Jako rodowita Wielkopolanka uwielbiam wszystko co jest z pyr (czyt. ziemniaków). Na Śląsku podobnym uczuciem darzy się Białe Kluski Śląskie – idealne jako dodatek do mięsiw z sosem. Dziś zaprezentuje przepis na to cudowne danie. Kluski śląskie są genialne w smaku, nie można się im oprzeć, bo i po co? 🙂
Takie kluski pierwszy zraz zjadałam, gdy same je zrobiłam… wieki temu 😉 Byłam wówczas wczesną nastolatką i oglądałam program kulinarny z udziałem Pana Roberta Makłowicza. Pięknie opowiadał o tych kluskach i do tego w prosty sposób pokazł, jak je przygotować. Dziękuję, nauczył mnie Pan robić genialne kluski śląskie!
Składniki:
-1 kg ugotowanych przeciśniętych przez praskę ziemniaków,
– mąka ziemniaczana,
-3 łyżki mąki pszennej
– 1 jako,
– 1 żółtko,
– 1 łyżeczka soli
Wykonanie:
- W dużej misce łączymy ze sobą ziemniaki, jako, żółtko oraz mąkę pszenną. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Następnie uklepujemy powstała masę i dzielimy ja na 4 części.
- 1/4 ciasta wyjąć i w to miejsce wsypać tyle mąki ziemniaczanej, aby wypełniła powstałą lukę. Następnie dodajemy pozostałe ziemniaki i zagniatamy ciasto.
- Formujemy okrągłe kluski, a na ich środku robimy wgłębienie placem.
- Kluski wrzucamy do osolonego wrzątku, gdy wypłyną zdecydowanie zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez chwilę (około 2 minuty).
Gotowe kluski wybitnie smakują podane na ciepło polane sosem lub roztopionym masłem – to wersja dla wegetarian.



Życzę smacznego!
Mniaaam, uwielbiam kluski śląskie zwłaszcza w połączeniu z pieczenią! 🙂
Dziękuję i polecam się na przyszłość:)