Jak mrozić pierogi? Przedświąteczny alert ;)

Świetą się zbliżają i coraz częściej pytacie jak mrozić pierogi? To dość istotna kwestia, zwłaszcza, gdy lepimy ję przed świętami. Już Wam odpowiadam – można je zamrozić zarówno surowe, jak i ugotowane. Ja dziś przedstawie Wam zalety mrożenia pierogów surowych, ponieważ uważam, że to jest oszczędność czasu – tylko raz je gotujemy. A przed świętami każda minuta jest cenna 🙂

Jak to zrobić?

Surowe pierogi na folii

Na deseczkę wkładam folię spożywczą, i dopiero na nią surowe pierogi – uważając, aby się nie  dotykały, bo się posklejają. Wkładam do zamrażalki na 30 minut. Po tym czasie odwracam je,  nakrywam kolejną warstwą folii spożywczej i wkładam na nie nową partię pierogów do mrożenia. Sugeruję, aby nasza pierogowa konstrukacja miała maksymalnie 2 poziomy, jak na zdjęciu. Gdy pierogi będą już zamrożone na kość przekładam je do woreczka foliowego i wkładam kartkę z opisem zawartości – wagą i datą pakowania. Data jest ważna, bo pierogi można mrozić przez 3 miesiące.

Później gdy mam ochotę na pierogi, to wrzucam zamrożone do osolonego wrzątku i gotuję przez 5 minut od czasu wypłynięcia.

Mam nadzieję, że już teraz wiecie jak mrozić pierogi i oszczędzać przy tym czas 🙂

Pisząc ten post słucham kolęd i powiem Wam, że dopadła mnie taka miła i lekka świąteczna atmosfera. Dodatkowo, gdy ugotowałam dziś pierogi, to dosłownie się na nie rzuciłam. Skosztowałam kilku i stwierdziłam, że są za dobra, bym przebywała z nimi w jednym pomieszczeniu, bo nie ręczę za siebie, a przecież mają być na Wigilię… Tak więc, jeśli

Pierogi z kapustą i grzybami

szukacie przepisu na trdycyjne pierogi z kapustą i grzbami, to chętnie Was nim poratuję 😉

Prezent dla Ciebie

Ten wpis cieszy się ogromną popularnością na święta i z tej okazji zostawiam prezent, czyli E-book z poradami, jak nie marnować jedzenia w święta. Są tam proste receptury na nadprogramowe białka, żółtka, czy konfiturę z owoców po kompocie z suszu. A do tego przepis na płyn do sprzątania z tylko 2 składników i porady, jak prawidłowo przechowywać jedzenie w lodówce. Wystarczy “kliknąć” poniższe zdjęcie przycisk pod nim i E-book będzie Twój.
Zero Waste w kuchni w Święta

Pobieram bezpłatnego E-booka

(Odwiedzono 14 467 razy, 1 wizyt dzisiaj)
Polubienie, udostępnienie - na co masz ochotę? 🙂

11 Replies to “Jak mrozić pierogi? Przedświąteczny alert ;)”

  1. U nas zazwyczaj nie ma co mrozić – pierogi i uszka przygotowujemy w Wigilię, a przez Święta zjadamy wszystko 🙂 Jeśli jednak zdarzy się cud i jest co zamrozić to raczej ugotowane.

    1. Patent mojej mamy – robiła i robi tak, a ja po niej 🙂 Ciapa wychodzi, jeśli pierogi za długo się gotuję.
      Maksymalnie można je gotować 5 minut od wypłynięcia na powierzchnie.

      Podczas mrożenia nie można posklejać pierogów.

      Proszę kiedyś spróbować, ręczę, że wszystko wyjdzie idealnie 🙂

      Wesołych Świąt! 🙂

    1. Mroziłam już ruskie, z serem na słodko, z feta i szpinakiem oraz te.
      Max możesz je trzymać w zamrażalce, dlatego warto opisywać opakowania.

      Zamrożone ruskie gotuję 5 minut od czasu wypłynięcia 🙂

      Wesołych Świąt 🙂

  2. Wypróbuję Twój sposón napewno. Ja zawsze mroziłam pierogi na talerzu a potem przekładałam zamrożone do woreczka. Twój sposób bardzo mi się spodobał. Czesto jestem w podróży więc zapas mrożonych dań muszę mieć w lodówce. Pozdrawiam

  3. Hej, ciekawy artykuł, sporo się dowiedziałam 🙂 mam takie pytanie do osób, które często mrożą sporo pierogów – czy używanie zamrażarki skrzyniowej? Rozważam taki zakup, to chyba wygodne przy trzymaniu takich samych produktów. Czy ktoś może mi polecić jakiś model? Byłabym wdzięczna za opinie o sprawdzonym sprzęcie i pomysły, co tam jeszcze mogę mrozić 🙂 Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *