Tarta cytrynowa, to jedno z tych ciast, które rozjaśniają każdy dzień, nawet pochmurny. Jej wykonanie jest łatwe i szybkie. Tarta cytrynowa sprawi nam wiele radości, a nasze kubki smakowe oszaleją z rozkoszy.
Zatem nie pozostaje nami nic innego, jak tylko przystąpić do pieczenia tarty, która poprawia nastrój:)
Składniki (spód):
- 150 g herbatników maślanych,
- 1 białko,
- masło do nasmarowania formy
Składniki (nadzienie):
- 3 żółtka,
- 350 ml wody,
- 200 g cukru,
- 6 łyżek mąki ziemniaczanej,
- 80 ml soku cytrynowego,
- 1 łyżka skórki otartej z cytryny,
- 30 g zimnego masła, pokrojonego na kawałeczki



Składniki (beza):
- 50 g cukru,
- 3 białka
Przygotowanie (spód):
- Nagrzewamy piekarnik do 180° C, tortownicę o średnicy 24 cm smarujemy masłem.
- Herbatniki wsypujemy do mocnej siatki i tłuczemy je wałkiem do ciasta. Następnie mieszamy je z białkiem i wylepiamy nimi dno tortownicy. Całość zapiekamy w piekarniku przez 10 minut.
Przygotowanie (nadzienie):
- Rozbić jajka, oddzielić żółtka od białek.
- Białka odłożyć, a żółtka wymieszać trzepaczką z 350 ml wody.
- Do garnka dodać cukier, mąkę ziemniaczaną oraz mieszankę żółtek z wodą – całość wymieszać. Powoli podgrzewać, nie zapominając o mieszaniu.
- Gdy krem zgęstnieje dodać sok i skórkę z cytryny oraz masło. Całość wymieszać na jednolitą masę i przełożyć na upieczony wcześniej spód.
Przygotowanie (beza):
- Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier.
- Bezę wyłożyć na (jeszcze ciepły )krem cytrynowy.
Całość pieczemy 20-25 min w temperaturze 180° C. Wystudzone ciasto trzymać w lodówce do momentu podania.
Tartę cytrynową polecam również na święta – swym kwaskowym smakiem będzie się wyróżniać wśród słodkich makowców, serników, czy pierników.
Tego typu ciasto zawsze smakuje. Połącznie kruchego spodu z cytrynowym nadzieniem i beza mówi samo za siebie… Gorąco polecam wypróbowanie przepisu, bo warto! 🙂
Smacznego!:)
Polecam Twojej uwadze również:
Drożdżówki z jabłkami i kruszonką
pyszna tarta
zapraszam na moje proste ciasto cytrynowe
http://oobzarciuch.blogspot.com/2014/02/babka-cytrynowa.html
pozdrawiam!
Pycha, zapraszam na makowiec z powidłami
http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2013/03/wielkanocny-makowiec-z-powidami-na.html
pozdrawiam
Pyszne ciasto, szybkie do wykonania, ja polecam także pyszne sery domowe i ich wyrób każdemu, np. feta, camembert, mozarella, koryciński i wiele innych http://blog.winoiser.com
pyszna tarta cytrynowa! zobacz mój sposób na tartę cytrynową!
http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2014/08/tarta-cytrynowa.html
Pychota, aż mi ślinka cieknie na taki wspaniały widok 🙂
zapraszam na ciasto kokosowe bez pieczenia:
http://www.dobre-rady-pomoc.blogspot.nl/2014/02/ciasto-rafaello-kokosowe-na-krakersach.html
Rewelacyjna ta tarta, pozdrawiam.
Polecam też taką
http://inews.com.pl/WordPress3/tarta-gruszkowa-z-czekolada
Moja tarta cytrynowa
http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2014/08/tarta-cytrynowa.html
taka tarta to niebo w gębie
zapraszamy serdecznie do nas po przepisy na ciasta cytrynowe
http://ronddel.blogspot.com/search?q=ciasto+cytrynowe+przepisy
świetna tarta, chcę kawaleczek, a ja polecam góralskie pantofelki na zimne wieczory http://pantofle-kapcie.com
Pycha, zapraszam na makowiec z powidałami
http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2013/03/wielkanocny-makowiec-z-powidami-na.html
Fajne ciasto, szybkie do wykonania, ja polecam także pyszne sery domowe i ich wyrób każdemu, np. feta, camembert, mozarella, koryciński i wiele innych http://blog.winoiser.com
Fajny przepis na tartę cytrynową. Apetycznie wygląda, ślinka leci na sama myśl o cytrynowym smaku tarty.
Polecam też http://www.przepis-kulinarny.pl/ciasta-2-11.html
Polecam również babkę pomarańczową – http://www.stachurska.eu/?p=16103 .
Pyszna tarta, do siebie zapraszam na ciasto pomarańczowe
http://bulkazchlebem.pl/ciasto-pomaranczowe
Wygląda pięknie.
Zapraszam do mnie na moją wersję tarty cytrynowej http://www.domowypatchwork.pl/blog/kuchnia/tarta-cytrynowa,116.html
Pozdrawiam
Kurczę, ciasto jest proste, ale boję się, że spalę bezę. :/
Spokojnie, ta beza to taka miękka i wilgotna bezuchna – piecze się kilkanaście minut – nie ma opcji, musi wyjść 🙂
Alw pysznoś
Miło mi to czytać:)
Czy mogę tarte cytrynowa z bezami zrobić wieczorem i wstawić ja do lodówki i spożyć dopiero na drugi dzień czy jest szansa że się zepsuje?
Może Pani wystudzoną tartę włożyć na najwyższe piętro w lodówce i ze spokojem zjeść ją na następny dzień 🙂 Pozdrawiam smacznie 🙂