Święta tuż tuż, więc czas najwyższy zrobić pierogi z kapustą i grzybami. To tradycyjne polskie danie, które sławi naszą słowińską kuchnię poza granicami kraju. Jest pyszne, proste w przygotowaniu, postne i jakie dobre! 🙂 Można ja podawać z barszczem czerwonym lub potraktować jako danie główne i polać roztopionym masłem/smalcem z zarumienioną cebulką. Proponuję zrobić ich więcej i zamrozić – będą na później 🙂
Przepis na farsz i ciasto opisałam bardzo drobiazgowo – licząc, że osoby, które jeszcze nigdy nie lepiły pierogów będą miały oparcie w przedstawionych radach. Sama potrawa jest prosta i w 30, góra 40 minut można ją przygotować.
Ciasto na farsz jest uniwersalne, więc w przyszłości możecie je wypchać ulubionymi owocami, białym serem na słodko, fetą i szpinakiem – czym tylko będziecie chcieli.
Składniki – ciasto:
- 350g mąki pszennej + odrobina do podsypania,
- 1 jajko,
- 180-220 ml przegotowanej gorącej wody,
- łyżka soli,
- łyżka oleju rzepakowego
Składniki – farsz:
- 800g kiszonej kapusty,
- 20g suszonych grzybów,
- 2 średnie poszatkowane cebule,
- łyżka masła klarowanego,
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Zaczniemy od farszu.
Grzyby opłucz na sicie, następnie zalej je zimną wodą i odstaw na kilka godzin lub na całą noc.
Po wskazanym czasie ugotuj grzyby w tej samej wodzie, w której się moczyły. Odcedź je. Wywar odstaw, a grzyby drobno posiekaj.
Kapustę kiszoną włóż do garnka i ugotuj ją w małej ilości wody – nakryj pokrywką. Gdy się zagotuje zdejmij na chwilę pokrywkę i później znów ją połóż na garnku. Mieszaj co jakiś czas kapustę i kontroluj stan wody, w razie potrzeby dolej.
Ugotowaną i przestudzoną kapustę odcedź, posiekaj drobno lub, tak jak ja przepuść przez maszynkę do mięsa.
Cebulę zarumień na maśle klarowanym.
Połącz ze sobą wszystkie składniki i dopraw wedle uznania solą i pieprzem. Pieprz jest tu najważniejszy i na nim się skup. Tak przygotowany farsz jest już gotowy. Ewentualnie, aby wzmocnić jego smak możesz wlać do niego wywar, który został Ci z gotowania grzybów. Wtedy całość podgrzewaj, aż wywar się zredukuje. Grzybowy wywar możesz też odłożyć/zamrozić i później wlać do barszczu czerwonego. Decyzja należy do Ciebie.
A teraz czas na ciasto.
Do miski wsyp przesianą mąkę, sól, wbij jajko i dorzuć olej.
Całość wymieszaj i stopniowo dolewaj wodę. Dodaj jej tylko tyle, aby powstało nie lepiące się do dłoni ciasto.
Ciasto umieść na stolnicy i wyrabiaj tak długo, aż będzie gładkie.
Gdy ciasto będzie gotowe oderwij kawałek. Resztę odłóż do miski i nakryj czystym ręcznikiem, aby nie wyschło.
Podsyp mąką stolnice, rozwałkuj cienko ciasto i powycinaj z niego szklanką krążki.
I od razu nakładaj na nie farsz – możesz to robić łyżką, ja lubię formować ręcznie farsz.
Dokładnie zalep brzegi ciasta.
Gotowe pierogi odłóż na czysty ręcznik i nakryj je, bo inaczej zeschną.
Gotuj w osolonym wrzątku przez 3-5 minut od wypłynięcie.
Rady:
Ważnym jest, aby ciasto na pierogi z kapustą i grzybami, którego aktualnie nie używasz było przykryte ściereczką – dzięki temu nie zeschnie. Suche źle się lepi. Pierogi, które czekają na gotowanie lub mrożenie, też powinny być przykryte ścierczką.
Pierogi z kapustą i grzybami możesz zamrozić surowe lub ugotowane – w tym poście możesz więcej na ten temat przeczytać.
Bardzo lubię je robić i jeść. A lepienie działa na mnie kojąco – więc wszystkim polecam 🙂
A poniżej rekomenduję do wglądu zestaw 12-stu sprawdzonych słodkich przepisów na świąteczny stół – makowce, serniki, tarty, kompot z suszu, a nawet piernikowe lizaki dla dzieci. Wystarczy zapisać się na listę, a bezpłatny e-book po chwili wyląduje na Twojej skrzynce – w razie pytań proszę o kontakt mailowy: kontakt@zjem-cie.pl
To jednak robie podobnie:-)i mrożę gotowane, bo czasem odsmażam tylko po odmrożeniu:-)
Uwielbiam pierogi! Rzadko sama robię, ale moja mama to prawdziwa mistrzyni w lepieniu pierogów 🙂
Pierogi to klasyk, chyna każdy je lubi 😉
Kocham pierogi z kapustą i grzybami ale nie znoszę cebuli. Mama zawsze robi dla mnie kilka sztuk takich bez niej. Kochana ta moja mama.
Najlepsza na świecie! 🙂
O ile Emilka mi dziś będzie normalnie spać (wczoraj udało się ją po dwóch godzinach n jakieś dwadzieścia minut odłożyć tylko, potem ze mną spala ?), to zabieram się za uszka i pierogi. Trzymaj kciuki ? moje pierwsze z kapustą i grzybami. Twój przepis mi pomógł, ale jednak ciut inaczej będę robić ?
O, to się dzieje u Ciebie – 3mam kciuki, znam ten ból 🙂
Super, że robisz pierogi z mojego przepisu. A jeśli go zmieniasz, to też dobrze, bo dzięki temu pierogi będą idealnie dopasowane do Waszych potrzeb 🙂 Pochwal się później fotką, bo jestem ogromnie ich ciekawa 🙂
|Pozdrawiam 🙂
Uwielbiam pierogi bez względu na formę, a tym bardziej ich wnętrze, zjem każde. 😉
Tez uwielbiam, mam jeszcze w zamrazalce pierogi ze szpinakiem i na slodko z serem. Bardzo lubimy domowe pierogi ?♥
Ile czasu gotować grzyby?
Do miękkości, u mnie to ok 40 min. Zawsze robie to na oko,kontrolujac widelcem miekkosc grzybow ?