Łosoś po kreolsku – dostojna wersja ryby w sosie pomidorowym

Dziś zapraszam na szybkie, zdrowe i smaczne danie – łosoś po kreolsku.

Rybę skąpiemy w soku z cytryny, a na koniec zanurzymy w sosie pomidorowym i będziemy ją dostojnie piec w piekarniku. Prawda, że proste? 😀 A jakie szybkie! 🙂

 

Danie nie tylko dla amatorów ryb.

Rozsmakują się w nim dorośli ceniący swoją sylwetkę.

A dzieci pokochają je za delikatny smak.

Składniki:

  • 2 filety z łososia,
  • sos z cytryny
  • 1 posiekana cebula,
  • oliwa z oliwek,
  • 1 puszka pokrojonych pomidorków,
  • tymianek,
  • liść laurowy,
  • natka pietruszki,
  • sól i pieprz
Łosoś z pieca w sosie pomidorowym
Łosoś po kreolsku

Przygotowanie:

  1. Na oliwie z oliwek delikatnie poddusić 1 cebulkę, następnie dodać pomidory z puszki, doprawić tymiankiem, listkiem laurowym, natką pietruszki oraz solą i pieprzem.
  2. Przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu przez 15 min. Jeśli macie dużą rybę, to można użyć 2 puszek z pomidorami. W sezonie letnim lepiej sprawdzą się własne pomidorki:)
  3. Łososia suto skropić sokiem z cytryny i polać sosem pomidorowym. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220ºC i piec w zależności od wielkości ryby 20-30 min.

 

Świetne danie zarówno dla dzieci, jak i dorosłych.

Doskonale komponuje się z brązowym ryżem oraz blanszowanym brokułem.

 

Dla mnie to obiad idealny, gdy nie mam czasu na gotowanie. Łosoś praktycznie sam się piecze, my musimy tylko zadbać o sos pomidorowy.

 

To co? Pieczemy łososia w sosie pomidorowym? 😉

 

Życzę smacznego dnia! 🙂

(Odwiedzono 519 razy, 1 wizyt dzisiaj)

42 Replies to “Łosoś po kreolsku – dostojna wersja ryby w sosie pomidorowym”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *