Kaszotto z kaszy gryczanej – szybko i konkretnie

Kaszotto z kaszy gryczanej, to idealny obiad dla zabieganych. Robi się go szybko i łatwo. Nie ma tu żadnej filozofii, za to jest smak i konkretna miska obiadu. Połączanie kaszy gryczanej i groszku nadaje daniu delikatnej chrupkości i słodyczy. Całość podkręci słodka wędzona papryka.

Ten przepis dedykują każdemu, który nie chce spędzać pół dnia w kuchni. Dodatkowo to bardzo syty obiad, który z powodzeniem można serwować w bezmięsne piątki. Myślę, że po świętach, takie dania też będą w cenie. Objedzeni pysznościami i ciastami zatęsknimy za prostą kuchnią.

 


 

Kaszotto z kaszy gryczanej – przepis:

kaszotto z kaszy gryczanej z marchewką i groszkiem
Kaszotto z kaszy gryczanej

Składniki dla 1 bardzo głodnej osoby:

  • 100g kaszy gryczanej (u mnie ciemna ciemna),
  • 1 łyżka masła lub oleju kokosowego,
  • 1 szkl. bulionu warzywnego,
  • 2 duże marchewki,
  • 1 puszka groszku konserwowego,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • sól, pieprz i wędzona papryka

 

Przygotowanie:

  1. W rondelku rozpuść masło i dodaj suchą kaszę gryczaną. Całość delikatnie wymieszaj i smaż przez około 2 minuty.
  2. Powoli, łyżka po łyżce dodawaj do kaszy bulion. Gdy płyn się wchłonie dolewaj kolejną jego porcję.
  3. Do kaszy, która już wchłonęły cały bulion dodaj obraną i pokrojoną w kostkę marchew. Wymieszaj wszystkie składniki i duś przez kilka minut.
  4. Na koniec dodaj odsączony groszek, posiekaną natkę i całość przypraw do smaku solą, pieprzem oraz wędzoną papryką.
  5. Danie duś jeszcze przez 2-3 minuty pod przykryciem i gotowe.

 

Kaszotto z kaszy gryczanej

Kaszotto z kaszy gryczanej- rady:

Jeśli nie masz w domu puszki z groszkiem, to zawsze możesz ją wymienić na szklankę mrożonego. Ugotuj go zgodnie z instrukcją na opakowaniu i gotowe.

Bulion warzywny przygotujesz w kilka chwil. Ja na potrzeby tego przepisu wrzuciłam do rondla mrożoną włoszczyznę, zalałam, wodą, doprawiłam solą, pieprzem, listkiem laurowym i zielem angielskim. Całość gotowałam na silnym ogniu pod przykryciem przez ok 20 minut. Nadmiar bulionu ostudziłam i zamroziłam. W ciągu 3 miesięcy wykorzystam go do kolejnych dań.

Zobacz też:

Poniżej umieściłam zestaw prostych przepisów na obiad. Wystarczy, że klikniesz zdjęcie lub link pod nim, a przepis na wybrane danie przestanie być dla Ciebie tajemnicą 🙂

Ryba oieczona w papierze
Ryba w papilotach – czyli pieczona w papierze

https://www.zjem-cie.pl/ryba-w-papilotach/

(Odwiedzono 2 400 razy, 1 wizyt dzisiaj)

6 Replies to “Kaszotto z kaszy gryczanej – szybko i konkretnie”

  1. lubię takie szybkie i proste dania 🙂 mój tryb zycia jest szybki i nie mam czasu na wygotowywanie potraw po 3 godziny 🙂 dlatego cenię przepis bo na pewno będzie smaczny 😉 dzięki i pozdrawiam 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *