Pierniczki krajanka, inaczej nazywane krajanką piernikową są pysznym świątecznym wypiekiem. Można je upiec tydzień przed Wigilią lub w jej dniu. Krajanka od razu po wystudzeniu jest miękka i zachęca do skosztowania. A do tego to tani i smaczny przepis.
Przepis na krajankę jest uniwersalny, możesz z tego ciasta również zrobić pierniczki całuski. Zobacz, jakie to proste [KLIK.]
Pierniczki krajanka – przepis:
Składniki na 2 blachy
- 100g miodu + 1 łyżka gorącej wody,
- 1 płaska przyprawy do piernika (KLIK – przepis),
- 4 utłuczone w moździerzu goździki,
- 300g mąki pszennej,
- 30g masła,
- 8 czubatych łyżeczek cukru,
- 1 duże jajko,
- 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej + 2 łyżki przegotowanej wody,
- 1 białko do smarowania pierników (opcjonalnie),
Przygotowanie:
- Miód przelej do rondla i dodaj do niego przyprawy (goździki i przyprawę piernikową). Całość podgrzej, gdy mieszanka zacznie intensywnie pachnięć, to dodaj wodę i całość ostudź.
- Mąkę przesiej na stolnicę, połóż na niej masło i posiekaj je nożem na drobne kawałki. Następnie dodaj cukier i całość wymieszaj.
- Zrób w cieście dołek i wlej do niego ostudzony miód, jajko i wymieszaną z wodą sodę oczyszczoną. Początkowo składniki wymieszaj nożem, a następnie zacznij ugniatać je rękoma do uzyskania jednolitej gładkiej masy.
- Ciasto uformuj w kulę, schowaj je do miseczki z przykryciem i odstaw do lodówki na minimum 30 minut.
- Stolnicę podsyp mąką, a schłodzone ciasto podziel na kawałki i uformuj z niego wałki, jak na kopytka.
- Krajankę przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i delikatnie spłaszcz. Ciasto powinno być układne w 3-centymetrowych odstępach.
- Jeśli nie planujesz później polać lukrem krajanki, to teraz możesz ją posmarować białkiem.
- Pierniczki włóż do piekarnika nagrzanego do 150ºC i od razu podwyższ temperaturę do 180ºC.
- Całość piecz do uzyskania złoto-brązowego koloru, powinno to zająć ok 10-12 minut.
- Gdy krajanka lekko przestygnie i zmięknie możesz ją pokroić w skośne paski o szerokości około 2 centymetrów.
Pierniczki krajanka – rady:
Przyprawa piernikowa – możesz ją własnoręcznie przygotować, lub użyć gotowej mieszanki.
Czas – ciasto na krajankę możesz przygotować wcześniej i zostawić je w lodówce nawet na całą noc. Ważne, aby było przykryte, dzięki temu nie zeschnie. Przyznam, że jak tak zrobiłam, bo ostatnio krucho u mnie z czasem… 🙂 Ale u kogo nie w tym przedświątecznym okresie?:)
Nadmiarowe żółtko – jeśli posmarowałaś przed upieczeniem krajankę białkiem, to masz w lodówce żółtko, którym należy się zająć. Proponuję zrobić Ci z niego budyń [KLIK], jest równie szybki, jak ten z paczki i zdecydowanie smaczniejszy 🙂
Pierniczki całuski – z ciasta na krajankę możesz również przygotować pierniczki całuski. Zerknij tu [KLIK] opisałam w tym poście cały proces pieczenia całusków.
Zobacz też:
Aby poznać przepis wystarczy „kliknąć” zdjęcie potrawy lub link pod nim.
Takiej krajanki u mnie w domu nigdy się nie przygotowywało, ale widać, że jest to dość proste, więc może najwyższy czas coś pokombinować 🙂
Z ciasta na krajankę można też zrobić pierniczki całuski 🙂