Kiedyś na tydzień przed świętami miałam ogromny kłopot, aby zakupić aromatyczną piernikową przyprawę… Błądząc między sklepowymi alejami doszłam do wniosku, że jestem za wygodna – przecież mogę sama zrobić piernikową mieszankę;)
A oto przepis na zapach świąt zaklęty w piernikowym pyle – domowa przyprawa do piernika:
Składniki:
- 4-5 łyżeczek cynamonu,
- 2 łyżeczki imbiru,
- 1,5 łyżeczki goździków,
- 1 niecała łyżeczka kolendry,
- 1/2 gałki muszkatołowej,
- 2 owoce kardamonu,
- około 6 kulek ziela angielskiego,
- 1 gwiazdka anyżu,
- 1 łyżeczka pieprzu kolorowego
Przygotowanie:
Nasze czary rozpoczynamy od wyjęcia owoców z kardamonu oraz gwiazdek anyżu.
Na tarce o drobnych oczkach ścieramy gałkę muszkatołową.
W moździerzu tłuczemy twarde przyprawy.
Na zakończenie mieszamy ze sobą wszystkie przyprawy.
Tak przygotowaną przyprawę zamykamy w szklanym słoiczku i sięgamy po nią zawsze, gdy zajdzie taka potrzeba:)



Domowa przyprawa do piernika jest aromatyczna, bardzo korzenna i dopasowana do Twoich potrzeb. Przepis możesz śmiało modyfikować pod swoje gusta kulinarne. Dodać jednych składników mniej, a innych więcej – ma być tak, jak Ty lubisz najbardziej.
Myślę, że miłym gestem byłoby obdarowanie tą przyprawą bliskich osób lub wspólne upieczenie pierniczków. Takie chwile bardzo zbliżają do siebie.