Malinowa pianka z agaru, to lekki przysmak z mrożonych owoców.
To ekspresowa słodycz bez grama cukru i żelatyny.
Idealne dla małych i większych dzieci oraz ich rodziców.
Świetnie się sprawdzi jako zdrowa przekąska, czy deser, dla osoby dbającej o sylwetkę.
Robi się ję wyjątkowo szybko. Dziesięć minut od przygotowania, agarowa galaretka jest już gotowa do jedzenia. Więc nie tracimy cennego czasu na czekanie, aż się zestali.
Agar odkrywałam kilka lat temu, gdy pojawiło się podejrzenie alegrii u mojego dziecka. Ten składnik stał się moim wybawieniem. Dość szybko okazało się, że jednak temat alegrii nas nie dotyczy, ale ja już poznałam nowe smaki i teraz dziele się nimi z Tobą.
Agar to substancja żelująca wytwarzana z alg, więc nie ma tu mowy o żelatynie – cenna informacja dla wegan i alergików. Można go kupić w sklepach ze zdrową żywnością.
Składniki:
250 g mrożonych malin lub truskawek,
1 łyżeczka agaru,
2 szklanki soku jabłkowego 100% bez cukru,
Przygotowanie:
Owoce zblenduj na mus.
Sok z jabłek zagotuj, wsyp do niego agar i skręć ogień na minimum. Całość gotuj przez 10 minut i cały czas mieszaj.
Po wskazanym czasie połącz ze sobą owocowy mus i ciepłą agarową mieszankę.
Po 20 minutach w temperaturze pokojowej malinowa pianka zestali się sama.
Jeśli jesteś niecierpliwy, to ostudzoną galaretkę możesz włożyć do zamrażalnika na 10 mint i gotowe.
Tak przygotowaną piankę można podgrzewać – jeśli zajdzie taka potrzeba.
Co ważne agar trzeba gotować mininum 10 minut, skrócenie tego czasu powoduje, że deser może zyskać morski zapaszek… 😉 A tego chyba nie chcemy 😉
Jeśli Twój blender jest słaby i obawiasz się, że nie zmiksuje zamrożonych owoców, to wsyp je do woreczka i potraktuj tłuczkiem do mięsa – pięknie się pokruszą i będzie można je w takiej postaci dodać do gorącego roztworu z agaru. A następnie całość potraktuj blenderem. Jak widzisz nie ma sytuacji bez wyjścia 😉
Daj znać, jak Ci smakowało i pochwal się zdjęciem swojej malinowej pianki na Fan Page Zjem Cię
Życzę smacznego dnia!:)
Wygląda smakowicie, przepis do wypróbowania 🙂
Cudownie, zatem smacznego 🙂
Wygląda świetnie! Nie lubię galaretki, właśnie przez konsystencję, ale jeżeli ta bardziej przypomina mus, to chętnie zrobię 😉
Tak to taki lekki i pyszyty mus 🙂 Stał obok galaretki 😉
Polecam Ci – spróbuj takiej galaretki z mrożonych wiśni! Pyszna choć lekko kwaskowata 😉
O, dziękuję – koniecznie wypróbuję 🙂
Wygląda pysznie 🙂 Jednak jak widzę napis WEGE to nie przemawia do mnie 🙂
eheh, można przymnąć oko, na WEGE, a smak i tak pozostanie wyborny 🙂 Pozdrawiam 🙂
Chętnie wypróbuję, zapowiada się smakowicie. 🙂
Życzę smacznego i czekam na relacje 😉
Och! Jak to pysznie wygląda!
A jak smakuje… Mniam 🙂 Więcej nie powiem 😉
Zawsze szukam takich przepisów. Za dużo teraz zmodyfikowanej żywności a tu widzę dobre i zdrowe rozwiązanie
Lubię poznawać nowe smaki, więc zachęcam do kuchni klasycznej, ale też wege i fit. Jednak najważniejszym jest dla mnie, aby gotować i piec samemu. Za dużo przetworzonej żywności nas otacza 🙂
Nigdy nie testowałam jeszcze wegańskiej galaretki 😉 De facto, to w ogóle mało jem tego typu deserów 😉
Są jeszcze u mnie klasyczne ciasta, torty, serniki i galaretki – liczę, że coś przypadnie do gustu 🙂
musze zrobić
Ale mi zrobiłaś smaka na samą noc 🙂
wybacz 😉
Uwielbiam takie rzeczy 🙂
Ja też, a od kiedy mam dzieci, to jeszcze częściej robie takie proste i szybkie słodycze 🙂
Prosto smacznie i do tego świetnie wygląda. 😉
Czyli to co misie lubią najbardziej 😉