Zupa krem z kalafiora i marchewki jest aromatyczna i aksamitna.
Nie zawiera mięsa, zatem wegetarianie mogą się na nią skusić:)
Podpowiedź dla zabieganych: świeże warzywa można zamienić na mrożone.
Fajne rozwiązanie, czy lubi się zupy, bo ta jest szybka i pyszna.
Zupa krem z kalafiora – przepis
Składniki:
- 50-60 dag kalafiora,
- 4 średnie marchewki,
- 600 ml bulionu warzywnego,
- 2-3 łyżki śmietany 18%,
- 3 ziarenka ziela angielskiego,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki pieprzu,
- 1 łyżeczka imbiru,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- garść pestek dyni
Przygotowanie:
- Umyte i obrane marchewki kroimy w talarki.
- Z kalafiora wycinamy głąb i dzielimy warzywo na różyczki.
- Tak przygotowane warzywa zagotowujemy w bulionie – przyprawiamy solą, pieprzem, imbirem oraz zielem angielskim. Gotujemy na małym ogniu przez około 30 minut.
- Następnie dodajemy śmietanę, mieszamy i gotujemy całość przez jeszcze minutę.
- Tak przygotowaną zupę miksujemy z odrobiną oliwy z oliwek.
Podajemy w miseczkach ozdabiając uprażonymi na patelni pestkami dyni.
Lubisz zupy? Zobacz jeszcze to:
Wystarczy “kliknąć” zdjęcie 🙂









(Odwiedzono 616 razy, 1 wizyt dzisiaj)
Uwielbiam kremy 🙂 Pychotka. Zapraszam do mnie gotujwchmurach.blogujaca.pl :))
A ja uwielbiam makarony – masz świetne przepisy:) Powodzenia:)