Moim debiutem na blogu będzie ciasto marchewkowe z kremem.
Szybkie, proste ciasto, które zawsze wychodzi:)
Jego smak uzależnia… Jest słodkie, ale nie przypomina piernika, jak to często bywa przy ciastach z marchewki.
Składniki (ciasto):
- 800 g marchewki,
- 3 jajka,
- 200 g mąki,
- 175 cukru,
- 175 ml roślinnego,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- łyżeczka przyprawy do piernika (ja stworzyłam własną, w oddzielnym wpisie przedstawię przepis),
- 2 łyżeczki cynamonu,
- garść orzechów włoskich,
- garść kandyzowanej skórki pomarańczowej,
Składniki (krem):
- 2 serki śmietankowe Turek (każdy po 140 g),
- 5 łyżeczek masła,
- 1/2 szklanki cukru pudru,
- 1 cukier waniliowy,
Przygotowanie:
Angażujemy rodzinę do ścierania marchewki na tarce o dużych oczkach.
Sami w tym czasie tłuczemy w moździerzu obrane orzechy włoskie.
Do miseczki wrzucamy wszystkie sypkie składniki ciasta i mieszamy je.
W drugiej misce mieszamy płynne składniki, czyli: jajka i olej roślinny.
Następnie łączymy zawartość obu miseczek ze startą marchewką, dodajemy potłuczone orzechy oraz kandyzowaną skórkę pomarańczową. Całość mieszamy.
Masę wlewamy do torownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180°C przez 35 minut. Po tym czasie należy wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim ciasto przez 10 minut. Nie otwieramy wówczas piekarnika.
W między czasie przygotowujemy krem: wrzucamy do miski masło w temperaturze pokojowej, serki oraz cukry – całość dokładnie miksujemy.
Wystudzone ciasto kroimy wzdłuż na pół i smarujemy połową kremu. Przykrywamy odkrojonym krążkiem ciasta, który również smarujemy kremem.
Posypujemy wierzch ciasta cynamonem i opcjonalnie ozdabiamy orzechami włoskimi.
Tak przygotowane ciasto marchewkowe z kremem sprawi, że Wasi goście będą uśmiechnięci od uch do ucha.
Życzę smacznego i miłej rodzinnej zabawy podczas pieczenia ciasta:)


