Nie wylewaj wody po ciecierzycy – zrobisz z niej biszkopt bez jajek

Lubisz ciecierzyce? Ja uwielbiam, zawsze ją odsączałam i robiłam z niej różne cuda. Ale aquafabe – czyli wodę po gotowaniu ciecierzycy lub z zalewy z puszki wylewałam. Co za marnotrastwo! 🙂 Dziś pokażę Ci, jak można zrobić czekoladowy biszkopt z aquafaby. Będzie szybko, smacznie, oszczędnie i zdrowo. Biszkot bez jajek zadziwi Cię swoją konsystencją i smakiem – jest genialny! 🙂 Zdecydowanie nie powinin być zarezerwowany tylko dla wegan 😉

Składniki:

  • 180 ml zimnej aquafaby,
  • 100 g zmielonego na pył cukru kokosowego, lub innnego słodziwa
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 180 g mąki orkiszowej tortowej, zwykła pszenna też się nada,
  • 2 łyżki kakao lub korabu,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej

 

Przygotowanie:

Aquafabę – najlepiej wyjętą z lodówki, ubijamy na sztywno z sokiem z cytryny.

Następnie ciągle miksując, stopniowo dodajemy cukier – łyżeczka po łyżeczce. Mieszamy tak długo, aż cukier całkowicie się rozpuści.

Po czym wlewamy olej i miksujemy do połączenia się składników.

Mąkę przesiewamy z kakao, proszkiem i sodą.

W 2 górach 3 turach wsypujemy ją do ubitej aquafaby i całość delikatnie mieszamy szpatułką.

Biszkopt wylewamy do tortownicy (⦰ 20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez około 35 minut w 180˚C.

 

 

Wystudziny biszkopt bez jajek możemy przekroić na 2 blaty lub zostawić go w całości.

Świetnie smakuje z galaretką z owocami i bitą śmietaną.

Cukier kokosowy sprawia, że biszkopt z aquafaby ma karmelowy kolor i smak.

Dodatkowo kako podkręca hebanową barwę ciasta.

Jeśli jednak pragniesz upic jasny biszkopt, to nie ma problemu. Zamień cukier kokosowy na zwykły lub inne białe słodziwo. Zamiast kakao wsyp szczyptę kurkumy i uzyskasz piękny, złocisty biszkopt bez jajek.

 

Mam nadzieję, że zachęciłam Cię do nie wylewania wody po ciecierzycy, bo zwyczajnie jej szkoda. W przyszłości pokaże Ci inne jej zastosowania.

Ciastka z ciecierzycy

 

A jutro skoro już odsączyliśmy ciecierzycę (i upiekliśmy biszkopt z aquafaby) pokażę Ci fajne i

szybkie ciasteczka z niej 😉 . Idealne na drugie śniadanie, czy słodką przekąskę.

Daj znać, jak Ci się podoba takie oszczędne podjeście do gotowania i odwiedź mnie na Facebooku lub Instagramie – czekam na Ciebie 🙂

 

Pozdrawiam i życzę smacznego dnia!

Anna Lena

 

Zobacz też takie propozycje na wykorzystanie ciecierzycy:

Ciecierzyca z kurczakiem w pomidorach

 

 

 

 

 

 

 

Hummus

 

 

 

 

 

 

Pasta z ciecierzycy

 

 

 

 

 

 

Falafele z piekarnika

(Odwiedzono 10 573 razy, 1 wizyt dzisiaj)

11 Replies to “Nie wylewaj wody po ciecierzycy – zrobisz z niej biszkopt bez jajek”

  1. Biszkopt wygląda pięknie. Kolor powoduje, że domyślam się, jak musi być pyszny. Pewnie nie skuszę się na robienie biszkoptu, ale na pewno przypomniałaś mi, o tym że mam wszystkie składniki potrzebne do hummusu i mogę go jutro przyrządzić 🙂

    Ostatnio nie udaje mi się przyrządzenie żadnego ciasta, więc wolę nie próbować z biszkoptem 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *