Brzoskwiniowiec na zimno, to kolejne ciasto bez pieczenia, jakim chcę Cię poczęstować. Spód wykonałam z płatków kukurydzianych i czekolady. Masa to brzoskwiniowa fantazja. Całość ma tylko kilka składników. Ciasto z gatunku tych łatwych i samczych. Przekonaj się sama!:)
To ciasto pierwotnie miało być wykonane na spodzie z herbatników, ale robiąc je w nocy odkryłam, że mam za mało ciastek i żadnych szans na kupienie nowych. W ten sposób plan zrobienia jogurtowaca na wzór tego z mango padł. Szybka rewizja szafek kuchennych ujawniła znaczne ilości płatków kukurydzianych. I w ten sposób przypomniałam sobie o przepisie na torcik fitness z płatków. Sytuacja została uratowana, a ja na następny (upalny) dzień miałam gotowe ciasto. I to bez podkręcania temperatury rozgrzanym piekarnikiem.
Brzoskwiniowiec na zimno – przepis:
Składniki:
Spód:
- 2 szkl. Płatków kukurydzianych,
- 1 tabliczka czekolady ( u mnie gorzka 64%),
- 1 łyżka masła
Masa:
- 1 kg, wypestkowanych brzoskwiń,
- 400 g jogurtu naturalnego,
- 1/2 szkl. wrzątku + 8 łyżek żelatyny
- opcjonalnie kilka łyżek cukru
Przygotowanie:
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej razem z masłem. Następnie przelej ją do płatków i całość wymieszaj łyżką.
- Tortownicę (ok ∅ 25 cm) wyłóż papierem do pieczenia, a następnie wylep jej dno kukurydzianą masą. Dokładnie przyciskaj łyżką masę do dna. Tak przygotowaną formę włóż na 15 minut do lodówki.
- Żelatynę zalej wrzątkiem i dokładnie wymieszaj.
- Zmiksuje ze sobą jogurt, brzoskinie oraz rozpuszczoną żelatynę. Skosztuj owocową masę i oceń, czy warto ją dosłodzić.
- Masę wlej na kukurydziany spód i włóż na ok 5 godzin do lodówki.
Brzoskwiniowiec na zimno – rady:
Czekolada – możesz użyć mlecznej lub gorzkiej.
Brzoskwinie – przed wypestkowaniem możesz je zalać wrzątkiem i obrać ze skórki. Wówczas ciasto będzie delikatniejsze. Ja tego nie zrobiłam, bo lubię brzoskwinie zjadać w całości. Bez pestki oczywiście :). Ale myślę już nad jakimś domowym peelingiem z tych pestek, w końcu zostało mi ich całkiem sporo 🙂
Zobacz też:
Wystarczy “kliknąć” zdjęcie lub link w opisie pod nim, aby poznać dokładny przepis.
A mogą być płatki żelatyny?
Tak, ale przyznam że nigdy ich nie stosowałam 🙂
Babka cytrynowa i brzoskwiniowiec to moje ulubione desery. Czekam na kolejny twój post 🙂
Miło mi to czytać 🙂 Dziś pojawił się nowy post. Zapraszam do lektury 🙂 https://www.zjem-cie.pl/polowki-brzoskwin-w-sloikach-na-zime/