Dziś zapraszam na pyszny placek z dorsza. Delikatne mięso ryby podane w takiej postaci smakuje wyśmienicie. Danie jest zdrowe, lekkie i łatwe w przygotowaniu. Zachęcam do wypróbowania i komentowania ;-).
Składniki (na 4 porcje):
· ½ kg dorsza,
· 1 szklanka mąki pszennej,
· ½ szklanki mąki orkiszowej,
· sok z połowy cytryny,
· łyżeczka imbiru,
· łyżeczka słodkiej papryki,
· sól i pieprz,
· 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
· 1 jajko,
· 1 poszatkowana mała cebula,
· ½ pęczka posiekanej natki pietruszki,
· olej do smażenia
Przygotowanie:
1. Rybę kroimy w kostkę, a następnie rozdrabniamy blenderem. Całość przyprawiamy sokiem z cytryny, słodką papryką oraz połową porcji natki i cebuli. Doprawioną rybę przykrywamy folią i pozostawiamy w lodówce na 30 minut.
2. Następnie dorsza wraz z marynatą łączymy z 1 szklanką wody, cebulą, natką oraz pozostałymi składnikami. Masa powinna mieć konsystencję zbliżoną do ciasta na placki ziemniaczane. Placki smażymy z obu stron na rumiany kolor.
Ciepłe placek z dorsza podajemy z ulubionymi dodatkami.
Ryba podana w taki sposób zainteresuje nawet dzieci;) Jest smaczna i zdrowa, zatem delektujmy się jej smakiem.



Życzę smacznego!