Barszcz wigilijny to podstawa w święta, choć przyznam, że warto się nim zajadać także na co dzień. Jest intensywnienie czerwony, aromatyczny i odpowiednio doprawiony. I co ważne wykonany na własnym zakwasie. Nie wyobrażam sobie świąt, sylwestra i wesel bez barszczu. To pozycja obowiązkowa. Można go zajadać z uszkami, pierogami z kapustą i grzybami, białą fasolą lub traktować jako napój.
A, gdy jeszcze wykona się go własnoręcznie od podstaw, to ręczę, że będzie wyjątkowy i pyszny.
Składniki:



- zakwas (przepis),
- 2 marchewki
- 1 pietruszka,
- kawałek selera,
- 20g suszonych grzybów
- 2 ziarenka ziela angielskiego,
- kilka ziarenek pieprzu,
- liść laurowy,
- sok z cytryny,
- cukier,
- majeranek (opcjonalnie),
- sól i pieprz mielony
Wykonanie:
Suszone grzyby przepłucz na sicie, zalej wodą i odstaw na kilka godzin, niech się moczą.
Włoszczyznę zalej 2 litrami wody, dodaj liść laurowy, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego.



Ugotuj z niej bulion, a następnie odcedź i dopraw solą.
Grzyby (wraz z wodą w której się moczyły) gotuj przez 20 minut. Odcedź je, a wywar dolej do warzywnego bulionu. Ugotowane grzyby możesz drobno posiekać i później dorzucić do barszczu.
Zakwas stopniowo dolewaj do zupy, cały czas kontrolując jej kwaśność. Dopraw cukrem, solą, pieprzem mielonym, majerankiem i odrobiną soku z cytryny.
Barszcz wigilijny przed podaniem podgrzej, ale uważaj, aby go nie zagotować, bo starci swój wyjątkowy kolor.
Tak przygotowany barszcz możesz podawać z uszkami lub pierogami z kapustą i grzybami.
Sam widzisz, że przepis na barszcz wigilijny jest banalnie prosty, a do tego tradycyjny i sprawdzony od pokoleń. Gdy będziemy już zmęczeni świątecznym biesiadowaniem, to ten barszcz postawi nas na nogi.



W następnym poście zdradzę Ci sekret na udane pierogi z kapustą i grzybami.
A jeśli się jeszcze zastanawiasz jakie ciasta i placki upiec na święta, to przychodzę Ci z pomocą.
Przygotowałam wraz z 5-ma innymi blogerkami e-book z zestawem 12-stu świątecznych ciast i słodkości. Znajdziesz w nim przepisy klasyczne, bez pieczenia, fit, wege oraz słodycze dla dzieci. Wystarczy, że zapiszesz się na poniższą listę, a bezpłatny e-book po chwili powędruje na Twoją skrzynkę.
Ojejku, jak ja uwielbiam tego typu barszczyk. Cała magia Świąt to właśnie przez ten barszcz! Dzięki za Twój przepis! 🙂
O, jak miło 🙂 Cudnie jest czytać takie komentarze 🙂
Ja barszczu nie robiłam jeszcze 🙂 Ale kiedyś może przepis się przyda 🙂
Barszcz smakuje przez cały rok, więc jakaś okazja na bak się znajdzie 🙂
Oj tak, domowy barszcz to jest to! ♥
Dokładnie tak! 🙂
Czytałam już wcześniej Twój przepis na zakwas na barszcz i nawet miałam ochotę się za niego zabrać, bo wcale nie wydawał się taki trudny, ale… zapomniałam 😀 W naszym domu barszczem od zawsze zajmuje się babcia i robi NIEZIEMSKI barszcz właśnie na zakwasie 🙂
To może w przerwie świątecznej uda się go zrobić> Będzie jak znalazł na poranek po Sylwestrze 😉
Barszcz czerwony to uniwersalne danie, które idealnie nadaje się nie tylko wigilijny stół, ale także na każdy dzień roku 😉
Dokładnie – warto się nim raczyć też przez cały rok 🙂
A najlepszy jest z młodych buraczków z własnej działki z dodatkiem botwinki. 😉
Taki robie latem ? Mniam ?
Moja ulubiona potrawa wigilijna!