Tort jogurtowo truskawkowy na spodzie z ciemnego biszkoptu jest jednym z moich popisowych wypieków. Jest pyszny i łatwy w wykonaniu, można go wzbogacić ulubionymi owocami. A gdy nam się spieszy, to można go również wykonać bez pieczenia. Na urodzinach moich dzieci to ciasto zrobiło prawdziwą furorę. Od kilku rodziców małych gości usłyszałam, że ich pociechy nie jadają domowych ciast, a tu zjadły wszystko, do ostatniego okruszka 🙂
Ten tort jest podzielny na 12-16 kawałków, choć ja zdecydowanie wolę serwować gościom większe kawałki. Pod przepisem znajdziesz moc porad, bo wśród Czytelników mojego Bloga są też osoby, które preferują desery bez cukru, czy nie zawsze mają wszystkie wymagane w przepisie składniki. Zapraszam do lektury i już teraz życzę smacznego
Tort jogurtowo truskawkowy– przepis:
Składniki na ok 12-16 porcji:
- Biszkopt:
- 6 jajek,
- 6 łyżek cukru,
- 8 łyżek mąki,
- 3 łyżki gorzkiego kakao
- łyżeczka proszku do pieczenia
Masa jogurtowa:
- 2 jogurty naturalne, każdy po 400 ml (zobacz, jak samemu go zrobić – KLIK),
- 1,5 szkl. mleka,
- 1/2 szkl. cukru,
- 3 łyżki żelatyny + 4 łyżki wrzątku,
- kilka kropelek ekstraktu z wanilii
Dodatki:
- 1 galaretka truskawkowa,
- ok 1 kg truskawek
Przygotowanie:
I.Galaretka:
- Jedną galaretkę przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W upalne dni możesz dodać mniej wody. Całość odstaw do wystygnięcia. Zimną galaretkę możesz włożyć do lodówki.
II. Biszkopt:
- Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywno.
- Następnie dodawaj do nich powoli łyżka po łyżce cukier i całość miksuj na najwyższych obrotach.
- Nie przerywając miksowania dodaj żółtka.
- Na koniec dodaj w jednej góra dwóch turach mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia.
- Ciasto wlej do tortownicy o średnicy ok 25 cm, której dno jest wyłożone papierem do pieczenia. Biszkopt piecz ok 30-40 minut w 170ºC do uzyskania czekoladowego koloru i suchego patyczka.
- Gotowy biszkopt odstaw do wystygnięcia.
III. Masa jogurtowa:
- Żelatynę wymieszaj z wrzątkiem i odstaw do napęcznienia.
- W rondelku delikatnie podgrzej mleko z cukrem i ekstraktem z wanilii.
- Do ciepłego (nie gorącego) mleka dodaj żelatynę – całość wymieszaj trzepaczką rózgą, aby żelatyna dobrze się rozpuściła.
- Następnie dodaj jogurty i znów całość wymieszaj – do uzyskania jednolitej masy.
IV. Składanie tortu:
- Przygotuj dużą tortownicę o średnicy ok 26 cm. Jej dno wyłóż papierem do pieczenia. Chyba, że jak ja korzystasz z tortownicy o szklanym dnie, wtedy papier będzie zbędny. Posmaruj jej dno odrobiną masy jogurtowej. Na to połóż wystudzony biszkopt, dobrze dociśnij i dostaw na 5 minut. Dzięki temu biszkopt przyklei się do dnia tortownicy i nie uniesie się podczas wlewania właściwej masy jogurtowej.
- Na biszkopt wlej resztę masy jogurtowej. Całość odstaw na kwadrans do lodówki.
- Po tym czasie połóż na masie truskawki – warto je trochę docisnąć, aby lekko zanurzyły się w masie. Tak przygotowany biszkopt odstaw do lodówki na około 1 godzinę.
- Gdy masa jogurtowa będzie już zestalona delikatnie wlej na nią galaretkę truskawkową. Rób to ostrożnie, najlepiej łyżka po łyżce, żeby nie uszkodzić masy jogurtowej.
- Tort odstaw do lodówki na około 5 godzin, do całkowitego zestalenia się.
Tort jogurtowo truskawkowy– rady:
A może tak bez pieczenia?
Możesz oszczędzić sobie pracy i zamiast piec biszkopt dać na spód formy ciasteczka. Warto je wcześniej zamoczyć w masie jogurtowej i przykleić do dna formy.
Jaka mąka?
Piekłam ten biszkopt zarówno na mące pszennej tortowej, jak i orkiszowej tortowej. W obu przypadkach ładnie wyrastał i cudownie smakował.
A może tak bez cukru?
Jasne, że się da, wtedy proszę wymienić cukier na ksylitol i też będzie pysznie. Piekłam go w obu tych wariantach i jak dla mnie nie ma różnicy w smaku. Dodatkowo można użyć galaretki bez cukru, ale trzeba się za nią trochę porozglądać w sklepie.
Nie mam ekstraktu z wanilii!
W tej sytuacji pozostaje cukier waniliowy albo aromat waniliowy.
Ile porcji?
Ten torcik jest podzielny na 12 dużych kawałków lub 16 małych. Ja osobiście wolę kroić nieco większe kawałki ciasta – jest to wygodniejsze, nic się nie rozpada i ładnie wygląda na talerzu.
To dla mnie za duża ilość ciasta 😉
Śmiało możesz wykonać ten tort z połowy składników, wtedy forma o średnicy 20-stu centymetrów powinna zupełnie wystarczyć.
Bardzo lubię takie ciasta, torty z owocami z jak najmniejszą ilością masy, a dużą ilością truskawek, malin itp.
Ten tort serwowałam w upały w ogrodzie. Mali goście byli zachwyceni, że było w nim dużo owoców i galaretki. Zadbaliśmy, żeby na stołach też było sporo owoców 🙂
Latem aż się prosi, aby takie ciasta i torty robić. Trzeba korzystać, bo teraz owoce są najsmaczniejsze 🙂
Pychota, kocham jigurt w każdej formie , a taki tort mogłabym jeść i jeść 🙂
Goście zarówno duzi, jak i mali szybko go zjedli, więc mogę polecić 🙂