Pierniczki krajanka – miękkie od razu po upieczeniu

Pierniczki krajanka, inaczej nazywane krajanką piernikową są pysznym świątecznym wypiekiem. Można je upiec tydzień przed Wigilią lub w jej dniu. Krajanka od razu po wystudzeniu jest miękka i zachęca do skosztowania. A do tego to tani i smaczny przepis.

Przepis na krajankę jest uniwersalny, możesz z tego ciasta również zrobić pierniczki całuski. Zobacz, jakie to proste [KLIK.]


Pierniczki krajanka – przepis:

Składniki na 2 blachy

  • 100g miodu + 1 łyżka gorącej wody,
    Krajanka piernikowa
    Pierniczki krajanka
  • 1 płaska przyprawy do piernika (KLIK – przepis),
  • 4 utłuczone w moździerzu goździki,
  • 300g mąki pszennej,
  • 30g masła,
  • 8 czubatych łyżeczek cukru,
  • 1 duże jajko,
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej + 2 łyżki przegotowanej wody,
  • 1 białko do smarowania pierników (opcjonalnie),

Przygotowanie:

  1. Miód przelej do rondla i dodaj do niego przyprawy (goździki i przyprawę piernikową). Całość podgrzej, gdy mieszanka zacznie intensywnie pachnięć, to dodaj wodę i całość ostudź.
  2. Mąkę przesiej na stolnicę, połóż na niej masło i posiekaj je nożem na drobne kawałki. Następnie dodaj cukier i całość wymieszaj.
  3. Zrób w cieście dołek i wlej do niego ostudzony miód, jajko i wymieszaną z wodą sodę oczyszczoną. Początkowo składniki wymieszaj nożem, a następnie zacznij ugniatać je rękoma do uzyskania jednolitej gładkiej masy.
  4. Ciasto uformuj w kulę, schowaj je do miseczki z przykryciem i odstaw do lodówki na minimum 30 minut.
  5. Stolnicę podsyp mąką, a schłodzone ciasto podziel na kawałki i uformuj z niego wałki, jak na kopytka.
  6. Krajankę przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i delikatnie spłaszcz. Ciasto powinno być układne w 3-centymetrowych odstępach.
  7. Jeśli nie planujesz później polać lukrem krajanki, to teraz możesz ją posmarować białkiem.
  8. Pierniczki włóż do piekarnika nagrzanego do 150ºC i od razu podwyższ temperaturę do 180ºC.
  9. Całość piecz do uzyskania złoto-brązowego koloru, powinno to zająć ok 10-12 minut.
  10. Gdy krajanka lekko przestygnie i zmięknie możesz ją pokroić w skośne paski o szerokości około 2 centymetrów.

Krajanka piernikowa
Pierniczki krajanka gotowe do skosztowania!

Pierniczki krajanka – rady:

Przyprawa piernikowa – możesz ją własnoręcznie przygotować, lub użyć gotowej mieszanki.

Czas – ciasto na krajankę możesz przygotować wcześniej i zostawić je w lodówce nawet na całą noc. Ważne, aby było przykryte, dzięki temu nie zeschnie. Przyznam, że jak tak zrobiłam, bo ostatnio krucho u mnie z czasem… 🙂 Ale u kogo nie w tym przedświątecznym okresie?:)

Nadmiarowe żółtko – jeśli posmarowałaś przed upieczeniem krajankę białkiem, to masz w lodówce żółtko, którym należy się zająć. Proponuję zrobić Ci z niego budyń [KLIK], jest równie szybki, jak ten z paczki i zdecydowanie smaczniejszy 🙂

Pierniczki całuski – z ciasta na krajankę możesz również przygotować pierniczki całuski. Zerknij tu [KLIK] opisałam w tym poście cały proces pieczenia całusków.

Zobacz też:

Aby poznać przepis wystarczy „kliknąć” zdjęcie potrawy lub link pod nim.

Świąteczne pierogi
Pierogi z kapustą i grzybami – świąteczna klasyka

https://www.zjem-cie.pl/pierogi-z-kapusta-i-grzybami/
drożdżowe paszteciki
Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami – idealne z barszczem.

https://www.zjem-cie.pl/paszteciki-drozdzowe-z-kapusta-i-grzybami/

Świąteczny prezent

Z okazji Świąt Bożego Narodzenia przygotowałam dla Ciebie prezent. E-booka z przepisami na nadprogramowe białka, żółtka, skórki po cytrusach, laski po wanilii. Do tego są porady, jak prawidłowo przechowywać jedzenie w lodówce oraz receptura na domowy płyn do sprzątania tylko z 2 składników, które masz w kuchni.

Zero Waste w kuchni w Święta
Jak nie marnować jedzenia w święta – czyli Zero Waste w kuchni

Pobieram bezpłatnego E-booka

 

(Odwiedzono 3 309 razy, 1 wizyt dzisiaj)

2 Replies to “Pierniczki krajanka – miękkie od razu po upieczeniu”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *