Zakwas na barszcz – ekspresowy

Święta zbliżają się wielkimi i szybkimi krokami – zatem już czas zrobić ekspresowy zakwas na barszcz. Teraz jest idealny moment na jego przygotowanie. Daj się skusić, on smakuje wyśmienicie, a jego wykonanie jest szybkie i proste.

Dzięki temu przepisowi możesz  przyrządzić barszcz czerwony na Święta Bożego Narodzenia.

Poniżej przepis na około 2 litry zakwasu.

Składniki:

  • 2 kg buraków,
  • 1 kromka chleba razowego (koniecznie z chleba pieczonego wyłącznie  na zakwasie),
  • 6 ząbków czosnku,
  • 6 liści laurowych,
  • kilka kulek ziela angielskiego,
  • 1,5 łyżki soli,
  • woda

    Zakwas z buraków
    Zakwas na barszcz czerwony

 

Przygotowanie:

  1. Surowe i umyte buraki kroimy w drobną kostkę,
  2. Wkładamy je do dużego słoja przekładając czosnkiem, liśćmi laurowymi oraz zielem angielskim.
  3. Całość zalewamy przegotowaną ciepłą wodą z dodatkiem soli. Woda ma zakryć buraki.
  4. Na koniec wkładamy do środka zawiniętą w gazę kromkę razowego chleba.
  5. Słój przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce.

Po kilku dniach zakwas na barszcz jest gotowy – wyciągamy wówczas z niego gazę z chlebem. Klarowną ciecz zlewamy do butelek i trzymamy w lodówce. Termin ważności zakwasu – kilka tygodni.

Jeśli teraz go zrobimy, to na Wigilię zagośći w naszych domach barszcz czerwony:)

 

Życzę smacznego:)

 

(Odwiedzono 1 476 razy, 1 wizyt dzisiaj)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *