Dzień dobry, czas na coś słodkiego – co powiecie na muffinki z bananów? Są bez cukru, ale za to z ogromną dozą smaku i taktu 🙂 Idealne dla mamy i dziecka oraz dla każdego kto lubi słodycze. To taka mała bananowa rozpusta bez wyrzutów sumienia. Często z niej korzystam, zwłaszcza, gdy mam mocno dojrzałe banany.
Bywa, że mój organizm (na już) domaga się czegoś słodkiego – wtedy zaspokajam jego potrzemy takimi babeczkami. Na całe szczęście bardzo szybko się je robi, wiec ratują mnie również, gdy mam niespodziewanych gości.
Najlepsze muffinki z bananów -przepis:
Składniki na około 12 szt.:
- 2 dojrzałe rozgniecione banany,
- 1 jajko, Szybkie muffinki bananowe bez miksera i cukru[/caption]
- 150 ml mleka – roślinne lub krowie,
- 250 g mąki,
- 6 łyżek płynnego słodziwa, u mnie syrop z agawy (w oryginale 3 łyżki),
- 1 łyżeczka cynamonu,
- płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
- łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki razem wymieszać trzepaczką rózga i wlać do sylikonowych foremek do muffinek. Piec przez kwadrans w 180°C i gotowe.
- Bardzo lubię ten przepis – muffinki z bananów piekłam już na mleku kokosowym, orkiszowym i krowim. Zamiennie stosowałam mąkę pszenną z orkiszową tortową i zawsze pięknie wychodziły.
- Odradzam stosowanie papierowych papilotek, bo ciężko odchodzą od babeczek.



Najlepsze muffinki z bananów – rady:
Gdy chcę im nadać trochę odświętny charakter to przygotowuję polewę czekoladową: w kąpieli wodnej rozpuszczam kilka kostek czekolady (gorzkiej lub mlecznej) z mleczkiem kokosowym lub śmietaną – wystarczy kilka łyżek. Całość mieszam do uzyskania jednolitej lekko gęstej masy. I takim czekoladowym dripem polewam wystudzone muffinki z bananów.
Zajadamy się tymi babeczkami na drugie śniadanie i podwieczorek, Można je spakować i zabrać do szkoły, pracy, czy na szoping 😉 Genialnie sprawdzają się jako słodki i zdrowy deser.
Przepis na te cuda dostałam od Basi z Czary mary mamy Barbary i od tego czasu często gości na moim stole.
Życzę smacznego! 🙂
Zobaczcie też:






Czekoladowe babeczki z bananów



Wow fajna sprawa, choć w pieczeniu jestem kiepska może skuszę się spróbować. Dzięki za przepis 😉
Ten przepis zawsze wychodzi, więc będzie dobrze 🙂
Mi nie wyszedł 🙁 wyszły płynne
Oj, to bardzo mi przykro, powinny wyjsc super wyrosniete i zwarte. A z jakich sklafnikow Pani upiekla muffinki?
Dokładnie z takich jak w przepisie. Z mąki orkiszowej
Hmm,i byla dodana zarowno soda oczyszczona i proszek do pieczenia? Bez sody potrafia sie nie dopiec. Tak sie zastanawiam i innego powodu nie widze. Bo juz dostalam informacje zwrorna od kilku Czytelnikow, ze piekli i wszystko wyszlo. Czasem tez piekarnik moze byc winowajca.
Jutro będę próbowała jeszcze raz 🙂
Zrobilam sobie od rasu print screena ? bede probowac bo sa bardzo latwe. Jak sie uda pokaze zdjecie ?
Cudnie, czekam na wiesci ??
Muffinki zawsze mi się udają i właśnie te z bananem najbardziej lubię. Właśnie jedne się pieką.
Super, to moze nadtepne beda z tego przepisu??
Lubię ciasta z banami, więc pewnie twoje muffinki mi podpasują. wielki atut to prosty przepis. Nie zbyt dobrze czuję się w kuchni w temacie słodkie. Ale cały czas próbuję, muffinki na pewno dam radę zrobić.
Pewnie, ze dasz rade!?
Nie jadłam, moze sie skuszę zrobic jak wnuki przyjdą:-)
To proponuje je wspolnie upiec. Bedzie swietna zabawa zwienczona wspolnymi wypiekami ?
Wygladają na dosyć proste w przygotowaniu, może nawet mi się uda 🙂
Pewnie, ze sie uda ??
Super te muffinki i to jeszcze bananowe. Mniam mniam. Chyba zgapię przepis i spróbuję sama. Pozdrawiam
Bedzie mi niezwykle milo. Zapraszam czesciej, zawsze chetnie nakarmie wartosciowym przepisem ?
aż zgłodniałem! 😛 a człowiek jest na diecie 😮
Te malenstwa sa dietetyczne ?
Z tą polewą wyglądają obłędnie. I jak tutaj dbać o linię?
Chyba w najbliższym czasie wypróbuję te muffiny. Młody bardzo lubi takie małe słodkości, a banany niekiedy leżą i czekają w nieskończoność.
Jak sie zje 2 to nie zaszkodza ?
Wyglądają obłędnie! Może kiedyś i ja spróbuję je wykonać 😀
Chciałem zjeść to zdjęcie, jest tak apetyczne ;P
Ach, te papierowe papilotki… Widzę, że nie tylko mi z nimi nie po drodze… 🙂
Uwielbiam takie rarytasy 😉 Ogólnie wszystko, co bananowe jest pyszne <3
Ja tez przepadam.za bananami ?
Masz jakis ulubiony przepis?
Ostatnio robiłam ciasto na bazie bananów z dodatkiem kisielu jeżynowej, ale ciasta już nie dosładzałam. Fajnie wyszło. Muffinki na pewno są pyszne. Dopiero odkrywam szybkie ciasta, ale wiem, że są świętną sprawą!
O to ja takiego ciasta jeszcze nie robilam ?
oj tak, bananowe wypieki są świetne!
ja robię najchętniej bananowe ciasto z mąki pełnoziarnistej.
a muffiny z bananów i puree ze skórek pomarańczy.
zapraszam do mnie do przepisów!
http://www.zwidokiemnastol.pl/index.php/przepisy/ciasto-chlebek-bananowy/
http://www.zwidokiemnastol.pl/index.php/przepisy/muffiny-pomaranczowo-bananowe/
Ale pyyycha! Robię je jutro! 😀
Super, to prosze sie pochwalic wynikiem ?
Super przepis, łatwy, szybki, czyli to co lubię. I na pewno pyszny. Tak się składa, że mam dwa baaardzo dojrzałe banany, więc wiem do czego jutro je wykorzystam! 🙂
Super – nic się nie zmarnuje i jeszcze będzie z tego coś pysznego! 🙂
Uwielbiam muffinki – sprawdzają się idealnie, kiedy mam ochotę na coś słodkiego, ale kompletnie nie chce mi się wysilać 😀 Takie z bananów robię niezbyt często, bo zazwyczaj owoce pochłaniam w trybie natychmiastowym, ale Twoje na pewno są pyszne 🙂
Hej, a czy jeśli użyje maki żytniej to będą tak samo dobre? I czy w ogóle ciasto wyrośnie, bo z ta żytnia to chyba różnie bywa…pozdrawiam
Jeszcze nie piekłam ich na mące żytniej, ale sądzę, że wyrosną, bo mają w składzie i proszek do pieczenia i sodę 🙂
A co myślisz o połączeniu maki pszennej 450 150 g z mąka pszenna pełnoziarnista 100g? Nie wiem czy takie połączenie mak będzie Ok w smaku ?
chciałabym użyć mąki ryżowej, ile mam jej dodać?
Witam, nie piekłam nigdy tych muffinek z mąki ryżowej. Przypiszczam, że należałoby ją wymieszać jeszcze z innym gatunkiem mąki dla lepszego efektu.
A można dodać mleko kokosowe zamiast krowiego?
Tak, robilam je tez na mleku kokosowym i wyszly rownie swietnie ?
Zrobiłam dziś z mąki jaglanej i mleka kokosowego. Jako slodziwo syrop daktylowy. Musialam piec 20 min ale wyszły pycha
To cudownie, że smakują – bardzo się cieszę, że się udały i gratuluję wytrwałości 🙂
Ile cukru należy dodać jak nie posiadam innego słodziwa? Ewentualnie miód?
Proponuje kilka łyżek 🙂