Każdy wie, że śledź lubi pływać – ja udostępniłam mu cały kubełek jogurtu naturalnego. Do tej pary dodałam zapiekane ziemniaki i powstał tercet idealny;)
W postny piątek zachęcam do tej pysznej i lekkiej potrawy. Jeśli dodatkowo jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami garnka do pieczenia ziemniaków, to już na starcie jesteśmy wygrani;) A jeśli nie, to uratuje nas folia aluminiowa;)
Składniki:
- 8 dużych ziemniaków,
- 400 g jogurtu naturalnego,
- 3 tuszki śledziowe lub 3 filety.
- 1 średniej wielkości cebulka,
- sól oraz pieprz,
- odrobina natki pietruszki,
- 8 łyżeczek masła
Przygotowanie:
- Umyte ziemniaki gotujemy w mundurkach około 20 minut.
- Następnie jeśli:
- a) mamy garnek do pieczenia ziemniaków – zapiekamy je 50 minut w temperaturze 250 °C
b) nie mamy wspomnianego garnka – zawijamy ugotowane ziemniaki w folię aluminiową i pieczemy w nagrzanym do 250°C piekarniku, do uzyskania miękkości ziemniaka (zwykle to trwa od 50 do 70 minut, czas jest uzależniony od rodzaju ziemniaka) - W międzyczasie kroimy śledzie oraz cebulkę w drobną kostkę . Całość mieszamy z jogurtem naturalnym. Na koniec dodajemy poszatkowaną natkę pietruszki i przyprawy.
- Na upieczonych ziemniakach wykrawamy krzyżyk – rozchylamy miąższ, dodajemy do niego łyżeczkę masła i mieszamy je widelcem, aż się rozpuści.
- Na koniec w przygotowanym rozcięciu umieszczamy solidną porcję naszego śledzia w śmietanie.
Tak przygotowany śledź jest niezwykle efektownym daniem. Polecam wszystkim fascynatom ziemniaków pieczonych lub śledzika;)
Smacznego:)
(Odwiedzono 118 razy, 1 wizyt dzisiaj)