Pierniczki całuski – miękkie od upieczenia :)

Pierniczki całuski, to stary i sprawdzony przepis na pierniki z migdałami. Ich zaletą jest fakt, że są gotowe do jedzenia od razu po upieczeniu. Nie wymagają wielu tygodni leżakowania. Można je przygotować nawet w dzień Wigilii. A dodatkowo to bardzo łatwy i tani przepis.

Na Blogu znajdziesz wiele przepisów na pierniki, od tych klasycznych po wegańskie, odchudzone i na śmietanie. A teraz przyszedł czas na pierniki, które nie muszą tygodniami mięknąć. Możesz je upiec na ostatnią chwilę.


Pierniki całuski – przepis:

Składniki na ok 24 szt:

  • 100g miodu + 1 łyżka gorącej wody,
  • 1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika (KLIK – przepis),
  • 4 utłuczone w moździerzu goździki,
  • 300g mąki pszennej,
  • 30g masła,
  • 8 czubatych łyżeczek cukru,
  • 1 duże jajko,
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej + 2 łyżki przegotowanej wody,
  • 1 białko do smarowania pierników,
  • ok 24 migdały bez skórki

 Przygotowanie:

  1.  Miód przelej do rondla i dodaj do niego przyprawy (goździki i przyprawę piernikową). Całość podgrzej, gdy mieszanka zacznie intensywnie pachnięć, to dodaj wodę i całość ostudź.
  2. Mąkę przesiej na stolnicę, połóż na niej masło i posiekaj je nożem na drobne kawałki. Następnie dodaj cukier i całość wymieszaj.
  3. Zrób w cieście dołek i wlej do niego ostudzony miód, jajko i wymieszaną z wodą sodę oczyszczoną. Początkowo składniki wymieszaj nożem, a następnie zacznij ugniatać je rękoma do uzyskania jednolitej gładkiej masy.
  4. Ciasto uformuj w kulę, schowaj je do miseczki z przykryciem i odstaw do lodówki na minimum 30 minut.
  5. Schłodzone ciasto rozwałkuj na placek o grubości 1/2 centymetra i wykrawaj z niego pierniczki.
  6. Gotowe pierniczki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i udekoruj migdałami.
  7. Pierniczki całuski włóż do piekarnika nagrzanego do 150ºC i od razu podwyższ temperaturę do 180ºC (grzałka góra-dół).
  8. Całość piecz do uzyskania złoto-brązowego koloru, powinno to zająć ok 10-12 minut.


Pierniczki całuski – rady:

Przyprawa piernikowa możesz ją własnoręcznie przygotować, lub użyć gotowej mieszanki, np. z Cykorii. Osobiście ją sprawdziłam i polecam 🙂

Migdały – koniecznie powinny być blanszowane. Ja wyjątkowo nie mogłam takich ostatnio kupić, więc zalałam migdały ze skórką wrzątkiem i przykryłam spodkiem. Po kwadransie odcedziłam migdały i zdjęłam z nich skórkę, która praktycznie sama odchodziła.

Kształt – pierniczki całuski możesz wykrawać foremkami, ale ja tym razem postawiłam na klasyczną szklankę. W ten sposób wycięłam 24 pierniczki, co dało mi 2 blachy smacznych pierniczków.

Czas – ciasto na pierniki całuski możesz przygotować wcześniej i zostawić je w lodówce na noc. Ważne, aby było zabezpieczone przed wyschnięciem. Przyznam, że jak tak zrobiłam, bo ostatnio krucho u mnie z czasem z powodu infekcji dzieci.

Przechowywanie – pierniczki całuski możesz upiec na ostatnią chwilę lub na 2 tygodnie przed Świętami. Przechowuj je w zamkniętym szklanym lub metalowym pojemniku.

Krajanka – z ciasta na pierniczki całuski możesz również przygotować krajankę [KLIK – przepis].

Zobacz też inne świąteczne przepisy:

Aby poznać przepis, wystarczy, że klikniesz na wybrany przez siebie link lub zdjęcie potrawy / deseru.

Ryba w zalewie ostowo-pomidorowej
Ryba w zalewie octowo-pomidorowej – moja ulubiona 🙂

https://www.zjem-cie.pl/ryba-w-zalewie-octowo-pomidorowej/

sałatka śledziowa
Śledź po pierzynką – pozycja obowiązkowa na Święta i Sylwestra

https://www.zjem-cie.pl/sledz-pod-pierzynka/
barszcz wigilijny na zakwasie
Barszcz czerwony na zakwasie – tradycyjny i prosty
https://www.zjem-cie.pl/barszcz-wigilijny/

Szybki sernik
Ekspresowy sernik na cynamonowym spodzie. Przepis z E-booka “Słodkie Święta”

https://www.zjem-cie.pl/ekspresowy-sernik/
Szybki piernik
Piernik na ostatnią chwilę – nie musi leżakować 🙂

https://www.zjem-cie.pl/piernik-na-ostatnia-chwile/
Pieogi z twarogiem
Pyszne pierogi na słodko. Wykorzystasz do nich żółtko, które zostanie Ci po upieczeniu pierników całusków.

https://www.zjem-cie.pl/pierogi-z-serem-na-slodko/

Wesołych Świąt! 🙂

A na zakończenie mam jeszcze dla Ciebie prezent! 🙂

Z okazji Świąt Bożego Narodzenia przygotowałam dla Ciebie prezent. E-booka z przepisami na nadprogramowe białka, żółtka, skórki po cytrusach i laski po wanilii. Do tego są porady, jak prawidłowo przechowywać jedzenie w lodówce oraz receptura na domowy płyn do sprzątania tylko z 2 składników, które masz w kuchni.

Zero Waste w kuchni w Święta

Pobieram bezpłatnego E-booka

(Odwiedzono 959 razy, 1 wizyt dzisiaj)
Polubienie, udostępnienie - na co masz ochotę? 🙂
error

2 Replies to “Pierniczki całuski – miękkie od upieczenia :)”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *