Szybkie muffinki z owocami, to mój hit w takie dni jak dziś, gdy za oknem jest szaro i buro. Ciasto jest podstawowe, możesz je modyfikować pod swoje potrzeby. Świetnie smakują z owocami lub bez. W sezonie letnim polecam zrobić te szybkie babeczki z wiśniami, porzeczkami lub malinami. A do tego nie trzeba uruchamiać miksera. Po prostu miesza się suche składniki z mokrymi i całość ląduje w piecu.
Szybkie muffinki z owocami świetnie sprawdzą się, jako dodatek do herbaty. Idealnie jest je zrobić ze swoimi pociechami i później wspólnie zjeść. Mnie ostatnio uratowały podczas wizyty koleżanki. Wyjątkowo nie miałam weny na pieczenia, a ten przepis jest szybki, łatwy i przyjemny. Więc sytuacja została uratowana. Przyjęłam koleżankę ciepłymi babeczkami i aromatyczną herbatą. I mój honor gospodyni został uratowany 🙂
Szybkie muffinki z owocami (bez miksera) – przepis podstawowy:
Składniki na ok 12 szt.:
- 250g mąki ( u mnie zwykła pszenna),
- 125g cukru (robiłam też z erytrolem)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- szczypta soli,
- 1 jajko,
- 125 ml oleju rzepakowego,
- 200 g jogurtu naturalnego,
- opcjonalnie 1 szkl, owoców (u mnie porzeczkoagrest)
Przygotowanie:
- W jednej misce wymieszaj suche składniki, a w drugiej mokre.
- Połącz składniki z obu misek, całość mieszaj trzepaczką rózgą. Mieszaj krótko i intensywnie.
- Do masy dodaj owoce i całość delikatnie wymieszaj.
- Ciasto wlej do form na muffinki i piecz w 180ºC (grzanie góra-dół) przez około 20 minut – do uzyskania złotego koloru i suchego patyczka.
Szybkie muffinki z owocami (bez miksera) – rady:
- Jeśli zależy Ci na tym, aby babeczki ładnie wyrosły, to nie mieszaj ciasta zbyt długo.
- Muffinki możesz posłodzić zarówno cukrem, jak i erytrolem, ksylitolem, czy innym słodziwem. Wybór należy do Ciebie 🙂 Erytrolu sugeruję dodać tyle ile cukru, a ksylitolu wystarczy 100g.
- Jogurt naturalny możesz wymienić na maślankę lub kefir w ilości takiej, jak w pierwotnym przepisie.
- Owoce – polecam maliny, porzeczki zarówno czerwone, jak i czarne, porzeczkoagrest oraz borówki. Wiśnie i truskawki sugeruję obtoczyć w mące przed dodaniem do ciasta.
- Zamiast świeżych owoców możesz dodać suszone, czekoladę lub orzechy. Możliwości jest tak wiele 🙂
- Ja swoje muffinki piekłam w sylikonowej formie, więc nie wykładałam jej papierem do pieczenia. Ale, jeśli pieczesz w metalowych foremkach, to wyłóż je papilotkami lub przyciętym papierem do pieczenia.
- W przepisie jest soda oczyszczona, jeśli jej nie masz, to podwój ilość proszku do pieczenia.
Zobacz też inne przepisy bez miksera:
Wystarczy “kliknąć” zdjęcie lub link pod nim, aby przejść do dokładnego przepisu.
Brak miksera w tym przepisie mnie uratował. Goście są zachwyceni – mniam 🙂
Bardzo milo mi to czytac ?
Pyszności! Jak dawno nie jadląm takich smakołyków…
Mój mikser ostatnio szwankuje więc jak bez niego się obędzie to dla mnie bomba 😀
Tylko trzepaczka rózga. I jak smakowały? 🙂
właśnie zrobiłam z mrożonymi owocami tylko piekłam chwilę dłużej wyszły super i ..trzeba zrobić kolejną porcję
Cudownie, to zapowiada się smaczny Sylwester 🙂 Życzę udanego Nowego Roku!