Połówki brzoskwiń w słoikach, to idealny dodatek do ciast i deserów. A w moim wydaniu nie mają ani grama białego cukru. Robi się je bardzo prosto, wystarczy zdjąć z nich skórkę, wyjąć pestkę i umiejętnie zapasteryzować.
To jeden z prostszych i szybszych przepisów na przetwory jaki znam. Dostałaś go od Prababci moich dzieci, więc jak widzisz, już kilka pokoleń kobiet w mojej rodzinie go stosuje.
Połówki brzoskwiń w słoikach – przepis:
Składniki:
- ok 1 kg dojrzałych brzoskwiń,
Przygotowanie:
Umyte brzoskwinie umieść w dużej misce i zlej je wrzątkiem. Po chwili wylej gorącą wodę i wymień ją na zimną.
Ostrożnie zdejmij z brzoskwiń skórkę, przepołów je i wypestkuj.
Owoce ciasno ułóż w słoikach i delikatnie dociśnij. Całość zakręć i pasteryzuj ok 20- 25 minut.
Prawda, że proste?
Dokładny opis pasteryzowania znajdziesz w tym poście – KLIK.
Połówki brzoskwiń w słoikach – rady:
Pestki brzoskwiń są dość ostre, dlatego podczas ich usuwania warto mieć ubrane rękawiczki.
Zobacz też:
Wystarczy, że klikniesz zdjęcie lub link po nim, a poznasz dokładny przepis.
Świetny pomysł na przetwory. Takie brzoskwinie sprawdzą się idealnie jesienią do deserów 🙂
Dokładnie, ja już sobie wyobrażam z nimi sernik na święta 🙂
Zapisałem sobie przepis w zakładkach. Mam nadzieję, że zrobie sobie je. Mam akurat czas bo sezon na gokarty się skończył i mam trochę więcej czasu.
Teraz już się skończył sezon na przetwory z brzoskwiń, ale może za rok się uda? 🙂 Pozdrawiam smacznie 🙂
Właśnie szukałam czegoś, co bym mogła zrobić na zimę. Dzięki za pomysł!
Służę pomocą i życzę smacznego! 🙂
Proste do zrobienia, a jakie pyszne 🙂
Dokładnie, bo w prostocie tkwi siła 🙂