Błyskawiczna zupa grochowa z soczewicy

Zupa grochowa z soczewicy, to moja dzisiejsza propozycja.

Uwielbiam tradycyjną grochówkę, ale nie zawsze mam czas ją gotować…

Rozwiązaniem tej sytuacji jest niezawodna soczewica:) Dzięki niej zupa ma zbliżony smak do grochowej. Dodatkowym atutem jest fakt, że gotuje się ją błyskawicznie. Idealne rozwiązanie dla zabieganych;)

Składniki:

  • 2 l wody,
  • garść mrożonej włoszczyzny,
  • 4 średniej wielkości ziemniaki,
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy,
  • 4 ziarenka czarnego pieprzu,
  • 3 ziarenka ziela angielskiego,
  • 2 listki laurowe,
  • 150 g wędzonego boczku,
  • 70 g kiełbasy staropolskiej,
  • odrobina soli i mielonego pieprzu,
  • odrobina majeranku

Przygotowanie:

Wlewamy do garnka 2 litry zimnej wody. Następnie dodajemy garść mrożonej włoszczyzny i pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość przyprawiamy kulkami pieprzu, ziela angielskiego oraz liśćmi laurowymi, a także odrobiną soli i zmielonego pieprzu. Zawartość garnka gotujemy na silnym ogniu przez około 30 minut.

W oddzielnym garnku gotujemy soczewicę, nie zapominając o częstym jej mieszaniu. Gdy soczewica będzie gotowa odcedzamy ją przez sito.

Do gotowego wywaru warzywnego dodajemy soczewicę, podsmażony wcześniej boczek oraz kiełbasę. Całość przyprawiamy garścią majeranku i gotujemy przez 30 minut na małym ogniu, ale za to na największym palniku. Po wskazanym czasie próbujemy zupę i ewentualnie doprawiamy według własnego uznania.

Podpowiedź:

Zupa grochowa z soczewicy świetnie smakuje podana jako zupa krem, zatem nie bójcie się użyć blendera;)

Życzę smacznego:)

Zupa grochowa z soczewicy
Zupa grochowa z soczewicy

(Odwiedzono 3 621 razy, 10 wizyt dzisiaj)

6 Replies to “Błyskawiczna zupa grochowa z soczewicy”

  1. Ciekawy przepis!
    Ale może być jeszcze szybszy… Soczewicę wystarczy opłukać na sicie i wrzucić bezpośrednio do gotującej się zupy, aby się ugotowała, nie trzeba jej gotować w osobnym garnku…. 😉
    Pozdrawiam

  2. Witam, dziś ugotowałem pani zupę
    Nie byłbym sobą gdybym nie wprowadził pewnych modyfikacji:)
    Gotowałem na boczku surowym wędzonym (rosół), dalej to co pani czyli warzywa, przyprawy i soczewica (zielona + czerwona)
    Jak już się boczek ugotował to został wyciągnięty wraz z przyprawami (liść laurowy, ziele angielskie), a wywar z warzywami zmiksowany na krem. Do kremu dodałem ziemniaki w kostkę i pokrojony boczek, zagotowałem, odstawiłem żeby ziemniaki zmiękły
    Wyszło palce lizać
    Wielkie dzięki za przepis

    1. Cudownie Pani rozwinęła ten przepis. Cieszę się, jak Czytelnicy zmieniają przepisy pod swój gust. Pani opis jest tak smaczny, że niebawem znów przygotuję dla rodziny tę zupę 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *