Bulgur z kurczakiem i warzywami, to jedno z moich ulubionych dań mięsnych. Przygotowuje się je maksymalnie 20 minut, a do tego jest pyszne i syczące. Dodatkowo robiąc taki obiad, zawsze podsmażam podwójną porcję piersi z kurczaka. Zrobię z niej jutro sałatkęa’la Cezar :) Zapowiadają się upały, więc oszczędzę sobie nagrzewania kuchni od gotowania 😉
Pierś z kurczaka smażona z warzywami, polecam każdemu kto ceni szybkość działania w kuchni. Dodatkowo to danie świetnie nadaje się na wynos, więc do pracy będzie, jak znalazł.
kilka suszonych pomidorów z zalewy – pokrojonych w paski,
do smaku: kurkuma, słodka papryka, sól i pieprz,
tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
Pierś pokrój w paski i przypraw kurkumą, papryką oraz solą i pieprzem.
Na rozgrzanym tłuszczu podsmaż na złoto kurczaka.
Do rondelka z usmażonym mięsem dodaj suszone pomidory i paprykę. Całość wymieszaj i smaż jeszcze minutę.
Na koniec do całości dodaj kaszę i kalafiora podzielonego na różyczki. Wszystko wymieszaj i skosztuj. Jeśli zajdzie taka potrzeba możesz danie jeszcze doprawić. Zalewa z suszonych pomidorów świetnie sprawdzi się, jeśli dnie okażę się za suche.
Bulgur z kurczakiem i warzywami – rady:
Zamiast brązowej kaszy bulgur możesz użyć zwykłej. Ja jednak oszalałam na punkcie tej brązowej – jest wyrazistsza w smaku i bardzo aromatyczna.
Papryka – u mnie jest żółta, bo akurat taką miałam w kuchni 🙂 Ty możesz użyć innego koloru, jeśli taki masz 😉
Suszone pomidory – polecam te w zalewie, bo są delikatniejsze w smaku. A dodatkowo odrobina ich zalewy pięknie wzbogaci smak dania.
Kalafior – możesz go wymienić na broków – sama nie wiem, która wersja bardziej mi smakuje 🙂 Na pewno warto, aby warzywa były ale dente, wtedy przyjemniej się je to danie.
Zobacz też:
Wystarczy “kliknąć” na zdjęcie lub link pod nim, aby przejść do przepisu na wybrane danie 🙂
(Odwiedzono 4 555 razy, 1 wizyt dzisiaj)
7 Replies to “Bulgur z kurczakiem i warzywami – obiad w 20 minut”
Jestem wielką fanką takich prostych, zdrowych i smacznych rozwiązań w kuchni 🙂
Od kiedy znalazłam tutaj ten przepis, stał się on jednym z moich ulubionych. To pyszne, proste i zdrowe danie już wielokrotnie trafiło na mój stół w różnych wersjach: z brokułem zamiast kalafiora, z różnymi rodzajami papryki, a nawet w wersji bezglutenowej (z białą kaszą gryczaną zamiast bulgur), choć ja chyba najbardziej lubię tę oryginalną.
Jestem wielką fanką takich prostych, zdrowych i smacznych rozwiązań w kuchni 🙂
Im prościej, tym zdrowiej 🙂
Pyszne , zjadłabym , lubie od czasu do czasu takie obiady z kaszą 🙂
Kasza to pyszna sprawa, kiedyś zdecydowanie częściej gościła na naszych stołach 🙂
Uwielbiam takie szybkie dania z kurczakiem.
Czasami takie przepisy ratują życie 🙂
Od kiedy znalazłam tutaj ten przepis, stał się on jednym z moich ulubionych. To pyszne, proste i zdrowe danie już wielokrotnie trafiło na mój stół w różnych wersjach: z brokułem zamiast kalafiora, z różnymi rodzajami papryki, a nawet w wersji bezglutenowej (z białą kaszą gryczaną zamiast bulgur), choć ja chyba najbardziej lubię tę oryginalną.