Lubisz ciecierzyce? Ja uwielbiam, zawsze ją odsączałam i robiłam z niej różne cuda. Ale aquafabe – czyli wodę po gotowaniu ciecierzycy lub z zalewy z puszki wylewałam. Co za marnotrastwo! 🙂 Dziś pokażę Ci, jak można zrobić czekoladowy biszkopt z aquafaby. Będzie szybko, smacznie, oszczędnie i zdrowo. Biszkot bez jajek zadziwi Cię swoją konsystencją i smakiem – jest genialny! 🙂 Zdecydowanie nie powinin być zarezerwowany tylko dla wegan 😉
Składniki:
- 180 ml zimnej aquafaby,
- 100 g zmielonego na pył cukru kokosowego, lub innnego słodziwa
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- 180 g mąki orkiszowej tortowej, zwykła pszenna też się nada,
- 2 łyżki kakao lub korabu,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
Przygotowanie:
Aquafabę – najlepiej wyjętą z lodówki, ubijamy na sztywno z sokiem z cytryny.
Następnie ciągle miksując, stopniowo dodajemy cukier – łyżeczka po łyżeczce. Mieszamy tak długo, aż cukier całkowicie się rozpuści.
Po czym wlewamy olej i miksujemy do połączenia się składników.
Mąkę przesiewamy z kakao, proszkiem i sodą.
W 2 górach 3 turach wsypujemy ją do ubitej aquafaby i całość delikatnie mieszamy szpatułką.
Biszkopt wylewamy do tortownicy (⦰ 20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez około 35 minut w 180˚C.
Wystudziny biszkopt bez jajek możemy przekroić na 2 blaty lub zostawić go w całości.
Świetnie smakuje z galaretką z owocami i bitą śmietaną.
Cukier kokosowy sprawia, że biszkopt z aquafaby ma karmelowy kolor i smak.
Dodatkowo kako podkręca hebanową barwę ciasta.
Jeśli jednak pragniesz upic jasny biszkopt, to nie ma problemu. Zamień cukier kokosowy na zwykły lub inne białe słodziwo. Zamiast kakao wsyp szczyptę kurkumy i uzyskasz piękny, złocisty biszkopt bez jajek.
Mam nadzieję, że zachęciłam Cię do nie wylewania wody po ciecierzycy, bo zwyczajnie jej szkoda. W przyszłości pokaże Ci inne jej zastosowania.
A jutro skoro już odsączyliśmy ciecierzycę (i upiekliśmy biszkopt z aquafaby) pokażę Ci fajne i
szybkie ciasteczka z niej 😉 . Idealne na drugie śniadanie, czy słodką przekąskę.
Daj znać, jak Ci się podoba takie oszczędne podjeście do gotowania i odwiedź mnie na Facebooku lub Instagramie – czekam na Ciebie 🙂
Pozdrawiam i życzę smacznego dnia!
Anna Lena
Zobacz też takie propozycje na wykorzystanie ciecierzycy:
Ciecierzyca z kurczakiem w pomidorach
Wszystko wygląda i brzmi bardzo apetycznie. Teraz tylko znaleźć odrobinę czasu i można działać.
Szykowanie ciasta to max 10 min, do tego pieczenie. Wiec licze, ze powstanie super dzielo w wolnej chwili ?
O kurczę, wszystko można wykorzystać. Jak widać warto!
Dokladnie, dla mnie aquafaga to cudowne odkrycie ?
Świetny przepis! Musze pokombinować w końcu z aquafabą, bo widziałam ostatnio przepis na bezę z jej użyciem – brzmi mega! 😀
Wygląda przepysznie! Osobiście to bym w życiu bym nie pomyślała, że nawet takie coś można wykorzystać do pieczenia 😀
Nigdy bym o tym nie pomyślała!
Biszkopt wygląda pięknie. Kolor powoduje, że domyślam się, jak musi być pyszny. Pewnie nie skuszę się na robienie biszkoptu, ale na pewno przypomniałaś mi, o tym że mam wszystkie składniki potrzebne do hummusu i mogę go jutro przyrządzić 🙂
Ostatnio nie udaje mi się przyrządzenie żadnego ciasta, więc wolę nie próbować z biszkoptem 😉
Zawsze mozna to zlecic komus innemu ?
jaki ciekawy przepis! nie wpadłabym na to!
Ale pyszności! Zapiszę sobie link. 🙂