Dziś zapraszam na delikatny deser – jogurtowy serniczek w szklance. Smakuje niczym sernik na zimno, ale jest zdecydowanie lżejszy i szybszy w wykonaniu.
Leguminę podajemy w kompotierkach, co nadaje jej eleganckiego charakteru.
Składniki:
- 400 g jogurtu naturalnego gęstego,
- 20 g żelatyny,
- 2/3 szklanki cukru pudru,
- 1 galaretka o smaku truskawkowym,
- kilka biszkoptów,
- ulubione owoce – ja wybrałam granat
Przygotowanie:
- Galaretkę przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
- Do szklanek wkładamy pokruszone biszkopty – minimum 3 ciastka do 1 naczynia.
- W 1/4 szklanki chłodnej przegotowanej wody rozpuszczamy żelatynę i odstawiamy na 20 minut do lodówki.
- Zestaloną żelatynę łączymy z 1 szklanką gorącej wody. Mieszamy i pozostawiamy do wystudzenia.
- Następnie do rozpuszczonej żelatyny dodajemy cukier puder oraz jogurt naturalny. Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę.
- Do szklanek z biszkoptami wlewamy masę jogurtową i odstawiamy do lodówki na 30 minut.
- Stężoną masę jogurtową ozdabiamy ulubionymi owocami, po czym całość zalewamy gęstniejącą galaretką i ponownie umieszczamy w lodówce.
Powyższy przepis przewiduje 6 porcji.
Przed podaniem można ozdobić deser rurkami z kremem – jednak wówczas podrasujemy kaloriami naszą leguminę;)
Zachęcam do wypróbowania przepisu na jogurtowy serniczek w szklance i podzielenie się ze mną swoimi opiniami.



Życzę smacznego!
Ps. Ten blog bierze udział w konkursie Blog Roku 2014
Chcesz zagłosować ? Wyślij SMS o treści E11129 na numer 7122 (koszt SMS-a 1,23 PLN).
(Odwiedzono 1 036 razy, 1 wizyt dzisiaj)
już sam widok kusi! 🙂
Wygląda imponująco. Wypróbuję na pewno 🙂
Pozdrawiam i zapraszam do siebie
http://niezbednikdomowy.blog.pl