Klasyczny śledź w jogurtowym sosie z pieczonymi ziemniakami

Każdy wie, że śledź lubi pływać – ja udostępniłam mu cały kubełek jogurtu naturalnego. Do tej pary dodałam zapiekane ziemniaki i powstał tercet idealny;)

W postny piątek zachęcam do tej pysznej i lekkiej potrawy. Jeśli dodatkowo jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami garnka do pieczenia ziemniaków, to już na starcie jesteśmy wygrani;) A jeśli nie, to uratuje nas folia aluminiowa;)

Składniki:

  • 8 dużych ziemniaków,
  • 400 g jogurtu naturalnego,
  • 3 tuszki śledziowe lub 3 filety.
  • 1 średniej wielkości cebulka,
  • sól oraz pieprz,
  • odrobina natki pietruszki,
  • 8 łyżeczek masła

Przygotowanie:

  1. Umyte ziemniaki gotujemy w mundurkach około 20 minut.
  2. Następnie jeśli:
  3. a) mamy garnek do pieczenia ziemniaków – zapiekamy je 50 minut w temperaturze 250 °C
    b) nie mamy wspomnianego garnka – zawijamy ugotowane ziemniaki w folię aluminiową i pieczemy w nagrzanym do 250°C piekarniku, do uzyskania miękkości ziemniaka (zwykle to trwa od 50 do 70 minut, czas jest uzależniony od rodzaju ziemniaka)
  4. W międzyczasie kroimy śledzie oraz cebulkę  w drobną kostkę . Całość mieszamy z jogurtem naturalnym. Na koniec dodajemy poszatkowaną natkę pietruszki i przyprawy.
  5. Na upieczonych ziemniakach wykrawamy krzyżyk – rozchylamy miąższ, dodajemy do niego łyżeczkę masła i mieszamy je widelcem, aż się rozpuści.
  6. Na koniec w przygotowanym rozcięciu umieszczamy solidną porcję naszego śledzia w śmietanie.

Tak przygotowany śledź jest niezwykle efektownym daniem. Polecam wszystkim fascynatom ziemniaków pieczonych lub śledzika;)

 

Smacznego:)

(Odwiedzono 118 razy, 1 wizyt dzisiaj)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *