Pierniczki świąteczne z lukrem – sprawdzony przepis mojej babci

Czas świąt nieodmiennie kojarzy się z zapachem pierników. Dziś zaprezentuje tradycyjny przepis na pierniki. Doskonale smakują i cieszą oko lukrowym malunkiem. Zapraszam do piernikowej zabawy! Mamy listopad, więc już najwyższy czas na upieczenie świątecznych pierniczków.

Składniki (pierniczki):

  • 1,25 kg mąki,
  • 40 dkg cukru,
  • 25 dkg miodu,
  • 12,5 dkg wody,
  • 10 dkg margaryny,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 4 łyżeczki przyprawy do piernika (ja preferuję własną mieszankę

Składniki (lukier):

  • 2 białka,
  • 20 dkg cukru pudru

Przygotowanie (pierniczki):

  1. Na suchej patelni silnie zarumienić 2 dkg cukru, następnie wlać 12,5 dkg wody i całość zagotować.
  2. Do powstałej cieczy wsypać pozostały cukier i wymieszać. Gdy cukier się rozpuści dodać miód oraz przyprawę piernikową. Następnie całość zagotować i ostudzić.
  3. W międzyczasie rozpuścić w rondelku margarynę, a mąkę przesiać do miski.
  4. Do mąki dodać proszek do pieczenia, masę “miodową”, płynną margarynę, jajka – całość wymieszać drewnianą łyżką.
  5. Następnie ciasto wyłożyć na stolnicę wysypaną mąką i bardzo starannie  wyrobić. Konsystencją ma przypominać ciasto na pierogi. Jeżeli będzie za gęste należy dolać do niego wody, a jeśli za rzadkie poratuje nas mąka.
  6. Wyrobione ciasto pozostawić na 30 minut w misce przykrytej czystą ściereczką.
  7. Następnie ciasto wyjmujemy z miski i dzielimy  nożem na mniejsze partie.  Każdą wałkujemy do uzyskania placka o wysokości około 1 cm.
  8. Foremkami wycinamy pierniczki.
  9. Pieczemy je w 180 ºC na złoty kolor – czas pieczenia jest uzależniony od wielkości pierniczka. Ja małe elementy piekłam 10 minut, a większe 15 minut. Na blachę do pieczenia zawsze wykładamy pierniki o zbliżonej wielkości i grubości.

Przygotowanie (lukier):

  1. Białka ubić na sztywną pianę.
  2. Nie przestając ubijać stopniowo dodawać cukier puder.
  3. Gęsty lukier przełożyć łyżką do rękawa cukierniczego lub siatki zwiniętej w rożek z wyciętym malutkim otworem.

Przygotowanie finał:

  1. Wystudzone pierniczki dekorujemy lukrem – możemy je później posypać kokosem lub innymi dekoracjami.
  2. Na następny dzień, gdy lukier dobrze wyschnie zamykamy pierniczki w szczelnym pojemniku na 1-4 tygodni. Po tym czasie nasze cukiernicze arcydzieła będą miękkie i ponętne;)

Ozdabiając pierniki można dać upust swojej fantazji. Efekt naszych artystycznych poczynań zachwyci wszystkich;) Polecam zabawę z lukrem w większym gronie. Nasi goście będą zachwyceni podczas wspólnego ozdabiania pierniczków – niezapomniane chwile:)

Pierniczki z lukrem
Pierniczki z lukrem

Życzę smacznego i wesołych świąt!:)

Przy okazji polecam świątecznego e-booka z 12-ma sprawdzonymi przepisami na ciasta i nie tylko 🙂

(Odwiedzono 1 755 razy, 1 wizyt dzisiaj)

2 Replies to “Pierniczki świąteczne z lukrem – sprawdzony przepis mojej babci”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *