu, a nie kupiona, zachwyci Cię bez reszty. Jest łatwa, nie łamie się, bez problemu można ją rolować, a nawet trzymać kilka dni w lodówce.
Tak przygotowana tortilla jest pyszna i daje się rolować zarówno na zimno, jak i na ciepło.
Pszenna tortilla – przepis:
Składniki na ok 8 szt:
- 2 szkl. mąki pszennej,
- 3/4 szkl. mleka (u mnie 3,2%),
- 50 g masła
- pół łyżeczki soli
Przygotowanie:
- W rondelku podgrzej mleko z masłem – aż do rozpuszczenia tłuszczu.
- Połącz ze sobą wszystkie składniki, dokładnie je wymieszaj i uformuj z nich kulę.
- Ciasto włóż do miseczki, przykryj folią spożywczą i odstaw na 30 minut.
- Po tym czasie uformuj z ciasta wałek, podziel go na 8 części i każdą z nich rozwałkują najcieniej, jak potrafisz.
- Smaż tortille na suchej porządnie rozgrzanej patelni 1 minutę. Następnie odwróć placek i smaż jeszcze przez około pół minuty. Kontroluj w tym czasie temperaturę patelni.
Pszenna tortilla – rady:
Tak przygotowaną tortille można przechowywać w lodówce do 7 dni. Trzeba je jednak włożyć do foliówek i niezbyt szczelnie zamknąć. Dzięki temu nic nie stracą na swojej sprężystości.
Tortille smażymy na suchej patelni.
Podczas wyrabiania ciasta i formowania placków nie trzeba blatu podsypywać mąką. Przynajmniej u mnie nie ma takiej potrzeby 😉
Tortille można wykonać też z mieszanki mąk. Ja bardzo lubię połączenie mąki pszennej i żytniej w stosunku 1:1. Jednak tak przygotowane placki trzeba zjeść tego samego dnia, bo w lodówce staną się kruche.
Tortille można też zrobić na bazie samej mąki, wrzątku, soli i oliwy. Jednak moje doświadczenia są w tym zakresie negatywne.
Zobacz też inne domowe pieczywa:
Wystarczy “kliknąć” wybrane zdjęcie 😉
Nie lubisz wyrzucać chleba?
Nie masz pomysłu na chleb, który niepostrzeżenie skamieniał? A wyrzucanie pieczywa przyprawia Cię o wyrzuty sumienia?
Dobrze trafiłaś, bo właśnie tworzę Kulinarny E-book “Zjem Cię do końca”, gdzie pokazuję, jak ze smakiem wyjść z takiej sytuacji oraz podpowiadam, jak nie marnować jedzenia. Zapisz się na Listę Oczekujących, a gdy E-book będzie już gotowy, to pierwsza się o tym dowiesz i dostaniesz przyjemny rabat! Wystarczy, że “klikniesz” poniższy przycisk.
Zapisuję się na listę oczekujących
Pamiętaj, że zapis jest niezobowiązujący, ale uprawnia Cię do atrakcyjnego rabatu.
A z mąki kukurydzianej też takie dobre wyjdą?
Z samej mąki kukurydzianej będą twarde i nie zrolują się 🙂
Wygląda smakowicie. Takie miękkie ale nie gumowe są najlepsze.
Wyglądają wysmienicie! Jeszcze sama nie robiłam, ale mam w planach. Myślę, że skorzystam z Twojego przepisu 🙂
Wszystko to wygląda zachęcająco do pichcenia
Elastyczność i trwałość to bardzo istotne cechy – bo nie ma chyba nic gorszego w tortilli niż ciasto, które rozpada się i kruszy 😉
Od czasu do czasu lubimy takie zjeść
O taką tortillę chętnie sobie zrobię…
Ostatnio właśnie rozmyślałam , gdzie by tu jakiś ciekawy przepis zdobyć 🙂