Wegańskie pierniczki z melasy to mój świąteczny hit. Robi się je ekspresowo, do tego są łatwe i tanie. Bardzo miło się je ugniata, więc można odreagować ewentualnie przedświąteczne stresy. W tym roku szukałam przepisu na tanie pierniczki, i ten bardzo mi się spodobał. Poza tym, że są oszczędne, to jeszcze wegańskie. Jak dla mnie to baaardzo dużo szczęścia zaklętego w jednej recepturze.
Składniki:
- 250g mąki żytniej,
- 250g mąki pszennej,
- 500g melasy (czytaj syropu buraczanego),
- 120g cukru,
- 2 łyżki przyprawy do pierników (zobacz, jak możną ją samodzielnie zrobić)
- skórka starta z 1 cytryny,
- 10g amoniaku + 2 łyżki wody (można wymienić na łyżkę proszku do pieczenia, wtedy bez wody)
Przygotowanie:
Syrop z cukrem zagotuj i nieustannie mieszaj, aby się nie przypalił.
Amoniak wymieszaj z 2 łyżkami wody.
Gdy syrop lekko ostygnie, dodaj do niego mąki, przyprawę do pierników, skórkę z cytryny, a na samym końcu zaczyn z amoniaku.
Całość starannie wymieszaj rękoma.
Ciasto rozwałkuj na grubość 1 cm i wykrawaj foremkami wegańskie pierniczki.
Gotowe pierniki ułóż na papier do pieczenia i piecz około 8 do 10 minut, do uzyskania orzechowego koloru.
Wegańskie pierniki dość mocno wyrastają w piekarniku, więc nie ustawiaj ich zbyt blisko siebie, bo się połączą i stracą swój piękny kształt.
Tak przygotowane pierniki możesz dodatkowo ozdobić cukrem pudrem, lukrem lub polewą czekoladową. Jednak zapewniam Cię, że i bez tych dodatków są pyszne i słodkie.
Zaraz po upieczeniu się puchate i miękkie, ale gdy ostygną twardnieją.
Przyznam szczerze, że jestem pozytywnie zaskoczona, że wegańskie pierniki są tak łatwe w przygotowaniu. A do tego ujęły mnie swoim smakiem, bo niczym się on nie różni od klasycznych pierników.
Jeśli jesteś pasjonatem pierniczków świątecznych, to koniecznie zobacz też moje inne propozycje tego rarytasu:






Dodatkowo zachęcam do pobrania bezpłatnego e-book z przepisami na świąteczne słodkości, bo to już ostanie dni, gdy ten e-book jest dostępny bezpłatnie. Poniżej link do jego pobrania. Nie czekaj i zrób to teraz.
Muszą być wspaniałe, bo wyglądają świetnie 🙂
Potwierdzam, zrobiłam je awaryjnie się w nich zakochałam 🙂
wyglądają przepysznie. Może w przyszłym roku spróbuję bo na te święta już mam zapasy
hehe, pierniczki to podstawa 😉
Przepis zapisałam, z pewnością się przyda, lubimy wszelkie rodzaje pierniczków. 🙂
Melasa w zastępstwie miodu?
Takiej wersji jeszcze nie robiłam 🙂
Zawsze coś nowego 🙂
Witam, czy pierniczki trzeba upiec wcześniej aby “dojarzały” czy można je poec na ostatnią chwile?
Sugeruje je upiec troche wczesniej ?