Pierniczki całuski, to stary i sprawdzony przepis na pierniki z migdałami. Ich zaletą jest fakt, że są gotowe do jedzenia od razu po upieczeniu. Nie wymagają wielu tygodni leżakowania. Można je przygotować nawet w dzień Wigilii. A dodatkowo to bardzo łatwy i tani przepis.
Na Blogu znajdziesz wiele przepisów na pierniki, od tych klasycznych po wegańskie, odchudzone i na śmietanie. A teraz przyszedł czas na pierniki, które nie muszą tygodniami mięknąć. Możesz je upiec na ostatnią chwilę.
Pierniki całuski – przepis:
Składniki na ok 24 szt:
- 100g miodu + 1 łyżka gorącej wody,
- 1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika (KLIK – przepis),
- 4 utłuczone w moździerzu goździki,
- 300g mąki pszennej,
- 30g masła,
- 8 czubatych łyżeczek cukru,
- 1 duże jajko,
- 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej + 2 łyżki przegotowanej wody,
- 1 białko do smarowania pierników,
- ok 24 migdały bez skórki
Przygotowanie:
- Miód przelej do rondla i dodaj do niego przyprawy (goździki i przyprawę piernikową). Całość podgrzej, gdy mieszanka zacznie intensywnie pachnięć, to dodaj wodę i całość ostudź.
- Mąkę przesiej na stolnicę, połóż na niej masło i posiekaj je nożem na drobne kawałki. Następnie dodaj cukier i całość wymieszaj.
- Zrób w cieście dołek i wlej do niego ostudzony miód, jajko i wymieszaną z wodą sodę oczyszczoną. Początkowo składniki wymieszaj nożem, a następnie zacznij ugniatać je rękoma do uzyskania jednolitej gładkiej masy.
- Ciasto uformuj w kulę, schowaj je do miseczki z przykryciem i odstaw do lodówki na minimum 30 minut.
- Schłodzone ciasto rozwałkuj na placek o grubości 1/2 centymetra i wykrawaj z niego pierniczki.
- Gotowe pierniczki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i udekoruj migdałami.
- Pierniczki całuski włóż do piekarnika nagrzanego do 150ºC i od razu podwyższ temperaturę do 180ºC (grzałka góra-dół).
- Całość piecz do uzyskania złoto-brązowego koloru, powinno to zająć ok 10-12 minut.
Pierniczki całuski – rady:
Przyprawa piernikowa – możesz ją własnoręcznie przygotować, lub użyć gotowej mieszanki, np. z Cykorii. Osobiście ją sprawdziłam i polecam 🙂
Migdały – koniecznie powinny być blanszowane. Ja wyjątkowo nie mogłam takich ostatnio kupić, więc zalałam migdały ze skórką wrzątkiem i przykryłam spodkiem. Po kwadransie odcedziłam migdały i zdjęłam z nich skórkę, która praktycznie sama odchodziła.
Kształt – pierniczki całuski możesz wykrawać foremkami, ale ja tym razem postawiłam na klasyczną szklankę. W ten sposób wycięłam 24 pierniczki, co dało mi 2 blachy smacznych pierniczków.
Czas – ciasto na pierniki całuski możesz przygotować wcześniej i zostawić je w lodówce na noc. Ważne, aby było zabezpieczone przed wyschnięciem. Przyznam, że jak tak zrobiłam, bo ostatnio krucho u mnie z czasem z powodu infekcji dzieci.
Przechowywanie – pierniczki całuski możesz upiec na ostatnią chwilę lub na 2 tygodnie przed Świętami. Przechowuj je w zamkniętym szklanym lub metalowym pojemniku.
Krajanka – z ciasta na pierniczki całuski możesz również przygotować krajankę [KLIK – przepis].
Zobacz też inne świąteczne przepisy:
Aby poznać przepis, wystarczy, że klikniesz na wybrany przez siebie link lub zdjęcie potrawy / deseru.
Czy te pierniczki udadzą się, jeśli do ciasta nie dodam jajka? 🙂
Nie sądzę, w tym przepisie jest wymagane jajko. Ale mam też inną recepturę na pierniczki bez jajek, może takie rozwiązanie będzie lepsze? https://www.zjem-cie.pl/weganskie-pierniczki/