Mus z brzoskwiń na zimę, to idealny dodatek do ciast, naleśników i wszelkich deserów. To jeden z prostszych przepisów na przetwory, jakie znam. Brzoskwiń nie musisz obierać ze skórki, a musu pasteryzować, więc jest to spora oszczędność czasu.
Brzoskwinie niespodziewanie dojrzały w czasie, gdy miałam gości. Czasu miałam niewiele na przetwory i, gdy goście udali się na spacer, ja rzuciłam się na owoce. Zwykle nie robię przetworów przy użyciu cukru żelującego, ale ograniczony czas wymaga takich rozwiązań. Kwadrans pracy i zamknęłam brzoskwinie w słoiczkach. A gdy goście wrócili ja miałam już brzoskwinie przetworzone i dodatkowo nie podkręciłam pasteryzacją temperatury w domu. A musisz wiedzieć, że tego dnia było upalnie we Wrocławiu.
Mus z brzoskwiń na zimę – przepis:
Składniki:
- 1 kg wypestkowanych brzoskwiń,
- 1/2 kg cukru,
- 1 cukier żelujący, np.: żelfix lub konfiturex (40g)
Przygotowanie:
- Pozbawione pestek brzoskwinie połącz z cukrem żelującym – całość zblenduj. Owoce podgrzewaj i często mieszaj.
- Gdy owocowy mus zagotuje się dodaj do niego cukier, wymieszaj i całość gotuj jeszcze przez 1 minutę. Następnie rondel z musem zdejmuj z ognia i mieszaj jego zawartość jeszcze przez minutę.
- Gorący mus przełóż do czystych słoiczków, porządnie zakręć i odstaw do góry dnem do wystygnięcia.
Mus z brzoskwiń na zimę – rady:
Mus możesz też wykonać z obranych brzoskwiń ze skórki.
Jeśli masz więcej czasu, to możesz pominąć cukier żelujący. Wtedy należy długo podgrzewać i mieszać mus, aby go zredukować i zagęścić. A później całość poddać pasteryzacji. Tu dokładnie to opisałam [KLIK].






Zobacz też:
Lubisz brzoskwinie? To te przepisy mogą Cię zainteresować. Wystarczy „kliknąć” zdjęcie lub link pod nim, aby poznać interesujący Cię przepis.



https://www.zjem-cie.pl/polowki-brzoskwin-w-sloikach-na-zime/



https://www.zjem-cie.pl/brzoskwiniowiec-na-zimno/



https://www.zjem-cie.pl/smoothie-z-zielonej-herbaty-i-brzowskwin-pozwol-sie-rozpiescic-d/



https://www.zjem-cie.pl/brzoskwiniowy-sorbet/
No tak, czas szykować zapasy na zimę 😉 Pychotka!
Trafiłaś w moje gusta absolutnie. Uwielbiam brzoskwinie. Jeśli nie mam w koszyku świeżych owoców to w spiżarni zawsze mam puszkę zakonserwowanych. Bardzo często robię marmoladę brzoskwiniową bo moje dzieci także ją uwielbiają. Ale lody? Przepis na ody brzoskwiniowe widzę po raz pierwszy i na pewno skorzystam. Już nie mogę doczekać się słodkich min moich dzieci na ich widok!
Cudownie 🙂 Zapraszam częściej i życzę smacznego 🙂 Ps. Dziś na drugie śniadanie mam między innymi brzoskwinię 🙂
Świetne pomysły. Od dawna szukam nowych pomysłów na nie marnowanie jedzenie i wykorzystywanie produktów niepierwszej świeżości w kuchni. Dzięki za świetne wpisy! 🙂
Brawo – taka postawa jest godna naśladowania:)