Świętą się zbliżają i coraz częściej pytacie jak mrozić pierogi? To dość istotna kwestia, zwłaszcza, gdy lepimy ję przed świętami. Już Wam odpowiadam – można je zamrozić zarówno surowe, jak i ugotowane. Ja dziś przedstawię Wam zalety mrożenia pierogów surowych, ponieważ uważam, że to jest oszczędność czasu – tylko raz je gotujemy. A przed świętami każda minuta jest cenna 🙂
Jak mrozić pierogi – skuteczna instrukcja:



- Na deseczkę wkładam folię spożywczą, i dopiero na nią surowe pierogi – uważając, aby się nie dotykały, bo się posklejają.
- Wkładam do zamrażalki na 30 minut. Po tym czasie odwracam je, nakrywam kolejną warstwą folii spożywczej i wkładam na nie nową partię pierogów do mrożenia. Sugeruję, aby nasza pierogowa konstrukcja miała maksymalnie 2 poziomy, jak na zdjęciu.
- Gdy pierogi będą już zamrożone na kość przekładam je do woreczka foliowego i wkładam kartkę z opisem zawartości – wagą i datą pakowania. Data jest ważna, bo pierogi można mrozić przez 3 miesiące.
Jak gotować mrożone pierogi?
Zamrożone pierogi wrzucam do osolonego wrzątku, gdy wypłyną na powierzchnię skręcam gaz na minimum i gotuję je jeszcze przez 5 minut.
Mam nadzieję, że już teraz wiecie jak mrozić pierogi i oszczędzać przy tym czas 🙂 Więcej o mrożeniu możesz przeczytać w mojej książce “Bez marnowania. Kuchnia Zero Waste”.



Pisząc ten post słucham kolęd i powiem Wam, że dopadła mnie taka miła i lekka świąteczna atmosfera. Dodatkowo, gdy ugotowałam dziś pierogi, to dosłownie się na nie rzuciłam. Skosztowałam kilku i stwierdziłam, że są za dobra, bym przebywała z nimi w jednym pomieszczeniu, bo nie ręczę za siebie, a przecież mają być na Wigilię… Tak więc, jeśli
szukacie przepisu na tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami, to chętnie Was nim poratuję 😉
Prezent dla Ciebie
Ten wpis cieszy się ogromną popularnością na święta i z tej okazji zostawiam prezent, czyli E-book z poradami, jak nie marnować jedzenia w święta. Są tam proste receptury na nadprogramowe białka, żółtka, czy konfiturę z owoców po kompocie z suszu. A do tego przepis na płyn do sprzątania z tylko 2 składników i porady, jak prawidłowo przechowywać jedzenie w lodówce. Wystarczy “kliknąć” poniższe zdjęcie przycisk pod nim i E-book będzie Twój.
Zobacz też:



Dziękuję, że doczytałaś do końca ten post. Jeśli szukasz więcej kulinarnych inspiracji, to zapraszam Cię również na Fanpage Zjem Cię na Facebooku,Instagramie lub do Zamkniętej Grupie Kulinarnej
Pozdrawiam smacznie
Anna Lena
ze Zjem Cię!
U nas zazwyczaj nie ma co mrozić – pierogi i uszka przygotowujemy w Wigilię, a przez Święta zjadamy wszystko 🙂 Jeśli jednak zdarzy się cud i jest co zamrozić to raczej ugotowane.
Przydatne wskazówki, ja nigdy nie umiem zamrozić tak by nie wyszła potem z nich ciapa
Patent mojej mamy – robiła i robi tak, a ja po niej 🙂 Ciapa wychodzi, jeśli pierogi za długo się gotuję.
Maksymalnie można je gotować 5 minut od wypłynięcia na powierzchnie.
Podczas mrożenia nie można posklejać pierogów.
Proszę kiedyś spróbować, ręczę, że wszystko wyjdzie idealnie 🙂
Wesołych Świąt! 🙂
Ja dotychczas mrozilam ugotowane,ale ładnie – dodatkowa robota, jeśli robi się pierogi typowo pod mrożenie ? a powiedz mi, czy ruskie też tak mrozisz? A inne?
Mroziłam już ruskie, z serem na słodko, z feta i szpinakiem oraz te.
Max możesz je trzymać w zamrażalce, dlatego warto opisywać opakowania.
Zamrożone ruskie gotuję 5 minut od czasu wypłynięcia 🙂
Wesołych Świąt 🙂
Ja jestem fanką mrożenia wszystkiego, łącznie z chlebem i bułkami. To super patent na przedłużenie trwałości produktów. 🙂
Wypróbuję Twój sposón napewno. Ja zawsze mroziłam pierogi na talerzu a potem przekładałam zamrożone do woreczka. Twój sposób bardzo mi się spodobał. Czesto jestem w podróży więc zapas mrożonych dań muszę mieć w lodówce. Pozdrawiam
To sprawdzony przepis mojej mamy, korzystam z niego od lat i mo zdaniem jest najlepszy ?
Też robię w taki sposób ?
Super, ze jest nas wiecej. Zycze wesołych Świąt!???
Hej, ciekawy artykuł, sporo się dowiedziałam 🙂 mam takie pytanie do osób, które często mrożą sporo pierogów – czy używanie zamrażarki skrzyniowej? Rozważam taki zakup, to chyba wygodne przy trzymaniu takich samych produktów. Czy ktoś może mi polecić jakiś model? Byłabym wdzięczna za opinie o sprawdzonym sprzęcie i pomysły, co tam jeszcze mogę mrozić 🙂 Pozdrawiam
Czy pierogi można układać na folii bezpośrednio po ulepieniu, bez żadnego obsypywania mąką czy jakiegos suszenia?
Można tak też zrobić, wtedy folię warto położyć na deseczkę, którą później razem z pierogami odłożymy do mrożenia. Gdy pierogi będą zamrożone na kość można je przesypać do zbiorczego opakowania.
A można może bez odwracania pierogów po jednym, nakryć je drugą folią, a potem cały pakunek na raz odwrócić? Czy może odwraca się pojedynczo żeby odkleić od folii?
Można nie odwracać pierogów, ale wtedy muszą poleżakować w zamrażarce min. 2 h, żeby były dobrze zamrożone.