Ciasteczka kokosowe podane z szklanką mleka, to dla mnie esencja dzieciństwa.
Są idealne na słodki podwieczorek. Zauroczą Was prostotą wykonania oraz smakiem.
Zapraszam do ich wykonania, najlepiej w większym gronie;)
Składniki (na 4 blachy):
- 3 szklanki mąki,
- 1 szklanka cukru,
- 1 kostka masła (w temperaturze pokojowej),
- 1 szklanka wiórków kokosowych,
- łyżeczka proszku do pieczenia i sody oczyszczonej,
- 2 cukry waniliowe
Przygotowanie:
- Umieść na stolnicy masło, cukry, proszek do pieczenia wraz z sodą – całość zagnieć, aby dobrze się połączyło.
- Następnie dodaj mąkę oraz wiórki kokosowe i ponownie zagnieć ciasto. Dobrze wyrobione powinno być zwarte oraz tłuste.
- Ulep z ciasta dwa jednakowej wielkości wałki – umieść je na tacce lub talerzu i pozostaw na 30 minut w lodówce.
- Schłodzone ciasto pokrój na krążki o grubości 1/2 centymetra.
- Wyłóż blachę papierem do pieczenia, a następnie umieść na nim ciasteczka.
- Całość piecz na złoty kolor około 12 min w temperaturze 180ºC w piekarniku z termoobiegiem. Kontroluj proszę czas pieczenia, zarumienione ciasteczka wyjmij z piekarnika. Spieczone, ciemne ciastka nie zachwycą smakiem.
Ten prosty przepis na ciasteczka kokosowe poznałam, dzięki Karolinie, z którą wczoraj wieczorem je piekłam. Polecam wszystkim!
Smacznego:)
(Odwiedzono 305 razy, 1 wizyt dzisiaj)
Uwielbiam wszystko co kokosowe. 🙂
Bardzo dziękuję:)
W przepisie jest “cukry, proszek do pieczenia wraz z sodą – zagnieć, następnie dodaj mąkę oraz wiórki kokosowe i ponownie zagnieć ciasto”. Jak te wszystkie sypkie składniki mogą się ze sobą połączyć?
Dziękuję za tę uwagę – dzięki niej poprawiłam już opis wykonania. Naturalnie masło należy połączyć ze sypkimi składnikami: cukry, proszek do pieczenia plus soda.