Lukier królewski – idealny do zdobienia pierników

Lukier królewski, jest bardzo gęsty i przez to również plastyczny. Dzięki temu doskonale nadaje się do „malowania” wzorków na ciastkach i pierniczkach. Lukier królewski jest również idealnie biały, trwały i szybko zastyga. Jego filarem są białka i cukier puder.

Dzięki lukrowi królewskiemu Twoje wypieki zyskają polotu, urody i oryginalności. Przekonaj się, jak łatwo i szybko można go przygotować.



Lukier królewski – przepis:

Pierniczki z lukrem

Składniki:

  • 2 białka,
  • 20 dkg cukru pudru

Przygotowanie:

  1. Białka ubij na sztywną pianę.

  2. Nie przerywając ubijania stopniowo dodawaj cukier puder do białek

  3. Gęsty lukier przełożyć łyżką do rękawa cukierniczego. Teraz już możesz zdobić nim swoje wypieki.

Prawda, że łatwe?



Lukier królewski – rady:

Jajka przed rozbiciem obficie przelej gorącą wodą, a następnie na 10 sekund zanurz je we wrzątku. Dzięki temu zabijesz ewentualne pałeczki salmonelli.

Żółtka, które zostały po przygotowaniu lukru możesz wykorzystać do zrobienia:

Zobacz też :

Wystarczy “kliknąć” zdjęcie lub pod nim, aby poznać dokładny przepis.

Imbitowe pierniczki
Imbirowe pierniczki / ciasteczka. Pyszne, kruche i bardzo aromatyczne 🙂

https://www.zjem-cie.pl/imbirowe-pierniczki-melasa/

Wesołych Świąt!

Z okazji zbliżających się Świąt życzę Ci wszystkiego dobrego i smacznego. Niech to będzie czas spokoju, reelekcji i spotkań z najbliższymi. A jeśli doczytałaś do tego miejsca, to mam dla Ciebie niespodziankę: Bezpłatny E-book “Jak nie marnować jedzenia w święta?”, pobierz go z poniższego formularza i ciesz się dobrym smakiem.

Zero Waste w kuchni w Święta

Pobieram bezpłatnego E-booka

(Odwiedzono 173 razy, 1 wizyt dzisiaj)
Polubienie, udostępnienie - na co masz ochotę? 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *