Święta zbliżają się wielkimi i szybkimi krokami – zatem już czas zrobić ekspresowy zakwas na barszcz. Teraz jest idealny moment na jego przygotowanie. Daj się skusić, on smakuje wyśmienicie, a jego wykonanie jest szybkie i proste.
Dzięki temu przepisowi możesz przyrządzić barszcz czerwony na Święta Bożego Narodzenia.
Poniżej przepis na około 2 litry zakwasu.
Składniki:
- 2 kg buraków,
- 1 kromka chleba razowego (koniecznie z chleba pieczonego wyłącznie na zakwasie),
- 6 ząbków czosnku,
- 6 liści laurowych,
- kilka kulek ziela angielskiego,
- 1,5 łyżki soli,
- woda
Przygotowanie:
- Surowe i umyte buraki kroimy w drobną kostkę,
- Wkładamy je do dużego słoja przekładając czosnkiem, liśćmi laurowymi oraz zielem angielskim.
- Całość zalewamy przegotowaną ciepłą wodą z dodatkiem soli. Woda ma zakryć buraki.
- Na koniec wkładamy do środka zawiniętą w gazę kromkę razowego chleba.
- Słój przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce.
Po kilku dniach zakwas na barszcz jest gotowy – wyciągamy wówczas z niego gazę z chlebem. Klarowną ciecz zlewamy do butelek i trzymamy w lodówce. Termin ważności zakwasu – kilka tygodni.
Jeśli teraz go zrobimy, to na Wigilię zagośći w naszych domach barszcz czerwony:)
Życzę smacznego:)
(Odwiedzono 1 576 razy, 1 wizyt dzisiaj)